3.5.2012 12:27

"Ακατάλληλη η ώρα της συζήτησης για τις ανεμογεννήτριες"

 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Διοίκησης που δημοσιεύεται στα τοπικά ΜΜΕ, την Τετάρτη 9 Μαϊου και ώρα 2 το μεσημέρι, θα λάβει χώρα ενημερωτική συνάντηση για το ζήτημα της επένδυσης Ρόκα στο νησί μας, στην οποίαν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα συμμετέχουν εκπρόσωπος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, της ΔΕΣΜΗΕ, της ΡΑΕ (δεν έχει διευκρινιστεί σαφώς η παρουσία της) και της πολυεθνικής Iberdrola Ροκας.
 
Επισημαίνοντας αρχικά:
 
α) Ότι η ώρα που ορίστηκε για την ενημέρωση αυτή είναι τελείως ακατάλληλη για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα, που αφορά το μέλλον και τη φυσιογνωμία του νησιού μας, και δεν θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν όλοι όσοι θα ήθελαν να ενημερωθούν. Επίσης έως και σήμερα 3/5, σαφής και επίσημη ενημέρωση για το πρόγραμμα και τους ομιλητές της εκδήλωσης δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα.
 
β) Θα έπρεπε να είχε κληθεί ακόμη μία ανεξάρτητη αρχή. Ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος πρόσφατα εξετάζοντας την ΜΠΕ κατέληξε ότι οι μελέτες της εταιρείας δεν είναι πλήρης, πρέπει, σταματήσει η διαδικασία ενημέρωσης, να ανακληθούν οι μελέτες από την ΕΥΠΕ, να επιστραφούν στην εταιρεία, να συμπληρωθούν και εκ νέου να υποβληθούν. 
 
γ) Ότι η ενημερωτική αυτή συνάντηση ήρθε ως αποτέλεσμα της δράσης της Επιτροπής Πολιτών ενάντια στα μεγάλα αιολικά εργοστάσια, η οποία ανέδειξε το ζήτημα της ασυμβατότητας και επικινδυνότητας για το νησί της συγκεκριμένης επένδυσης και προκάλεσε το ενδιαφέρον της κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης και
 
δ) Ότι πριν από την Τετάρτη 9 Μαϊου μεσολαβεί η Κυριακή 7 Μαϊου, κατά την οποίαν, ως γνωστόν, οι Έλληνες πολίτες προσέρχονται σε βουλευτικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων δεν είναι βεβαίως προκαθορισμένο, ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αλλάξουν οι συσχετισμοί και η Κυβέρνηση. Επίσης είναι γνωστό ότι η πολυεθνική Iberdrola και η θυγατρική της Ρόκας, με αδιαφανή σχεδιασμό που πηγαίνει πίσω στο 2006, βασίζονται σε μια περιβαλλοντοκτόνα και απαξιωτική για τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών νομοθεσία.
 
θέτουμε το εξής ζήτημα:
 
Οι εισηγητές της πολυεθνικής έχουν ήδη προβεί σε επίσημη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και έχουν επίσης εκφράσει τις απόψεις της εταιρίας στην πρώτη ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στο Ομήρειο. Άρα αν δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα να ενημερώσουν για άλλη μια φορά λέγοντας ξανά από την αρχή τα ίδια και γνωστά επιχειρηματικά τους σχέδια στην εν λόγω συνάντηση,
 
Αν, παρά ταύτα συμμετέχουν και καθίσουν στο ίδιο πάνελ μαζί με τον ανταγωνιστή τους ΔΕΗ Ανανεώσιμες (με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) και μαζί με την κρατική ΔΕΣΜΗΕ (με ό,τι κι αν σημαίνει και αυτό), αλλά και μαζί με την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή ΡΑΕ (αυτό κι αν θα σημαίνει πολλά...), έχει δικαίωμα και η Επιτροπή μας να συμμετάσχει ισότιμα, με εισηγητή στο πάνελ.
 
Σε διαφορετική περίπτωση ο σχεδιασμός της εκδήλωσης κρίνεται εκ των προτέρων ως μεθοδευμένος και εκ του πονηρού.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ