15.11.2012 10:13

(Αλ)χημείες από το Υπ. Οικονομικών

• «ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ», Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

 
Μαύρα σύννεφα μαζεύτηκαν από χθες το πρωί πάνω από το Τελωνείο Χίου, αφού η Τρίτη και 13 επιβεβαίωσε τη φήμη της τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το μέλλον της λειτουργίας του Χημείου.
 
Η εισήγηση
Ένα τηλεφώνημα από την Αθήνα ήταν αρκετό προκειμένου να θέσει τα αντανακλαστικά τόσο των υπαλλήλων όσο και της τοπικής κοινωνίας σε εγρήγορση, αφού η προφορική εισήγηση της Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων του Υπ. Οικονομικών έκανε λόγο για επερχόμενο λουκέτο στα Χημεία Χίου και Σάμου, ελέω εξοικονόμησης χρημάτων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Σύμφωνα με τη σχετικά πρόβλεψη του Υπ. Οικονομικών, το νέο σχέδιο προβλέπει την κατάργηση των Διευθύνσεων Χημείων σε Χίο και Σάμο και τη μεταφορά των υπαλλήλων (3 για τη Χίο) στην αντίστοιχη Διεύθυνση της Μυτιλήνης, η οποία θα είναι και η μόνη που θα παραμείνει ανοιχτή, αν τελικά ισχύσει ο προγραμματισμός.
Γενικότερος στόχος σε ολόκληρο το Αιγαίο είναι να λειτουργούν μόνο τρεις Διευθύνσεις Χημείων, σε Λέσβο, Ρόδο και Ηράκλειο Κρήτης και από εκεί να εξυπηρετούνται τα πέριξ νησιά.
 
Τα προβλήματα
Και ενώ σε πρώτη φάση το άκουσμα της είδησης μπορεί να μην προβληματίσει αρκετούς, εντούτοις δεν ισχύει το ίδιο με έμπορους και παραγωγούς, που για να εξάγουν ποτά και άλλα είδη θα πρέπει να μεταβαίνουν καθημερινά στη γειτονική Μυτιλήνη.
«Υπάρχει μεγάλος αριθμός ποτοποιών, οινοποιών και συναφών επαγγελμάτων που, αν τελικά ισχύσει η συγκεκριμένη απόφαση, θα πρέπει να πηγαίνουν στη Μυτιλήνη και να περιμένουν από εκεί να εξάγουν τα προϊόντα τους. Το ίδιο θα ισχύσει και για την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών που θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εξαγωγή μαστίχας προς τις αγορές της Ανατολής», ανέφερε στον «π» στέλεχος του Τελωνείου Χίου.
 
Πιθανά να υπάρξει εξαίρεση
Αισιόδοξα πάντως είναι τα μηνύματα από το συνδικαλιστικό μέτωπο των Χημικών του Γενικού Χημείου του Κράτους, αφού, μετά από συνεννόησή τους με τους συναδέλφους τους σε Χίο και Σάμο, ετοιμάζονται να καταθέσουν αίτημα προκειμένου και τα δύο νησιά να εξαιρεθούν του σχεδιασμού, με δεδομένο αφενός τον ακριτικό τους χαρακτήρα, αφετέρου την κακή ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ αυτών και της Λέσβου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ