15.10.2013 7:21

Αβραμόπουλος: Με χορηγό η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, αφού όπως ανέφερε την Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ιδιωτική εταιρεία εμπορίας πετραιλεοειδών προσφέρθηκε να παραχωρήσει δωρεάν καύσιμα προκειμένου να μην υπάρξουν εκπτώσεις αλλά να γίνουν κανονικά τόσο οι διελεύσεις των μηχανοκίνητων μέσων, όσο και οι πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αβραμόπουλος ενημερώθηκε τηλεφωνικά για τη συγκεκριμένη προσφορά, και πλέον το ΥΠΕΘΑ φέρεται να εξετάζει σε νέο πλαίσιο το σχεδιασμό της παρέλασης κάτι που σημαίνει ότι αντί για ένα αεροσκάφος επίδειξης, τελικά θα πετάξουν 12 μαχητικά της Π.Α όλων των τύπων. «Η παρέλαση θα γίνει όπως σχεδιάστηκε. Το όλο επιπλέον κόστος θα είναι 35.000 ευρώ. Αν είναι να τις κάνουμε μίζερα τις παρελάσεις καλύτερα να μην τις κάνουμε καθόλου.

Δεν μπορεί το πατριωτικό φρόνημα να κοστολογείται» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι μέσα στις προθέσεις του για το μέλλον είναι, αντί για δύο παρελάσεις να γίνεται μία το χρόνο, εναλλάξ σε Αθήνα και Θεσσαλόνικη. «Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που κάνει δύο παρελάσεις το χρόνο, άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε μία το έτος, προκειμένου κατ΄αυτόν τον τρόπο να κάνουμε πραγματική οικονομία» τόνισε ο κ. ΥΕΘΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο η απόφαση να διευρυνθεί φέτος η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη λήφθηκε από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, αφού ούτε και η Αν. ΥΕΘΑ κ. Φώφη Γεννηματά εξέφρασε κάποια διαφωνία. Να σημειώσουμε πως κατά τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη έχει αναχθεί σε μείζων θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, με το ΠΑΣΟΚ να ζητεί την άμεση ανάκληση της απόφασης του ΥΠΕΘΑ σχετικά με τη συμμετοχή μηχανοκίνητων και ιπτάμενων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, για πρώτη φορά έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια, σε αυτή.

Στην απάντησή της η Ν.Δ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να γίνεται όπως αρμόζει σε ένα γεγονός που τιμά την ιστορική μας επέτειο, συμπληρώνοντας ότι φέτος θα γίνει με το δυναμικό που διαθέτει η περιοχή της Θεσσαλονίκης και μόνον, χωρίς σημαντική επιπλέον οικονομική επιβάρυνση συγκριτικά με τις παρελάσεις των τριών τελευταίων χρόνων.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσής του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών τονίζοντας πως το ΥΠΕΘΑ σκοπεύει στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής του γραμμής με την τρόικα και τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με την ΕΛΒΟ, να κρατήσει υπό τον έλεγχό του το κομμάτι της εταιρείας που αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ε.Δ.

Επίσης αναφορά έκανε και στο ζήτημα των πυραύλων S-300 επισημαίνοντας ότι θα γίνει δοκιμή του συστήματος με την πραγματοποιήση και βολής, στις αρχές Δεκεμβρίου. Τέλος σε ότι αφορά το επίδομα παραμεθορίου προς τα στελέχη των Ε.Δ εκτίμησε ότι τελικά θα δοθεί, αφού το κόστος του είναι σχετικά μικρό, περίπου 10 εκατ. ευρώ, και είναι ένα επίδομα που ήδη δίνεται στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ