13.6.2016 15:55

Αφανίζουν και τα μικρά νησιά

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΥΝΟΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 3.100 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Ο "ιδιαίτερος" τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη νησιωτικότητα και στηρίζει τους λίγους πλέον κατοίκους που επιμένουν να ζουν και να επιχειρούν στα νησιά, καταδεικνύεται με άλλη μια... κατάργηση ευνοϊκού καθεστώτος γι αυτά.

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα dikaiologitika.gr, «τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης που ίσχυσε για 20 χρόνια σε 73 μικρά νησιά της χώρας με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους έβαλε στα ... μουλωχτά η κυβέρνηση. Οι ρυθμίσεις που προέβλεπαν μειωμένους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα που βρίσκονται στα νησιά αυτά καταργήθηκαν σιωπηρά από την 1η-1-2016!». 

Το χέρι στην τσέπη

Πρακτικά οι κάτοικοι των Ψαρών και των Οινούσσων θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα είτε για επιχειρήσεις.

Για τους φορολογούμενους που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στα νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, εφαρμοζόταν ένα πλήθος ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων, οι οποίες καταργήθηκαν σιωπηρά από την 1η-1-2016, καθώς η ισχύς τους έληξε την 31η-12-2015 και δεν παρατάθηκε περαιτέρω με καμία από τις φορολογικές διατάξεις που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση τους τελευταίους 5 μήνες!

Τι καταργείται και πόσα θα πληρώσουν

Ειδικότερα, για τα νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, από την 1η-1-2016:

1) Καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε αύξηση κατά 50% του πρώτου κλιμακίου φορολογητέου εισοδήματος, στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων.

2) Καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε μείωση κατά 40% των συντελεστών φορολόγησης των κερδών των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Για τη χρήση του 2016 τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες αυτής της κατηγορίας θα φορολογηθούν για το σύνολο των ετησίων κερδών τους με συντελεστή 29%, αυξημένο κατά 85,9% για το τμήμα των κερδών μέχρι τα 50.000 ευρώ και κατά 46,46% για το τμήμα των κερδών πάνω από τα 50.000 ευρώ! 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ