6.11.2015 15:48

Αγρόν αγόρασαν για τα βοσκοτόπια

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Οδυνηρές θα είναι οι συνέπειες για τους κτηνοτρόφους και το δήμο Χίου,  αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  καθυστερήσει κι άλλο να εκδώσει την τροποποίηση της εγκυκλίου για την οριοθέτηση των βοσκοτόπων. Οι κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να χάσουν όλες τις επιδοτήσεις για το 2016 και ο δήμος πολύτιμα ετήσια έσοδα  της τάξης των 20.000 ευρώ, από τις ενοικιάσεις των βοσκοτόπων. Δήμος και Περιφέρεια συνεργάζονται, πιέζουν για την προώθηση της υπόθεσης, αλλά η κυβέρνηση προς το παρόν δεν ανταποκρίνεται.

«Έχουν καθυστερήσει πολύ, τώρα “μας διαβεβαιώνουν” ότι  θα ψηφισθεί και θα κοινοποιηθεί στις υπηρεσίες και τους συλλόγους έως τις 15 Νοεμβρίου. Είμαστε συγκρατημένοι γιατί έως τώρα οι υποσχέσεις τους είναι χωρίς  αντίκρισμα», τονίζει η Αντιδήμαρχος Χίου Βιβή Ποταμούση.

Γι’ αυτό οι βοσκότοποι δεν έχουν ορισθεί ακόμη και τα κοπάδια δεν έχουν μετακινηθεί τα κοπάδια.

Ποιανού είναι το παιδί;

Από τις 26/5/2015 η αρμοδιότητα ορισμών έχει μεταφερθεί στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας.

«Ο δήμος  διατηρεί  την ευθύνη επιτήρησης της αυθαίρετης βόσκησης  σε ιδιωτικές εκτάσεις. Η αρμοδιότητα ελέγχου εγκατάστασης και  τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων των κτηνοτρόφων εξακολουθεί να ανήκει στη Διεύθυνση Δασών », προσθέτει η Αντιδήμαρχος.

«Μας έχουν ενημερώσει προφορικά για την ανάληψη των καθηκόντων, αλλά δεν μας έχουν κοινοποιήσει  ακόμη της Διορθωτική Εγκύκλιο», επιβεβαιώνει και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Μάριος Γκολέμης.                                               Η Β. Ποταμούση αισιοδοξεί ότι το σοβαρό πρόβλημα θα λυθεί, η επόμενη προγραμματισμένη επαφή με το υπουργείο έχει ορισθεί για την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου.

Νομιμοποίηση στεγάστρων

Το  ευχάριστο για τους κτηνοτρόφους, είναι ότι η δημοτική αρχή προωθεί τη διαδικασία  μονιμοποίησης και νομιμοποίησης των στεγάστρων. Όμως, όπως υπογραμμίζει η Αντιδήμαρχος, ότι γίνεται  πρέπει να είναι νόμιμο και η σχέση καλής πρόθεσης και συνεργασίας να είναι αμοιβαία και ανταποδοτική.

«Αποστολή μας είναι  να βοηθάμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον κόσμο με μια και μόνη προϋπόθεση. Να συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Δεν θα κάνουμε “εκπτώσεις” σε κανένα και για τίποτα».                                        

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ