22.8.2012 10:05

5η Ημέρα πυρκαγιάς (ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ)

ΣΕ ΚΟΥΤΣΟΥΔΟΤΣΟΥΜΠΟ, ΚΟΥΡΟΥΝΑΙΝΑ, ΑΝΔΡΟΛΑΚΟ ΤΟ ΠΥΡΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ

>> ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΕΔΩ
Αμείωτο παραμένει το πύρινο μέτωπο στην περιοχή του Κουτσουδότσουμπου στη Βόρεια Χίο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις εναέριες και επίγειες να δίνουν πραγματικό αγώνα για τον περιορισμό του μετώπου.
Ήδη στο σημείο από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, επιχειρούν όλη η πυροσβεστική δύναμη του νησιού, 2 canadair CL-415 καθώς και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα.
Ωστόσο το σημείο της πυρκαγιάς, ανάμεσα στο λαγκάδι, δεν επιτρέπει τη ρίψη νερού από κοντινή απόσταση αλλά από ύψος, ενώ οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι εντάσεως έως 7 μποφόρ. 
 
10:15: Νέα εκτίμηση από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS). 146.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης έγιναν στάχτη μέχρι σήμερα το πρωί. 
10:30: Αναχώρησαν για τη Σάμο καταχειροκροτούμενοι από τον κόσμο της προκυμαίας, οι 15 εθελοντές που βρέθηκαν στο νησί για να δώσουν μάχη με το πύρινο μέτωπο.
10:42: Μάχη με το πύρινο μέτωπο δίνουν οι πυροσβέστες. Αυτή τη στιγμή 3 οχήματα της Πυροσβεστικής αναχώρησαν για τον Ανδρόλακο αφού ο αέρας άλλαξε φορά και κατευθύνει ξανά το μέτωπο προς τα εκεί. 
11:00: Στη Χίο βρίσκεται η Νίκη Φούντα, υπεύθυνη Περιβάλλοντος της ΔΗΜΑΡ που θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 13:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου. 
11:20: Ενημέρωση σε 10 λεπτά στην Περιφέρεια για την πορεία εξέλιξης της Πυρκαγιάς. 
11:30: Προς το Γιαννάκι κινείται απειλητικά το πύρινο μέτωπο. "Αν δεν την προλάβουμε τότε θα κάψει την Αμανή", φωνάζουν οι κάτοικοι ζητώντας ενίσχυση των δυνάμεων. 
11:45: Ξεκίνησε η ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.
11:51: Η καταστροφή σε κάποιες περιοχές φθάνει το 70-80%, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Ν. Γιακαλής. Τα ΠΣΕΑ της Περιφέρειας με επικεφαλής τον Ντίνο Στούπο έκαναν τα ανθρωπίνως δυνατά για να διευκολύνουν τους πυροσβέστες και τους εθελοντές. Δυστυχώς τα πράγματα είναι δύσκολα ακόμα στο βόρειο μέτωπο. 
12:00: Βοήθεια στους κτηνοτρόφους από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με παροχή ζωοτροφών. Σε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο η περιφέρεια. 150.000 στρέμματα η καταστροφή.  
 
12:05: Προς το δάσος του Αγίου Ισιδώρου, συνεχίζει το μέτωπο της πυρκαγιάς. Το στοίχημα είναι να το εγκλωβίσουν στο σημείο. Μεγαλύτερες δυνάμεις από αέρος, ζητάει ο Δήμος Χίου.
12:10: Τα περιστατικά πυρκαγιών θα διερευνηθούν σε βάθος. Οι ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, με τη βοήθεια της Ε.Y.Π θα πράξουν το έργο τους, ανέφερε σε νεότερες δηλώσεις του πριν λίγα λεπτά ο υπουργός Ν. Δένδιας. 
12:25: Ιδιωτικές υδροφόρες στον Ανδρόλακο για ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων. 
12:37: Στον κόμβο προς Βολισσό με τα κλαδιά στα χέρια οι κάτοικοι του Πιτυούς. 
13.01: Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου της Περιφέρειας για την πυρκαγιά. Λάβρος κατά Μπέλλα ο Νάσος Γιακαλής τον αποκάλεσε "κολλημένο" ενώ υποστήριξε πως η δασική πολιτική στο νησί είναι θέμα προβληματικών προσώπων. 
13.02: Στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών στη Βόρεια Χίο προχωρά αυτή την ώρα ο Δήμος Χίου με εντολή του Πολ. Λαμπρινούδη. 
13.05: Οι διανοίξεις θα γίνουν στις περιοχές του Βικίου, των Καμπιών και από την περιοχή της Ποταμιάς και των Αφροδισίων στη Β.Δ. Χίο.
13.07: Στις 15.00 στο βενζινάδικο Μπουρνιά, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Χίου θα συγκεντρωθούν όσοι εθελοντές επιθυμουν να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Απαραίτητα μαζί τους τσάπες, μποτάκια και άλλα αγροτικά εργαλεία. 
13.11: Σε δωρεές χρηματικών ποσόων προχωρούν οι ομογενείς που στέλνουν χρήματα στο Δήμο Χίου για την κάλυψη των προσωρινών αναγκών για την πυρσόβεση και την κάλυψη των καυσίμων. 
13.18: Στο "18" προς Προβατά η φωτιά, "θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα" υποστηρίζει η Περιφέρεια. Ένα ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη στην περιοχή κάνουν ρίψεις. 
13.38: Τεράστιες δυσκολίες για τις επίγειες δυνάμεις εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης στα μέτωπα της φωτιάς στην πλευρά του Αντρόλακκου. 
13.38: Καπνός από την περιοχή του Ανδρόλακα ήταν τελικά η πληροφορία που μετέφεραν οι κάτοικοι της Λαγκάδας για πυρκαγιά στο σημείο. Ο καπνός αναγνωρίστηκε από εναέρια μέσα. 
14.02: Την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων και των πεζών, σε όλο το αγροτικό οδικό δίκτυο του Δημοτικού Διαμερίσματος  Ιωνίας, και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο όπως παρακάτω ανακοίνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Χίου:
1.   Καλλιμασιά - Αγ. Ματρώνα - Μέσα Διδύμα
2.   Ρουχούνι – Παγίδα  
3.   Θολοποτάμι – Παναγία Σικελιά - Φράγμα Κατράρη – Κοινή  
4.   Θολοποτάμι- Αγ. Γεώργιος,
                        από σήμερα, 22 Αυγούστου 2012, έως και τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου. Η απαγόρευση ισχύει κατά τις νυκτερινές ώρες, με έναρξη μία ώρα μετά τη Δύση του Ηλίου και λήξη μία ώρα πριν την Ανατολή της επόμενης ημέρας.
14:15: Δραματική έκκληση για εθελοντές και μηχανήματα κατάσβεσης στην περιοχή του Ανδρόλακα. Με δυσκολία επιχειρούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. 
14:32: Ξεφεύγει το πύρινο μέτωπο. Πάνω από 3 χιλιόμετρα αναφέρουν οι πληροφορίες των κατοίκων του Πιτυούς που βρίσκονται στο σημείο. 
14: 36: Έκκληση από την Τροχαία Χίου, να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις στους οδικούς άξονες Αίπους- Βολισσού και Πιτιούς- Βολισσού. 
14.44: Ορατός ο καπνός της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή του Αντρόλακκου από την πόλη. 
15.32: 4 αεροσκάγη Canadair επιχειρούν με ρίψεις νερού να αναχαιτήσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς στον Αντρόλακο. Σύμφωνα με εθελοντές που βρίσκοντια στην περιοχή, έχουν γίνει ομάδες αντιπυρικής προστασίας πειρμένωντας την φωτιά να φτάσει σε σημεία ψηλότερα από το λαγκάδι του Αντρόλακκου για να επέμβουν, αφού η προσέγγιση της φωτιάς είναι απελπιστικά δύσκολη. 
15.42: Επιτόπιες ρίψεις νερού κάνουν εναλάξ από 1 Chinook της Αεροπορίας Στρατού και το Ρώσικό ελικόπτερο κατάσβεσης. 
15.43: Η φωτιά καίει πευκοδάσος ενώ ο καπνός είναι αποπνηκτικός σε απόσταση δεκάδων μέτρων. 
15.55: Από το δάσος στο Γιαννάκι συντονίζει η Πυροσβεστική το έργο της κατάσβεσης. 
15.56: Στα 5 μποφόρ ο άνεμος στην περιοχή. 
15.56: Σε τρία μέτωπα κινείται η πυρκαγιά. Πίσω από Ανάβατο προς τον Αντρόλακκο, από τον Αντρόλακκο προς το "18" και από τον Αντρόλακκο προς το ρέμα "Κουρούναινας". 
16.06: Φωτογραφίες από τη φωτιά και τις δυνάμεις των εθελοντών που προσπαθούν να διαμορφώσουν αντιπυρικές ζώνες. 
16.25: "Κάνουμε όιτ είναι ανθρωπίνως δυνατό. Έχουμε και σχέδιο και ξέρουμε και τι μας γίνεται", δήλωσε πρίν από λίγα λεπτά στους δημοσιογράφους του "π" στα μέτωπα της πυρκαγιάς ο υπαρχηγός της πυροσβεστικής Τ. Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοτας ότι: "Αγωνιζόμαστε κάτω από ανυίξοες συνθήκες. Δεν έχω καμία δουλειά να σχολιάσω τις δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων. Θα κριθούμε από τους πολίτες για το έργο μας. Δίνουμε μάχη για να διαφυλάξουμε τις κατοικημένες περιοχές". 
16.29: Στρατιωτικά γκρέιντερ μετέχουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. 
16.40: Κόβουν δέντρα οι ομάδες των εθελοντών παρά τις αντιδράσεις του Δασάρχη. 
16.41: Μεταβλητοί συνεχώς οι άνεμοι στην περιοχή. Η φωτιά έχει κατεύθυνση προς Γιαννάκι και κόμβο Αγίου Ισιδώρου. "Δύσκολος ο έλεγχος του μετώπου", δηλώνει στον "π" ο Ταξίαρχος Ζερβάκης. 
16.42: Στο πύρινο μέτωπο και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ελλάδος με στελέχη από Μυτιλήνη, Σάμο, Σέρρες και Θεσσαλονίκη. 
16.43: Για απάραδεκτο συντονισμό μιλούν οι κάτοικοι του Πυτιούς που έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο του Αγ. ισιδώρου. 
16.44: Επιπλέον 25 στελέχη του Στρατού επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς. 
16.47: Πολλά παράπονα από τους κατοίκους σε Βολισσό και Λευκάθια. Την ίδια ώρα που η φωτιά είναι ορατή σχεδόν από όλη την ευρύτερη περιοχή της Βολισσού,  "parties" βρίσκονται σε εξέλιξη στα μπαρ της περιοχής. 
16.57: Σε 2μ. από τα 4μ. που είχε ζητήσει η πυροσβεστική περιορίστηκε η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης μετά από αντιδράσεις του Δασάρχη Κ. Μπέλλα. 
16.59: Την αδυναμία των πυορσβεστικών οχημάτων να αντλήσουν νερό από τα βυτία που τους παρείχνα οι εθελοντές της Βολισσού καταγγέλουν υπογραμμίζουν στον "π" οι εθελοντικές της περιοχής. 
17.15: Σε ύφεση το μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή της Σιδηρούντας, δύσκολα ελεγχόμενο το μέτωπο Ανδρόλακκα προς "18" και Μπαμπακιές. 
17.39: Σε απόσταση μικρότερη των 2χλμ. το πιο κοντινό μέτωπο της φωτιάς προς το Γιαννάκι. 
17.40: Επιχείρεί μόνο το ελικόπτερο αυτή την ώρα. Τα αεροσκάφη επέστρεψαν στη Χίο για ανεφοδιαμσό. 
19:05: Ενιαίο μέτωπο από Ανδρόλακο, Κουτσουδότσουπο και Ανάβατο, απειλεί το Γιαννάκι. Χάνουν τη μάχη τα εναέρια μέσα παρά τις συνεχείς ρίψεις. Δύσκολη η κατάσταση. (ΣΕ ΛΙΓΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ)
20:20: Έκκληση από τη δικηγόρο Κάτια Χούλη: ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΣΕ ΝΕΡΑ, ΣΠΑΣΤΟΥΣ ΚΑΦΕΔΕΣ ΚΑΙ ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ (ΜΠΙΣΚΟΤΑ, ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΣΤ) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΧΙΟ. ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΦΟΝΤΑΝΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 3. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 2271020546 
21:25: Εξασθενούν οι άνεμοι στο βόρειο μέτωπο. Ελπίδες ότι θα ελεγχθεί μέσα στο βράδυ η πυρκαγιά και θα κατασβεστεί πλήρως το πρωί από τα εναέρια μέσα...!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ