26.1.2013 18:55

«Αιέν Αριστεύειν»

100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ

Τα 100 από το σχηματισμό της πρώτης ομάδας προσκόπων στη Χίο, γιορτάζουν φέτος οι πρόσκοποι του νησιού και προετοιμάζουν εκδηλώσεις για όλη της διάρκεια της χρονιάς.
Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση τους αναφέρουν:
«Τέλη του 1912, αρχές του 1913 η ελεύθερη ελληνική Χίος πρωτοέρχεται σε επαφή με την παγκοσμίως ραγδαία εξαπλούμενη προσκοπική κίνηση. Μόλις 6 χρόνια μετά την ίδρυση του προσκοπισμού (1907, Αγγλία) και 3 από την ίδρυση του Ελληνικού Προσκοπισμού (1910), τα Xιωτόπουλα γνωρίζουν τα οφέλη και τις χαρές που η νέα αυτή παγκόσμια κίνηση υπόσχεται να προσφέρει.
Με πρωτεργάτες την εποχή εκείνη τον έφεδρο ανθυποπλοίαρχο Νικόλαο Πασπάτη και τον Γεώργιο Χωρέμη και με τη βοήθεια του γυμνασιάρχη Ιωάννη Χαντέλη και του γυμναστή Θεόδωρου Σπερδούκλη, σχηματίζεται η πρώτη ομάδα μαθητών προσκόπων, η απαρχή μιας συνεχούς χιακής προσκοπικής παρουσίας μέχρι τις μέρες μας. Μιας παρουσίας που αγκάλιασε από το ξεκίνημά της η χιακή κοινωνία και που από τις τάξεις της πέρασαν γενιές και γενιές επώνυμων και ανώνυμων. Ιστορικές μορφές του χιακού προσκοπισμού ο Λεωνής Καλβοκορέσης, ο Παντελής Μαθιούδης, πρώτος Περιφερειακός Έφορος Χίου και ο Πάνος Γανιάρης, ο υποστηρικτής του ναυτοπροσκοπισμού και θεμελιωτής του Προσκοπικού Κέντρου «Μάναγρος» στη Βολισσό.
Εθελοντική κίνηση ο προσκοπισμός, συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση παιδιών και νέων, με «όπλα» τις αρχές, το νόμο του προσκόπου και την υπόσχεση και με σκοπό να προσφέρει στην κοινωνία χρήσιμους πολίτες. Έννοιες όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η προσφορά, η αγάπη για τη φύση, ήταν, είναι και θα είναι για τον προσκοπισμό σημεία αναφοράς.
Συμπληρώνοντας εκατό χρόνια ιστορίας, ο χιακός προσκοπισμός διαγράφει τη δική του τροχιά, παράλληλη με τη νεότερη ιστορία της Χίου. Είναι παρών σε δύσκολες εποχές αλλά και σε μεγάλες γιορτές. Ζει και εξελίσσεται μαζί με τα παιδιά που του δίνουν ζωή. Κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα όπου εκτιμάται ιδιαίτερα, αλλά και στο εξωτερικό. Διακρίνεται με το ήθος του. Συμμετέχει και συμβάλλει για ένα καλύτερο αύριο. Κάνει το «Έσο Έτοιμος» ουσία.
Έτσι, η Περιφερειακή Εφορία Προσκόπων της Χίου θα δώσει στο 2013 ένα γιορτινό τόνο.Με εκδηλώσεις όλη τη χρονιά θα προσπαθήσει να ξεσκονίσει τις μνήμες ενός αιώνα, να δείξει το σύγχρονο πρόσωπο του χιακού προσκοπισμού, να κάνει το «Αιέν Αριστεύειν» εφαλτήριο για το μέλλον του».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ