15.11.2023 9:52

ΑΔΕΔΥ - Συγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην πύλη του Πανεπιστημίου Αιγαίου

50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του '73, τιμάμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζοντας την πάλη, διεκδικώντας τη ζωή που μας αξίζει. 

Ο φετινός εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου πραγματοποιείται τη στιγμή που η Παλαιστίνη “φλέγεται” και όλη η περιοχή μας απειλείται από μια γενικότερη πολεμική ανάφλεξη με άμεσες συνέπειες και από τη βαθειά εμπλοκή της χώρας μας!

Στεκόμαστε στο πλευρό του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης που ματώνει ξανά αυτές τις μέρες. Στηρίζει το δικαίωμα του να υπερασπίζεται τη χώρα του κατά της ξένης κατοχής με όλα τα αναγκαία μέσα. Κανένα Σωματείο, κανένας φορέας και κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να μένει αμέτοχος στις θηριώδεις σφαγές του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, που πληρώνει και ο λαός του Ισραήλ! 

Το κράτος του Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δολοφονεί παιδιά και αμάχους, Νοσοκομεία, σχολεία, επεκτείνει την πολύχρονη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, συνεχίζει να φυλακίζει και να εκτοπίζει τον παλαιστινιακό λαό. Στο έγκλημα αυτό συνένοχη είναι η ελληνική κυβέρνηση που προκλητικά βαφτίζει την γενοκτονία στη Γάζα ως “αυτοάμυνα” του Ισραήλ φτάνοντας στο σημείο να μη στηρίξει ψήφισμα στον ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία!

Η χώρα μας εμπλέκεται στο μακελειό με την αποστολή τριών ελληνικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή, καθώς και την αξιοποίηση στρατιωτικών βάσεων που έχουν γεμίσει με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των ΗΠΑ. Έχουν τεράστιες ευθύνες για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εξελίξεις και για τις νέες ορδές κατατρεγμένων προσφύγων. 

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στην Αμερικανο-ΝΑΤΟική, φασιστική δικτατορία, οι στόχοι, τα οράματα και οι προοπτικές εκείνου του αγώνα για γενικότερες ανατροπές, φωτίζουν και σήμερα το δικό μας αγωνιστικό βηματισμό.

Ο Νοέμβρης του '73 ήταν μια κόκκινη ρωγμή – Η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική

Το ΝΤ ΧΙΟΥ της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό, τους φορείς του νησιού μας, να πάρουν μέρος στον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου. Να πάρουν μέρος στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, βροντοφωνάζοντας τα επίκαιρα συνθήματα: «Έξω οι ΗΠΑ – έξω το ΝΑΤΟ», «Ψωμί-παιδεία-ελευθερία», που ηχεί και σήμερα στις πορείες εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών που διαδηλώνουν για το έγκλημα στην Παλαιστίνη και την απεμπλοκή της χώρας μας σε αυτό στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που συνθλίβει τα δικαιώματα και τις ζωές του λαού και της νέας γενιάς. Για το Ψωμί, που το στερούνται οι λαϊκές οικογένειες λόγω της ακρίβειας, για την Παιδεία, που εμπορευματοποιείται περαιτέρω με δίδακτρα, ιδιωτικά Πανεπιστήμια, για την ελευθερία, που ξεχνιέται πίσω από τα γκλοπ της καταστολής, της προπαγάνδας των ΜΜΕ για να συνοδεύσουν τα 13ωρα εργασίας, την κατακρεούργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και όχι μόνο.

Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς μας και σε αυτή τη ρότα συνεχίζουμε τους αγώνες τους. Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στα 50 χρόνια από τον ηρωικό αγώνα των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο, να σταματήσει εδώ και τώρα η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης, να δυναμώσει η πάλη για να σταματήσει η ελληνική επικράτεια και οι υποδομές της χώρας να μετατρέπονται σε “ορμητήρια πολέμου” και στόχοι αντιποίνων.

ΕΝΩΝΟΥΜΕ τη φωνή μας με τους λαούς όλου του κόσμου, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό. 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ το δικαίωμά του για Παλαιστίνη ελεύθερη και ανεξάρτητη στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για να επιστρέψουν όλοι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στις εστίες τους, για να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι Παλαιστίνιοι και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στη συγκέντρωση την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023, στις 6:00 μ.μ. μπροστά από την Πύλη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ