25.2.2013 12:54

Αδρανείς οι χωματερές της Χίου

ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ

Σε διαδικασία αδράνειας βρίσκονται οι περισσότερες  χωματερές της Χίου αφού ο μεγαλύτερος όγκος απορριμμάτων μεταφέρονται εδώ και λίγες μέρες στο ΧΥΤΑ στα Πόδορα.
Η διαδικασία ανδρανοποίησης των χωματερών είχε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και η μια μετά την άλλη σταμάτησαν να δέχονται απορρίμματα. Τελευταίες εκκρεμότητες αποτελούν η χωματερή της Βολισσού και η χωματερή του Εμπορειού, που όμως επίσης δεν δέχονται εδώ και μήνες απορρίματα, ενώ οι διαδικασίες αποκατάστασης έχουν ξεκινήσει. Στην ίδια διαδικασία βρίσκονται και οι χωματερές Ψαρών και Οινουσσών για την αποκατάσταση των οποίων οι πιστώσεις υπάρχουν και αναμέννεται η ολοκλήρωση των μελέτών.
Το θέμα ανακινήθηκε για άλλη μια φορά καθώς πριν λίγες ημέρες το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλλε πρόστιμο 71.192 ευρώ στη χώρα μας για κάθε ημέρα που οι χωματερές παραμένουν ανοικτές.
«Στη Χίο η διαδικασία αποκατάστασης των χωματερών είχε ξεκινήσει έγκαιρα και προχώρησε ικανοποιητικά μέχρι και σήμερα. Οι μόνες περιπτώσεις που παραμένουν εκκρεμείς είναι η χωματερή Ψαρών και Οινουσσών για τις οποίες ολοκληρώνονται οι μελέτες αποκατάστασης και αναζητούμε τρόπο να μεταφέρουμε τα μηχανήματα. Στην μεγάλη χωματερή του Δήμου Χίου πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση αποκατάστασης της περιοχής, σκουπίδαι πλέον δεν πηγαίνουν, παρά μόνο κάποια αδρανή όπως ξύλα, κλαδιά και άλλα», τονίζει ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου Λ. Τσακός.
Στο ΧΥΤΑ αλλά για πόσο;
Για το ίδιο θέμα μίλησε στον «π» και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ν. Μαρτάκης. «Οι διαδικασίες για να κλείσουν οριστικά οι χωματερές έχουν ξεκινήσει αρκετό καιρό τώρα. Είμαστε σε καλό δρόμο. Ήδη τα σκουπίδια μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ όπως η έλλειψη Σταθμών Μεταφόρτωσης ενδέχεται να πειρπλέξει τα πράγματα όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα press containers δεν μπορούν καθημερινά να διανύουν την Χίο από τη μια πλευρά έως την άλλη. «Είναι πρακτικά αδύνατο γιατί αργά ή γρήγορα θα εμφανιστούν προβλήματα», υποστηρίζει, επαναλαμβάνωντας την ανάγκη να τοποθετηθούν press container σε ενδιάμεσες αποστάσεις και να μειωθούν τα δρομολόγια προς το ΧΥΤΑ.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ