8.2.2016 17:21

Το Αίπος, η «Κιβωτός» και ο Αϊ Γιώργης

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΜΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ

Η αποκάλυψη από τον «π» των εν εξελίξει συζητήσεων για την αγορά από την «Κιβωτό του κόσμου» των εγκαταστάσεων του τουριστικού χωριού στο Αίπος, ιδιοκτησίας «Προμηθευτικής», συζητήθηκε ευρέως το προηγούμενο τριήμερο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις συνεχίζονται να βρίσκονται σε καλό δρόμο, ωστόσο για να φτάσουν σε επίπεδο οριστικής ολοκλήρωσης συντρέχουν πολλές και σύνθετες προϋποθέσεις.

Η αναζήτηση πόρων

Στελέχη της «Κιβωτού» επεσήμαναν ότι στην περίπτωση ολοκλήρωσης του πλαισίου συμφωνίας ξεκινά ο δικός τους μαραθώνιος. Η «Κιβωτός» στηρίζει αποκλειστικά το έργο της στη συνεισφορά και τη δωρεά και, αν υπάρξει κατάληξη από όλες τις πλευρές, θα ξεκινήσει την υπερπροσπάθεια να καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό αγοράς μέσα από δωρεές προσώπων που αντιλαμβάνονται τη σημασία μονιμοποίησης της προνοιακής δομής στο νησί μας. Νοιώθουν τη θαλπωρή της χιώτικης κοινωνίας μέχρι στιγμής, τώρα όμως θα έρθει η στιγμή της υπέρβασης για όλους.

Οι εγκαταστάσεις

Η υπόθεση δεν είναι εύκολη ούτε για την «Προμηθευτική». Η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο Αίπος μετατράπηκε για τη δημοτική εταιρεία από το μεγάλο όνειρο στο «μαύρο κουτί» της διαδρομής της, απορροφώντας πολύτιμους πόρους που τελικά καθήλωσαν τις υπόλοιπες προοπτικές ανάπτυξης της. Η διοίκηση της ξέρει ότι μια τέτοια απόφαση θα δεχθεί αυστηρή κακοπροαίρετη κριτική, φέρεται ωστόσο αποφασισμένη να την προχωρήσει, συνυπολογίζοντας και τον τεράστιο θετικό κοινωνικό της αντίκτυπο, πέρα από το δεδομένο οικονομικό συμφέρον. 

Πώς να την απορρίψει;

Σε δύσκολη θέση και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου. Διαθέτει λόγο επικύρωσης της οποιαδήποτε συμφωνίας, καθώς τη δεκαετία του ’80 παραχώρησε την έκταση στον τότε Δήμο Βροντάδου με την προϋπόθεση να μην εκποιηθεί. Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν, οπότε η σύμφωνη γνώμη του κρίνεται απαραίτητη.

Τα μέλη του δικαίως ακόμα δεν μπορούν να ξεπεράσουν την … εκτροπή της υπόθεσης από τον αρχικό στόχο. Μεσολαβεί όμως το βαρύ συναισθηματικό φορτίο μιας ενδεχόμενης απόρριψης. Στον Αϊ Γιώργη έχουν γίνει ενορίτες – και μάλιστα από τους πιο πιστούς – αγόρια και κορίτσια που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό». Απ’ τα χέρια του π. Ιωάννη κοινωνούν των αχράντων μυστηρίων, τα αθώα βλέμματά τους διακονεί με συνέπεια εδώ και δυο χρόνια. Στην ουσία η συνηγορία εκ μέρους του Αγίου Γεωργίου συμβάλλει στη δημιουργία άλλης μιας γειτονιάς στο βόρειο τμήμα του Βροντάδου, σίγουρα εκείνης με τη μεγαλύτερη ανάγκη. Πως μπορεί η Εκκλησία να μην σταθεί πρώτος αρωγός σε μια τέτοια προσπάθεια;  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ