17.6.2014 16:07

Αισιοδοξία ότι οι συνδρομές θα το κρατήσουν ζωντανό

Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΡΕΦΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αισιοδοξία στους επιχειρηματικούς κύκλους ότι μετά την απομάκρυνση Χατζηδάκη από το Υπουργείο Ανάπτυξης και την τοποθέτηση Δένδια υπάρχουν ελπίδες ότι θα επανεξεταστεί το θέμα της κατάργησης της υποχρεωτικότητας της συνδρομής των επιχειρήσεων, η οποία αποτελεί το βασικό πόρο επιβίωσης των Επιμελητηρίων. Αν και καλά πληροφορημένοι οικονομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι οι ελπίδες αυτές είναι φρούδες, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Γ. Γεωργούλης πιστεύει ότι οι 189 υπογραφές βουλευτών που έχουν κατατεθεί με αίτημα την ακύρωση της τροπολογίας είναι πολύ ισχυρό χαρτί και μάλλον τελικά η επώδυνη τροπολογία θα απορριφθεί. 

Κάλυψη ελλειμμάτων

Το Επιμελητηρίου Χίου, από  το κούρεμα των ομολόγων του 2011 έχασε 89.000 ευρώ αφού από το αποθεματικό των 130.000 έμεινε μόνο με 41.000 ευρώ. Ακόμη, το 2013 μειώθηκαν σημαντικά οι συνδρομές, από το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, άλλων που έχουν κλείσει αλλά  που τυπικά φαίνονται λειτουργικές επειδή δεν μπορούν να κάνουν κλείσιμο στο Επιμελητήριο λόγω χρεών στον ΟΑΕΕ αλλά και αρκετών άλλων που έχουν αρχίσει να μην πληρώνουν από τώρα, πιστεύοντας ότι τελικά θα εγκριθεί η μη υποχρεωτικότητα της συνδρομής από το 2015. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον Γ. Γεωργούλη, προς το παρόν τουλάχιστον τα ελλείμματα καλύπτονται σε ικανοποιητικό βαθμό καλύπτει σε ικανοποιητικό βαθμό  με την ένταξη σε πολλά αναπτυξιακά προγράμματα  και σεμινάρια που αποδίδουν χρήματα στα μέλη και το φορέα. Αυτή την περίοδο εφαρμόζει πέντε και με αυτό το μπούσουλα θα συνεχίσει, άσχετα με τις εξελίξεις στην υπόθεση των συνδρομών.

«Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες σε επαγγελματικούς κλάδους και να εισπράττουμε ανταποδοτικά οφέλη για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Έτσι καλύπτουμε σχεδόν το έλλειμμα. Υπάρχουν όμως πολλά μικρά Επιμελητήρια που το αποθεματικό τους δεν είναι μεγαλύτερο από 5 έως 10.000 ευρώ και δεν μπορεί να αυξηθεί, αυτά θα επιβιώσουν μόνο με την επιχορήγηση της πολιτείας», τονίζει.

Αναζήτηση εσόδων

Το αποθεματικό του 2013 είναι 75.000 περίπου, η καθίζηση είναι σημαντική και οι προοπτικές για φέτος είναι ακόμη πιο δύσκολες.

«Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και διεκδικητικότητα ψάχνουμε συνεχώς να βρούμε και άλλους τρόπους κάλυψης των εξόδων μας με άλλες δραστηριότητες», προσθέτει.

Ιδιωτικού δικαίου

Πολλοί υποστηρίζουν ότι παράλληλα με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας, θα πρέπει να προχωρήσουν και οι διαδικασίες μετατροπής των Επιμελητηρίων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με το υπάρχον προσωπικό, που από τη μία δεν επαρκεί και από την άλλη, δεν έχει την απαραίτητη εκπαίδευση, ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ελεύθερης οικονομίας παίζοντας το ρόλο πωλητή υπηρεσιών.

Όπως επισημαίνει όμως πρόεδρος, στο Επιμελητήριο της Χίου δεν έχει κατατεθεί ποτέ μια τέτοια πρόταση, αλλά και αν τεθεί, πιστεύει ότι η πλειοψηφία του σώματος, τουλάχιστον θα είναι αντίθετη αυτήν την προοπτική.

«Το μόνιμο προσωπικό μας είναι λίγο, αλλά γι΄αυτό μας βοηθούν στα προγράμματα από την Αναπτυξιακή ο Γιώργος Περρής και η Αργυρό Αθηναίου. Πιστεύουμε ότι θα πάρουμε πολλά προγράμματα και από το νέο ΕΣΠΑ 2014-20120 και δεν θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ