29.4.2013 16:54

6μελή εγκληματική οργάνωση έδειξε ο Εισαγγελέας Εφετών Π. Καψιμάλης

● «ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ», ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑ ΜΟΝΑΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ

Στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο υπήρχε εγκληματική οργάνωση που ήλεγχε την αγορά ναρκωτικών στο νησί αλλά ότι ήταν δομημένη με συγκεκριμένη ιεραρχία και σκοπό, έτσι όπως περιγράφεται στο άρθρο 187 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατέληξε στην αγόρευσή του, το πρωί της Δευτέρας, ο Εισαγγελέας Εφετών Βορείου Αιγαίου Π. Καψιμάλης.

Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος ο μοναδικός σκοπός των μελών της οργάνωσης ήταν ο έλεγχος της αγοράς ναρκωτικών στο νησί με τον καθορισμό τιμής στο χασίς αλλά και στην κοκαΐνη την οποία χαρακτήρισε ως προσοδοφόρο ναρκωτικό που επέφερε σημαντικά κέρδη στους φερόμενους ως εμπόρους.

Ο Εισαγγελέας Εφετών στάθηκε ιδιαίτερα σε 6 από τους συνολικά 34 κατηγορούμενους τους οποίους χαρακτήρισε ως ηγετικά στελέχη της οργάνωσης ενώ για 2 από αυτούς διατύπωσε αμφιβολία για τη συμμετοχή τους σε αυτήν.

Σε ότι αφορά στους υπόλοιπους κατηγορούμενους ζήτησε την καταδίκη τους για τα αδικήματα της εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών στην απλή μορφή τους γεγονός που σημαίνει ότι ναι μεν τα αδικήματα τελέσθηκαν κατ’ εξακολούθηση όχι όμως και κατ’ επάγγελμα.

«Υπάρχει αρχηγός»

Ο κύριος Καψιμάλης ξεκίνησε την αγόρευσή του με τον πρώτο στη σειρά κατηγορούμενο, τον αμερικανικής καταγωγής Ι.Κ. τον οποίο χαρακτήρισε ως εμπνευστή της εγκληματικής οργάνωσης.

«Είναι αυτός που τη δημιούργησε, που κρατάει για εκείνον τη διακίνηση της κοκαΐνης, που θέτει τους κανόνες και διευθύνει τη λειτουργία της οργάνωσης», είπε ο ίδιος, ζητώντας από το Δικαστήριο να χαρακτηρισθεί ως εξαρτημένος χρήστης παρά το γεγονός ότι στις τοξικολογικές του εξετάσεις δεν βρέθηκε ίχνος κοκαϊνης από την οποία στην απολογία του δήλωσε εθισμένος.

«Η απολογία του ενοχοποίησε τους υπόλοιπους»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αγόρευση του Εισαγγελέα για το νεαρό Γ.Κ. ο οποίος από την αρχή αποδέχθηκε το πλήθος των κατηγοριών που του αποδίδονταν μέσα από το κατηγορητήριο. Μάλιστα ο κ. Π. Καψιμάλης ενώπιον του Δικαστηρίου τόνισε ότι μέσα από την απολογία του ο Γ.Κ. συνέθεσε το προφίλ της εγκληματικής οργάνωσης κυρίως σε ότι αφορά στον τρόπο συμμετοχής σε αυτή των υπολοίπων κατηγορουμένων.

«Ο Γ.Κ. συγκρότησε και έθεσε και αυτός τις δομές και τις αρχές της οργάνωσης, τουλάχιστον μέχρι το σημείο που αυτονομήθηκε και ξεκίνησε να πουλάει μόνος του κοκαΐνη ερχόμενος σε αντίθεση με τον αρχηγό Ι.Κ.

Προτείνω να κηρυχθεί ένοχος για κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ακόμα σε ανήλικους. Είναι αδύνατο όλος αυτός ο ορυμαγδός ναρκωτικών να είναι για προσωπική χρήση. Δεν ήξερε να κάνει κάτι άλλο εκτός από την πώληση. Η πελατεία του ήταν στον χώρο των ανηλίκων γιατί από εκεί προέρχονταν οι νέοι πελάτες του».

Σε αντίθεση με τον προαναφερόμενο κατηγορούμενο ο Εισαγγελέας Εφετών πρότεινε την απαλλαγή της κοπέλας του, της Κ.Λ., από την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση αφού σύμφωνα με το σκεπτικό του αυτή λειτουργούσε κατά μόνας ενώ σε εξαιρετικά λίγες περιπτώσεις έπραξε για λογαριασμό του Γ.Κ.

Έτσι η μόνη κατηγορία που πρέπει να της αποδοθεί σύμφωνα με τον δημόσιο κατήγορο είναι αυτή της διακίνησης ναρκωτικών στην απλή μορφή της και όχι κατ’ επάγγελμα.

Ο ανεξάρτητος αγοραπωλητής

Σημαντική ήταν και τα όσα ακούστηκαν διά στόματος του κυρίου Εισαγγελέα σχετικά με τον κατηγορούμενο Κ.Σ. τον οποίο κατονόμασε ως ανεξάρτητο αγοραπωλητή.

«Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος δεν δρούσε στα πλαίσια της οργάνωσης. Φαίνεται ότι ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον αρχηγό Ι.Κ. και διακινούσε αυτόνομα. Συνεπώς είναι δεδομένη η απαλλαγή του από την κατηγορία της συμμετοχής στην Εγκληματική Οργάνωση αλλά όχι και για τη διακίνηση. Προτείνω την ενοχή του για διακίνηση και εμπορεία ναρκωτικών κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα από εξαρτημένο χρήστη και μάλιστα σε ανηλίκους».

«Η πληγή αρχίζει να κλείνει»

Σε ότι αφορά στους υπόλοιπους κατηγορούμενος ο Εισαγγελέας Εφετών πρότεινε την καταδίκη τους για διακίνηση ναρκωτικών στην απλή μορφή ενώ για 7 από τους 34 πρότεινε την αθώωσή τους και από το αδίκημα της συμμετοχής σε οργάνωση και γι’ αυτό της διακίνησης ναρκωτικών.

«Δεν είμαι από αυτούς που κουνούν το δάχτυλο επιδεικτικά στους κατηγορούμενους. Είναι στην πιο δυσχερή θέση από όλους και αυτό είναι δεδομένο. Ωστόσο ο καθένας ας αναλογιστεί τις ευθύνες του και ας πει συγγνώμη από εκεί που πρέπει.

Με αυτή τη δίκη κύριοι Δικαστές αρχίζει να κλείνει μία μεγάλη πληγή για την κοινωνία της Χίου. Πλέον οι κατηγορούμενοι δεν αποτελούν κίνδυνο για το νησί.

Ενώπιον όλων σας, λέω ότι αυτή η πληγή θα επουλωθεί πλήρως όταν οι κατηγορούμενοι σοφρωνιστούν και κάποιοι από αυτούς γιατρευτούν και τέλος όταν ενταχθούν ξανά στην κοινωνία ως χρήσιμα μέλη της», κατέληξε ο κ. Εισαγγελέας.

«Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για σύσταση οργάνωσης»

Πυρά κατά της Αστυνομίας και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών εξαπέλυσε στην αγόρευσή της η δικηγόρος του φερόμενου ως αρχηγού Ι.Κ., Ελίζα Βόζενμπεργκ, κατηγορώντας τους αστυνομικούς για αδυναμία εξεύρεσης των πραγματικών εμπόρων.

«Πριν από τη δίκη προηγήθηκε μία αστυνομική προανάκριση. Σε αυτή ο πελάτης μου Ι.Κ. δεν αναφέρθηκε πουθενά. Αλλά εκτός από αυτό το κυριότερο είναι ότι δεν υπάρχει σε καμία τηλεφωνική συνομιλία. Ούτε στις 10 πρώτες αλλά ούτε και στις 8 που ακολούθησαν. Σε όλες αυτές αναφέρονται σαφώς οι Αλβανοί.

Είναι απορίας άξιο πώς ο διοικητής της Δίωξης ενώ αρχικά έδειχνε ως αρχηγό τον Αλβανό με το όνομα Geni στη συνέχεια κατέληξε στον Ι.Κ..

Ο πελάτης μου είχε όλα τα τυπικά προσόντα για τον καταδείξουν ως αρχηγό μετά την αποτυχία τους να συλλάβουν όλους τους πραγματικούς ενόχους. Ήταν μεγαλύτερος κατά 5 χρόνια τουλάχιστον από όλους τους υπόλοιπους, ήταν χρήστης και είχε και παρελθόν. Όμως δεν μας απάντησαν πως γίνεται να σύστησε Εγκληματική Οργάνωση ενώ αποφυλακίστηκε τον Μάιο του 2011.

Εκτός αυτού αγαπητοί δικαστές, το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, απαρριθμεί 23 ολόκληρα εγκλήματα και αφήνει τελευταίο το ζήτημα των ναρκωτικών. Η εγκληματική οργάνωση όπως αυτή περιγράφεται στο συγκεκριμένο άρθρο έχει συγκεκριμένη δομή. Αυτό όμως δεν αποδείχθηκε πουθενά μέσα από την ακροαματική διαδικασία.

Επιπλέον μία εγκληματική οργάνωση απαιτεί λεφτά και όπως είδατε και εσείς η συγκεκριμένη οργάνωση δεν έχει. Δεν υπήρξε ούτε κοινό ταμείο, ούτε κοινός στόχος. Το μόνο κοινό τους ήταν η χρήση και η εξασφάλιση της δόσης τους.

Κύριοι δικαστές, τα παιδιά αυτά είναι άρρωστα, είναι τραυματισμένες ψυχές που αποζητούν μία δεύτερη ευκαιρία. Ελπίζω να τους τη δώσετε», κατέληξε η κ. Βόζενμπεργκ.

Η δίκη διήρκησε μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας ενώ θα συνεχιστεί το πρωί της Τρίτης με την ανακοίνωση των αποφάσεων του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ