22.4.2015 10:50

Αιμορραγία στον ΕΟΠΥΥ, SOS για την αγορά φαρμάκου

Τον εφιάλτη να μην είναι σε θέση να εξοφλήσει τους παρόχους του στο τέλος του μήνα αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ.

Τα ταμειακά του διαθέσιμα είναι ελάχιστα, με το καλό σενάριο να προβλέπει ότι στο τέλος Απριλίου θα έχει ρευστότητα μόλις 70 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό είναι ελάχιστο σε σχέση με τις υποχρεώσεις του. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στους φαρμακοποιούς πρέπει να πληρώσει 160 εκατομμύρια ευρώ για συνταγές Φεβρουαρίου.

Σε περίπτωση μη εξόφλησης, δημιουργείται φαύλος κύκλος, ο οποίος θα εντείνει τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Το θέμα συζητήθηκε χθες σε επείγουσα σύσκεψη των φορέων οι οποίοι εμπλέκονται στη διακίνηση του φαρμάκου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Φαρμακοβιομηχανιών (ΣΦΕΕ), την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Φαρμακαποθηκαρίων, την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας και τον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Αττικής.

Ζητούν παρέμβαση
Οι φορείς ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού και άμεση συνάντηση μαζί του, προκειμένου να του εκθέσουν την κατάσταση και να αποτραπεί το ενδεχόμενο μη εξόφλησης των παρόχων. Η κατάσταση έγινε πιο δύσκολη και από την καθυστέρηση καταβολής στον ΕΟΠΥΥ της κρατικής χρηματοδότησης για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η οποία ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η κατάσταση παρουσιάστηκε ως εξής: Το κλίμα είναι ήδη επιβαρημένο, καθώς οι πολυεθνικές ζητούν να πληρωθούν προκειμένου να στείλουν φάρμακα στην Ελλάδα (cash on delivery).

Η ανάγκη αυτή καλύπτεται έως σήμερα με τη λιγοστή ρευστότητα που έχουν τα φαρμακεία από τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ. Σε περίπτωση που δεν γίνουν οι πληρωμές, τα φαρμακεία δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις αποθήκες. Οι αποθήκες δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις εταιρείες και δεν θα γίνουν εισαγωγές.

Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν και τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία οφείλουν στους προμηθευτές τους για προϊόντα που έχουν προμηθευτεί τους τελευταίους 12 έως 14 μήνες. Το ύψος των οφειλών τους εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ.

Ανάλογα προβλήματα ρευστότητας έχουν υπάρξει και στο παρελθόν, αλλά υπήρχε τότε η δυνατότητα αναδιανομής πόρων που διέθετε το κράτος. Η σημερινή οριακή κατάσταση προκαλεί εκνευρισμό στην αγορά, η οποία δεν γνωρίζει εάν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της.

Οπως ανακοινώθηκε από τους φορείς που μετείχαν στη σύσκεψη, στην κρίσιμη αυτή περίοδο, ενδεχόμενη κατάρρευση του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης θα αποτελέσει το καίριο πλήγμα στην υγειονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Η έλλειψη ρευστότητας από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ - σημειώνουν - θα έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες θα πλήξουν κυρίως τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Σε δύσκολη θέση θα βρεθούν και πολλά φαρμακεία και αποθήκες και αναμένονται εκτεταμένες πτωχεύσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ