5.4.2013 11:19

5 στη Λέσβο ... 1 στη Χίο

Η φετινή τουριστική περίοδος επιβεβαιώνει από τα πρώιμα στάδια της τις προβλέψεις για μεγάλη αύξηση των αφίξεων από το σύνολο των παραδοσιακών και ανερχόμενων αγορών του εξωτερικού. Η θετική αυτή αύρα επηρεάζει όλους σχεδόν τους τουριστικούς προορισμούς, εκτός της Χίου, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται στον αστερισμό των Τούρκων επισκεπτών της μιας διανυκτέρευσης, χωρίς ίχνος προσέγγισης στη μεγάλη βάση του ελληνικού τουρισμού, που είναι ο εισερχόμενος τουρισμός από τις διάφορες ευρωπαϊκές αγορές.

Ένας από τους προορισμούς που φέτος θα πάει κυριολεκτικά με…1.000, είναι η γειτονική μας Λέσβος η οποία φαίνεται να επανακάμπτει δυναμικά στο τουριστικό προσκήνιο. 5 νέες πτήσεις από το εξωτερικό θα προστεθούν στο περσινό πρόγραμμα του αεροδρομίου της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα:

  • μία πτήση της Thomas Cook Airlines, από Λονδίνο Γκάτγουικ από τον ομώνυμο βρετανικό tour operator
  • μία πτήση της Air Berlin από το Μόναχο, από το Γερμανικό TUI και τον FTI
  • μία πτήση της FlyNiki από τη Βιέννη, από το αυστριακό παράρτημα του FTI
  • μία πτήση της Jat Airways από το Βελιγράδι, από τον Fox Travel
  • και το κερασάκι στην τούρτα, μία πτήση της Primera Air από το Άρχους της Δανίας από τον Archuscharter.

 

Προφανώς όλα αυτά τα ονόματα αεροπορικών εταιριών και tour operators στα περισσότερα μέλη της ΔΕΤΠ να είναι κορακίστικα… Οι 5 αυτές νέες πτήσεις, που ανεβάζουν τον αριθμό των εβδομαδιαίων πτήσεων στις 22(!), δεν ήρθαν ως μάνα εξ’ ουρανού. Για αυτό το άκρως θετικό αποτέλεσμα συνέβαλλαν οι εξωστρεφείς από ό,τι φαίνεται τουριστικοί παράγοντες της Λέσβου, όπως ο Φορέας Τουρισμού στο Μόλυβο και την Πέτρα (εδώ άκρα του τάφου σιωπή για τη δημιουργία Φορέα), η Ένωση Ξενοδόχων, το Επιμελητήριο, μεμονωμένα πρακτορεία incoming tourism (εδώ είναι μόλις…2) και φυσικά η Μητρόπολη! Η οποία συνέβαλλε τα μέγιστα για να έρθουν στο νησί 1.700 και πλέον Σέρβοι τουρίστες για πρώτη φορά στο Βόρειο Αιγαίο.

Μετά από όλα αυτά φαίνεται για ακόμα μια φορά η γύμνια της Χίου έναντι των γειτονικών νησιών σε όλα τα επίπεδα τουριστικής ανάπτυξης. Παρόλο που πέρσι είχαν και εκεί ένα μεγάλο αριθμό Τούρκων επισκεπτών δε «μάσησαν» το παραμύθι ορισμένων, οι οποίοι ακόμα και τώρα, εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία εξωστρεφών και δυναμικών Ομάδων Συμφερόντων*, προσπαθούν με ταξίδια αναψυχής στη Σμύρνη να μας πείσουν ότι οι Τούρκοι της μιας διανυκτέρευσης θα καλύψουν την τεράστια πτώση σε Ευρωπαίους τουρίστες, που από το 2002 έχει φτάσει και ξεπεράσει το 65%!

………………………………

*Ο όρος είναι οικονομικός και περιγράφει στην ουσία τη δημιουργία κοινών ομάδων επιχειρηματιών, π.χ. Ενώσεις Ξενοδόχων, ταξιδιωτικών πρακτόρων κ.λπ. με σκοπό την πίεση προς την πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη δυναμική υποστήριξη των συμφερόντων τους

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ