2.4.2015 19:59

500 ευρώ κίνητρο σε ιατρούς στις απομακρυσμένες περιοχές του Β. Αιγαίου

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το κενό της πολιτείας έρχεται να καλύψει μέσα από απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου θεσπίζοντας πρόσθετα κίνητρα για την πλήρωση των κενών θέσεων ιατρών σε άγονες και απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές όπως η Θύμαινα, τα Ψαρά, οι Οινούσσες, το Σίγρι κλπ.

Την απόλυτα θετική πρόταση έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου ως σύνεχεια των επαφών που είχε τη Δευτέρα με τον υπουργό Υγείας Παν. Κουρουμπλή και μάλιστα, η ίδια ζήτησε επειγώντος την θετική συναίνεση του Σώματος για να προχωρήσει, πράγμα που τελικά έγινε στην τελευταία συνεδρίαση.

Μάλιστα όπως έσπευσε να τονίσει στο politischios.gr η κ. Καλογήρου, είναι μια απόφαση με εξαιρετικά θετικό αντίκρισμα για τους νησιώτες που έγινε πράξη μετά από την συζήτηση που είχε με τον υπουργό Υγείας, αναγνωρίζοντας έτσι τα προβλήματα που υπάρχουν στην υγειονομική θωράκιση των νησιών. 

Με βάση την απόφαση που φέρει τη σφραγίδα της Περιφερειάρχη, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα μπορεί να καλύπτει τις δαπάνες για τη σίτιση ή και τη στέγαση των επικουρικών & των αγροτικών ιατρών ποσού έως 500 ευρώ.

Το ζήτημα των κινήτρων στους ιατρούς ήρθε προς συζήτηση στα προς ημερήσιας διάταξης θέματα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πέμπτης με την Χρ. Καλογήρου να σημειώνει εισηγητικά:

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Θύμαινα και τα Ψαρά καθώς και απομακρυσμένες και προβληματικές περιοχές όπως των πρώην Δήμων Αμανής Χίου και του Σιγρίου Λέσβου στερούνται μόνιμης ιατρικής κάλυψης παρά τις επανειλημμένες προκηρύξεις για κάλυψη θέσεων ιατρών καθώς και ότι η θέση του μόνιμου ιατρού στις Οινούσσες δεν έχει στελεχωθεί ακόμα, ενώ η θητεία του αγροτικού ιατρού έχει ήδη λήξει και συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στο νησί με παράταση μέχρι να έρθει ο αντικαταστάτης του, προτείνουμε την παροχή δωρεάν σίτισης ή και στέγασης, ανερχόμενη σε ποσό έως 500 ευρώ ανά μήνα, ως πρόσθετο κίνητρο για την κάλυψη των κενών θέσεων ιατρών.

 Βούλησή μας είναι να παρέμβούμε αποφασιστικά ώστε να γίνει πράξη η υγειονομική θωράκιση των νησιωτών και σε αυτό αποσκοπεί η παροχή κινήτρων ώστε να νησιά του Βορείου Αιγαίου να αποτελέσουν επιτέλους επιλογή για τους γιατρούς».

«Η δαπάνη θα καλυφθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Μένει τώρα η έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ από το Υπουργείο Υγείας για να μπορέσει να εφαρμοστεί η απόφαση αυτή και να ρυθμιστούν όλοι οι παράμετροι», ανέφερε μιλώντας στο Politischios.gr ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Βαλσαμίδης.

Όπως ειπώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε με βάση την ισχύ νόμου από το 2013 που δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ ώστε να μπορούν να συμβάλλουν εξειδικευμένα σε αυτές τις δύο περιπτώσεις δηλαδή στη σίτιση και στη στέγαση των ενδιαφερόμενων ιατρών ως βασικά κίνητρα για την στελέχωση των ακάλυπτων θέσεων σε παραμεθόριες περιοχές. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ