23.8.2012 9:25

6η Μέρα Πυρκαγιάς (ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ)

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ

Μαίνεται και σήμερα για 6η μέρα η πυρκαγιά στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Κατά τη χθεσινή μέρα οι πυροσβέστες κατάφεραν να την περιορίσουν στην περιοχή του Ανδρόλακκου. Κουκουδότσουμπου πριν τη Σιδηρούντα κ.λπ, εκεί που έκαιγε και χθες.  Το μέτωπο είναι μεγάλο και με τη συνδρομή των εναέριων μέσων που επιχειρούν, ζητούμενο είναι να μην επεκταθεί άλλο η πυρκαγιά και να φτάσουμε επιτέλους στην κατάσβεση της.
10:08: Με αμείωτη ένταση συνεχίζει να καίει τα πάντα στο πέρασμά του το πύρινο μέτωπο στην περιοχή της κεντρικής Χίου. Η ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών στερεί τη δυνατότητα επέμβασης των επίγειων δυνάμεων και έτσι, μοναδική η ελπίδα στην παρούσα φάση έρχεται από αέρος.
10:10: ΄Όπως ενημέρωσαν τον "π" εθελοντές από την περιοχή του μετώπου, η κοντινότερη πρόσβαση στο μέτωπο της Πυρκαγιάς είναι 10 χιλιόμετρα μακρύτερα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιχειρήσουν. 
10:15: Στο Γιαννάκι παραμένει ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας Τ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος για 6η συνεχόμενη ημέρα συντονίζει τις ενέργειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. "Πρώτη φορά βλέπω πυρκαγιά να γιγαντώνεται μετά τη ρίψη νερού", ανέφερε πριν από λίγο ίδιος μιλώντας στον "π".
10:33: Αναζωπύρωση προς τη Σιδηρούντα.
10:45: Υπό έλεγχο η αναζωπύρωση στη Σιδηρούντα από επίγιειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου. 
11.10: Στη Χίο βρίσκεται από το πρωί π ο εκπρόσωπος της Task Force Κ. Κυριαζής  προκειμένου να καταγράψει τα τοπικά αιτήματα από τις καταστροφές και να τα μεταφέρει στην Ε.Ε. Συναντήθηκε ήδη με τους: Κώστα Γανιάρη, Ευθύμη Μονίαρο και Πολύδωρο Λαμπριονούδη. 
11:30: Δύσκολη η 6η ημέρα για τη Χίο. Απουσία αντιπυρικών ζωνών η πυρκαγιά πέρασε τη ρεματιά της κουρούναινας και απειλεί πλέον να κατακάψει το δάσος στην περιοχή Γιαννάκι. (ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ)
11:52: Αναζωπύρωση στην Καλαμωτή στην περιοχή των θερμοκηπίων. Στο σημείο σπεύδουν εθελοντές της ομάδας "Ι".
12:20: 3 ελικόπτερα επιχειρούν στο σημείο του μετώπου της κεντρικής Χίου. Σε Μπαμπακιές και ρέμα κουρούναινας καίει το πύρινο μέτωπο. 
12:25: Αντικαταστάθηκαν οι πυροσβέστες των πρώτων ημέρών με άλλους από Πάτρα, Αίγιο και Τρίκαλα. 
12:30: "Για ένα μήνα θα υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις" δήλωσε ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Τ. Παναγιωτόπουλος.
12:35: Έσβησε η αναζωπύρωση στην Καλαμωτή χάρη στην άμεση επέμβαση των κατοίκων της περιοχής.
12:40: Αντιπυρικές ζώνες σε όλο το Γιαννάκι από τα ειδικά μηχανήματα του στρατού. (Φώτο)
12:47: Συνεχείς αναζωπυρώσεις απέναντι από το Γιαννάκι. Δίνουν μάχη τα τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα. 
12:57: Νέες φωτογραφίες από την καταστροφή σε ολόκληρη τη Χίο. Δείτε πως είναι σήμερα οι καμένες περιοχές. (ΦΩΤΟ Armagan Durkan).
13:05: Οικονομική βοήθεια προς τη Χίο. 15.000 ευρώ από την Ομοσπονδοία Χιακών Σωματείων Αμερικής, 5.000 ευρώ από τους Μεστούσους της Νέας Υόρκης και 20.000 ευρώ από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. 
13:45: Έκκληση για τρόφιμα από στους εθελοντές πυροσβέστες που βρίσκονται στην περιοχή της Κατάβασης. 
14.10: Επιπλέον δύναμη 150 ατόμων θα αποστείλει το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Πολ. Λαμπριονούδη με τον Αρχηγό της πυρσοβεστικής, εκφράστηκε από τηνπ λευρά του Δήμου ο έντονος προβληματισμός για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ αποφασίστηκε να τοποθετηθούν πυροσβέστες και εθελοντές στις κορυφογραμμές στις Μπαμπακιές ανά 10μ. απόσταση ώστε να προλάβουν τη φωτιά και να τη σβήσουν πριν κατέβει προς τον Αντρόλακκο, στο ύψος του Αγ. Ισιδώρου όπου υπάρχει πυκνό πευκοδάσος. 
14:50: Εξασθενούν οι άνεμοι στην περιοχή του μετώπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Ελπίδες για επέμβαση των επίγειων δυνάμεων. 
15:10: "Δεν πρόκειται να σβήσει η πυρκαγιά αν δεν πατήσει η μπότα του πυροσβέστη", ανέφερε σε επικοινωνία με τον "π" ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.
15:30: Ομάδα εθελοντών επιχείρησε ανεπιτυχώς να βρεθεί στην καρδιά του μετώπου. Ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει επέμβαση των επίγειων δυνάμεων μέχρι το βράδυ, λένε οι ίδιοι. 
18:30: Προς μερικό έλεγχο το μέτωπο της κεντρικής Χίου σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στον "π" πριν λίγα λεπτά ο Γενικός Επιθεωρητης Β. Ελλάδας της πυροσβεστικής. Πεζοπόρα τμήματα μετά από 3 ημέρες μπήκαν στην καρδιά του πύρινου μετώπου ενώ συνεχίζουν τις ρίψεις τα πυροσβεστικά ελικόπτερα. Αναζωπυρώσεις στην Ελάτα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ