21.11.2014 9:19

Αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη με την τρόικα

Αγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα καθώς, παρά την τετράωρη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, με βασικό «αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό για το 2015.

Η τρόικα εξακολουθεί να «βλέπει» δημοσιονομικό κενό, που το προσδιορίζει σε 2,6- 3,6 δισ. ευρώ, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για τον επόμενο χρόνο.

Με αυτή την παραδοχή, η κυβέρνηση καταθέτει το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή το νέο προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, αλλά «συνεχίζονται οι συζητήσεις». Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμη ότι για την κυβέρνηση παραμένει ως ορόσημο η συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος Μνημονίου, η ίδια πηγή ανέφερε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη δεν συζητήθηκε το θέμα αυτό. «Προέχει να κλείσουμε τον τρέχοντα έλεγχο για να πάμε παρακάτω. Για εμάς προέχει να κλείσουμε την αξιολόγηση» συμπλήρωσε.

Η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, με σκοπό τη γεφύρωση των διαφορών και την επιστροφή του κλιμακίου των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, ξεκίνησε αργά το βράδυ της Πέμπτης. Η διάσκεψη αναμένονταν να ξεκινήσει στις 8 αλλά τελικά άρχισε γύρω στις 11 το βράδυ, παρά το γεγονός ότι από ελληνικής πλευράς όλοι βρίσκονταν στις θέσεις τους από το απόγευμα.

Κύκλοι απέδιδαν την καθυστέρηση στις διαφωνίες μεταξύ των ευρωπαίων και του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα αξιολόγηση, αλλά και στο ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ την επόμενη ημέρα.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Βόμβα από Βρυξέλλες: Το Μνημόνιο θα μπορούσε να παραταθεί ένα χρόνο

Νωρίτερα Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποιούσε ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά, δηλώνοντας: «Υπάρχει ακόμα χρόνος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα, πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Αν, όμως, ξεπεράσουμε και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, τότε είμαστε οριακά».

«Αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια, εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα» συνέχισε ο ίδιος αξιωματούχος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδος να παραταθεί ακόμα και για 12 μήνες.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η απόφαση για ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί πριν τη λήξη του, δηλαδή πριν τις 31 Δεκεμβρίου. Και αυτό γιατί η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια και όχι μόνο από το γερμανικό.

Newsroom ΔΟΛ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ