16.1.2017 9:30

Αφύπνιση των 5 νησιών;

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΙΑ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 5 ΔΗΜΑΡΧΩΝ

Τρομοκρατεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής η προοπτική δημιουργίας αρραγούς μετώπου των 5 νησιών επί των οποίων φορτώνεται δυσανάλογο βάρος της προσφυγικής κρίσης. Η διαρροή των προσεκτικών προετοιμασιών των τελευταίων ημερών, με σχεδόν καθημερινές τηλεδιασκέψεις, προκειμένου Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος να θέσουν όρια και φραγμούς στην υποβάθμιση τους, υποχρεώνουν τον Γ. Μουζάλα σε εντυπωσιακή ρητορική αναδίπλωση. Από εκεί που ο υπουργός απέδιδε διαρκώς την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των νησιών, πλέον απευθύνει εκκλήσεις να αποφευχθεί μια άγονη ρήξη και ανασύρει στη μνήμη του την αρχική συνεργασία με τους φορείς, την οποία εδώ και τρεις μήνες είχε διαγράψει από τις αναφορές του.

Ο υπουργός επρόκειτο μάλιστα να μεταβεί χθες στη Λέσβο, επηρεασμένος από τη σκλήρυνση της στάσης του δημάρχου της, ο οποίος με επιστολή του επαναφέρει το αίτημα αποσυμφόρησης του νησιού του.

Επιβεβαίωση από Βουρνού

Την ανοιχτή γραμμή των 5 δημάρχων επιβεβαιώνει ο Μαν. Βουρνούς. Σε εκπλήρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Χίου βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους ομολόγους του Λέσβου, Σάμου, Κω και Λέρου, έχοντας καταλήξει στην ανάγκη ανάληψης κοινής δράσης. «Ήρθε η ώρα το πνεύμα ενότητας μεταξύ των νησιών που έχουν επιφορτιστεί το μεγάλο βάρος να γίνει πράξη», επισημαίνει στον «π».

Ωστόσο, κατά τον Μαν. Βουρνού, η πληροφορία ότι οι 5 δήμαρχοι (Γαληνός, Βουρνούς, Αγγελόπουλος, Κυρίτσης και Κόλιας) έχουν προετοιμαστεί ήδη την Παρασκευή για κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, για να παρουσιάσουν τις θέσεις των νησιών, ελέγχεται ως προς την ημερομηνία. Κατά τον δήμαρχο Χίου προτεραιότητα έχει η απόλυτη τεκμηρίωση και συμφωνία των επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης στην κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών και η μεθοδευμένη διεκδίκηση, διαβαθμισμένα. Ξεκινώντας από την Αθήνα για την αποτύπωση των θέσεων των νησιών και φτάνοντας μέχρι τις Βρυξέλλες.

Ράγισε το ποτήρι

Η συστηματική επιχείρηση μετάθεσης των ευθυνών από τον κ. Μουζάλα και η προσπάθεια να αμαυρωθεί η εικόνα τους και εντός των συνόρων, ως δήθεν εμποδίων στην κυβερνητική στρατηγική αντιμετώπισης του προσφυγικού έχει δημιουργήσει μείζον πρόβλημα εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργού και των δημάρχων.

Ουσιαστικά η τακτική Μουζάλα τους τελευταίους μήνες κόβει τις επιθυμητές από την κυβέρνηση γέφυρες καλής επαφής με τις τοπικές κοινωνίες, γεγονός που υποχρεώνει τον υπουργό σε καθολική αναδίπλωση της ρητορικής του.

Τι ζητούν

Το κοινό πλαίσιο διεκδίκησης των 5 νησιών δεν έχει ακόμα λάβει την οριστική του μορφή, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί μέσα στην εβδομάδα. Ωστόσο, πέρα από το αίτημα αποσυμφόρησης των νησιών και την αυτονόητη άρνηση τους να συναινέσουν στη δημιουργία νέων κέντρων κράτησης, οι 5 δήμαρχοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του προσφυγικού στα νησιά τους, με τη μεταβίβαση των αντίστοιχων πόρων.

Ταυτόχρονα είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν επιπλέον αντισταθμιστικούς πόρους για τα νησιά, δεδομένου ότι η πρόσφατη διακήρυξη της Νισύρου από τον πρωθυπουργό δεν δείχνει να ικανοποιεί τους δημάρχους. «Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αποσόβησης της υποβάθμισης των 5 νησιών η εξαγγελία των 50 εκ. ευρώ για όλα τα νησιά του Αιγαίου», εκτιμά ο Μαν. Βουρνούς.

Η σωστή ρότα

Η κοινή νησιωτική διεκδίκηση από τα 5 νησιά έρχεται ως η ενδεδειγμένη κίνηση της ύστατης στιγμής. Μια πρωτοβουλία που όφειλε να είχε αναπτυχθεί ήδη εδώ και κάποιους μήνες αφήνει τώρα περιθώρια αισιοδοξίας ότι οι αντιδράσεις των νησιών δεν θα χαρακτηρίζονται αποσπασματικές και εκ των πραγμάτων ατελέσφορες αλλά θα αποκτήσουν ενισχυμένη βαρύτητα, ικανή να προβάλλει στον απαραίτητο βαθμό την κατάσταση και τις επιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ