8.11.2012 16:50

Άγριο χαράτσι στα φωτοβολταϊκά πάρκα

• ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΧΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ακόμα και το χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πλήττει βάναυσα το Μεσοπρόθεσμο, επιβάλλοντας εισφορά διάρκειας δυο ετών στους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων, με τους επιχειρηματίες να αναλογίζονται δικαίως ότι στη χώρα μας ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.  Συγκεκριμένα στο χθεσινό Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που επρόκειτο να συζητηθεί στη Βουλή προβλέπονταν:
 
- Για τα Φ/Β πάρκα (με κωδ ΕΔΡΕΘ) που συνδέθηκαν ως και το 2011 η εισφορά θα είναι στο 25% επί του τζίρου, αδιακρίτως του μεγέθους τους και των λοιπών οικονομικών παραμέτρων τους.
- Για τα πάρκα που συνδέθηκαν μέσα στο 2012 θα είναι 35%, αδιακρίτως μεγέθους και των λοιπόν οικονομικών παραμέτρων τους.
- Απαλλάσσονται της εισφοράς Φ/Β που γίνονται σύμφωνα με τις νέες χαμηλές ταρίφες (0,225 ή 0,18).
- Απαλλάσσονται της εισφοράς τα οικιακά συστήματα, ακόμα και αυτά που έχουν ταρίφα 0,55.
 
Στο χείλος του γκρεμού
 
Η επιβολή της εισφοράς φέρνει στο χείλος του γκρεμού περίπου 20 χιώτικες επιχειρήσεις οι οποίες επένδυσαν στην παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας. «Ιδιαίτερα όσοι έκαναν την επένδυση στηριγμένοι σε δανειοδότηση, πολλές φορές με διπλάσια επιτόκια, επηρεάζονται καθοριστικά και ενδεχόμενα να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν πλέον», υποστηρίζει ο κ. Γ. Μιχαλιώδης.
 
«Η Κυβέρνηση, μαζί με την Τρόικα, επιχειρούν να εξαφανίσουν όλους τους μικρομεσαίους Έλληνες επαγγελματίες ηλεκτροπαραγωγούς που ανέπτυξαν ηλεκτροπαραγωγική δραστηριότητα μέχρι και το 2011 σε υγιείς ρυθμούς υπέρ των μεγάλων ξένων πάρκων που αναπτύσσονται μαζικά με διαδικασίες «σκούπας» αδειών το 2012, κυρίως κινεζικής προέλευσης και όχι μόνο, και φθηνή χρηματοδότηση από το εξωτερικό.  Οι μαζικές ξένες επενδύσεις αυτές ούτε χρήμα φέρνουν στη χώρα, αφού αγοράζουν ελάχιστα από εδώ, ούτε και εξάγουν το προϊόν (ρεύμα)  που παράγουν στο εξωτερικό, ώστε να εισάγεται συνάλλαγμα στη χώρα.  Αντίθετα θα εξάγουν μόνο την κερδοφορία τους στο εξωτερικό για 20 χρόνια», επισημαίνει ο   κ. Στ. Λουμάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά.
 
Η αναστάτωση που επικρατεί στο χώρο από την απροειδοποίητη επιβολή εισφοράς τινάζει παράλληλα στον αέρα και πολλές επιχειρήσεις προμήθειας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών που έχουν δημιουργηθεί τελευταία στο νησί μας, αφού πλέον τίποτα δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα αποτραπούν μελλοντικές παρεμβάσεις ακόμα και σε μικρότερης κλίμακας παραγωγούς.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ