4.9.2012 11:04

9 σημεία συμφωνίας για την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς

ΜΕΛΕΤΕΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε η χθεσινοβραδινή πολύωρη σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου με θέμα τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας από την καταστροφική πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου.
Στην σύσκεψη που κράτησε πάνω από 5 ώρες τοποθετήθηκε σχεδόν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων ενώ το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι από τους Μελισσοκόμους, τους Κτηνοτρόφους, την ΕΜΧ μέσω του Ε. Μονίαρου, την Π.Ε. Χίου, το Εργατικό Κέντρο,  την εθελοντική ομάδα «Έλικας», ο πρόεδρος της Τ.Κ. Καλαμωτής, το Δασαρχείο διά του δασάρχη Κ. Μπέλλα και πλήθος πολιτικών παραγόντων μεταξύ των οποίων το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Άμεσα προγραμματική σύμβαση
Το ενδιαφέρον της συζήτησης πάντως μονοπώλησε η εισήγηση του προϊσταμένου των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Λ. Τσακού, ο οποίος ανέφερε ότι η τριμελής επιτροπή που αποτελείται από τις Τεχνικές Υπηρεσίας του Δήμου, της Περιφέρειας και της Δ/νσης Δασών αφού έκανε συνεχόμενες επιτόπιες αυτοψίες εντόπισε τρία σημεία που χρήζουν άμεσης παρέμβασης.
Έτσι με βάσης τους τεχνικούς των τριών υπηρεσιών, άμεσα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να γίνουν:
Α) Στη λεκάνη του Παρθένη όπου το έντονο ανάγλυφο απαιτεί άμεσα φράγμα (πέτρινο ή από κορμούς δέντρων) για να εμποδίσει τη συσσώρευση φερτών υλικών με τις πρώτες νεροποντές αφού το έδαφος μετά την πυρκαγιά έχει χάσει την απορροφητικότητα του,
Β) Λεκάνη Λιθίου: Στον παραλιακό οικισμό καταλήγουν δύο μεγάλα ρέματα και σύμφωνα με τον Λ. Τσακό αν δεν γίνουν άμεσα παρεμβάσεις τότε κινδυνεύει ο οικισμός.
Γ) Βέσσα, Χείμαρρος Ελίντας, Παραλία Γιάλι: Σημεία όπου η κλήση του εδάφους και το ανάγλυφο μπορεί να δημιουργήσουν άμεσο πρόβλημα με τα πρωτοβρόχια.
Όπως υπογράμμισε ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να εγκριθεί μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου, της Περιφέρειας, της Διεύθυνσης Δασών και της Μητρόπολης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι τρεις ξεχωριστές μελέτες οι οποίες αναμένεται να κοστήσουν 30.000- 35.000 ευρώ η κάθε μία και για κάθε μελέτη θα πρέπει να απασχοληθούν ένας υδραυλικός, ένας τοπογράφος, ένας στατικολόγος,  ένας περιβαλλοντολόγος, και ένας Δασολόγος με πτυχία α’ τάξεως ενώ θα ακολουθηθεί σύμφωνα με την απόφαση η διαδικασία απευθείας ανάθεσης στα όρια του 30%.
Μάλιστα στα πλαίσια αυτά και προκειμένου οι κινήσεις που θα γίνουν να είναι όσο το δυνατόν πιο άμεσες, ο στρατός θα παραχωρήσει 4 μηχανικούς οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στη Χίο για 10 ημέρες και τα έξοδα διαμονής τους θα τα καλύψει το ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» κατόπιν πρωτοβουλίας του δημοτικού συμβούλου Στ. Μιχαηλίδη.
 
Η τελική απόφαση
Λίγο μετά τις 11:30 χθες το βράδυ και εν μέσω αντεγκλήσεων και τεταμένης ατμόσφαιρας όλες οι δημοτικές παρατάξεις κατέληξαν σε ένα ενιαίο κείμενο δράσεων το οποίο θα περιλαμβάνει τα εξής:
1)      Να γίνει αποδεκτή η πρόταση του Λ. Τσακού εκ μέρους των τεχνικών υπηρεσιών. (Πρόταση Δημάρχου)
2)      Να ζητηθεί να κηρυχθεί το νησί άμεσα πυρόπληκτο (πρόταση Μ. Σκούφαλου)
3)      Να προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας, Δ/νσης Δασών και Μητρόπολης. (Πρόταση Δημάρχου)
4)      Να μην αλλάξει η χρήση γης (Πρόταση Μ. Σκούφαλου)
5)      Να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη της ΔΕΥΑ Χίου στις πυρόπληκτες περιοχές, γεγονός που θα εξεταστεί από το Δ.Σ. της εταιρείας (Πρόταση Μ. Σκούφαλου)
6)      Ενίσχυση εθελοντικών οργανώσεων (Πρόταση Γ. Χαλλιορή)
7)      Να παρέμβει ανεξάρτητη αρχή για να διερευνήσει τις ευθύνες της καταστροφικής πυρκαγιάς (Πρόταση Γ. Χαλλιορή).
8)      Ενίσχυση Μελισσοκόμων και Κτηνοτρόφων (Διαπαραταξιακή πρόταση)
9)      Να σταλεί έγγραφο στην Π.Υ. Χίου που να ζητάει να καταγραφούν τα κενά στα πυροφυλάκια και ζητηθεί η συνδρομή των εθελοντών για την επάνδρωσή τους. (Πρόταση Δημάρχου)
 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ "ΠΟΛΙΤΗ" ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ