22.3.2016 16:47

420 Χιώτικες οικογένειες στο όριο της φτώχειας

ΚΑΝΕΙ ΟΥΡΕΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

898 δικαιούχοι από 432 οικογένειες προμηθεύονται  τρόφιμα,  είδη οικιακής χρήσης και ατομικής υγιεινής  από το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο. Από χτες που άρχισε η εφαρμογή του προγράμματος η προσέλευση των δικαιούχων είναι σημαντική και αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες μέρες, έως την Παρασκευή 1η Απριλίου που ολοκληρώνεται. Οι 820 δικαιούχοι προέρχονται από το δήμο Χίου και οι 69 από τα Ψαρά. Οι Οινούσσες δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Εφαρμογές

Στο χώρο που στεγάζεται στον περιφερειακό του Παρθένη, απέναντι από το θέατρο Καστρομηνά τους τροφοδοτούν με τα σκευάσματα που δικαιούνται  ανάλογα με τον αριθμό των μελών κάθε οικογένειας μια δημοτική υπάλληλος του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας, τέσσερα στελέχη του Ερυθρού Σταυρού και δύο  εθελόντριες.

Δευτέρα – Τετάρτη και Πέμπτη τους εξυπηρετεί η πρωινή βάρδια από τις 09:00 έως και τις 14:00 και Τρίτη – Παρασκευή η απογευματινή, από τις 16:00 έως τις 20:00.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη σύμπραξη του  Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) και ιδιωτών με συντονιστή  το δήμο , ο οποίος διαθέτει  το χώρο και επιβλέπει την διαδικασία.

«Έχουμε  θέσει πολύ αυστηρά κριτήρια για την  ένταξη των δικαιούχων. Όταν είναι ένα άτομο το εκκαθαριστικό της οικογένειας δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3.000 ευρώ και τις 4.200 ευρώ το ζευγάρι, με προσαύξηση  900 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος», δηλώνει ο αντιδήμαρχος  Πρόνοιας Γιώργος Παπαδόπουλος.

Ανάδοχος

Το έργο έχει αναλάβει το σούπερ μάρκετ ΧΑΡΑ μετά από διεθνή διαγωνισμό, η διανομή γίνεται με ένα τρόπο που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των δικαιούχων, ο οποίος έχει γίνει αποδεκτός από την τοπική κοινωνία και κυρίως από τους επαγγελματίες  της ψυχικής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, με τους οποίους σχεδιάστηκε το πρόγραμμα και έγινε η προεργασία για την υλοποίηση του. Ταυτόχρονα με  τη νέα διαδικασία ωφελούνται σημαντικά ο δήμος και οι δικαιούχοι

«Ανάδοχος είναι το Χιώτικο σούπερ μάρκετ ΧΑΡΑ και έτσι με την έκπτωση του διαγωνισμού  εξασφαλίσαμε ένα ποσόν της τάξης περίπου των 20.000 ευρώ με το οποίο ωφελούνται ο δήμος και οι δημότες. Τα χρήματα αυτά διατίθενται και πάλι για προμήθειες του Κοινωνικού Παντοπωλείου και έτσι έχουμε διπλασιάσει το ποσόν που διαθέτει ο δήμος για το Κοινωνικό Παντοπωλείο», προσθέτει και καταλήγει

"Με τη διαδικασία αυτή έχουν καταφέρει  πρώτον να υπάρχει οικονομικό όφελος για το δήμο, δεν θίγεται η αξιοπρέπεια των δικαιούχων γιατί με μια ηλεκτρονική κάρτα προμηθεύονται  απευθείας απ του σούπερ μάρκετ τα είδη που διατίθενται από το Παντοπωλείο μας. Σημαντικότατο είναι και το ότι εξοικονομήσαμε και άλλα έξοδα από τη λειτουργία του Παντοπωλείου, τα οποία στην παρούσα φάση έχουν διατεθεί στο επισιτιστικό πρόγραμμα του ΤΕΒΑ»

 Με αυτά τα συμπληρωματικά κέρδη που αποδίδονται στους ωφελούμενους  έχουν καταφέρει οι δικαιούχοι να παίρνουν τρόφιμα από το πρόγραμμα του δήμου και με την προσθήκη του δεύτερου  επισιτιστικού δημοτικού προγράμματος που εφαρμόζεται, τουλάχιστον μια φορά το μήνα προμηθεύονται κάτι  οι συνολικά  1200 δικαιούχοι.

Πολλές φορές παίρνουν κάτι ακόμη και σε διάστημα είκοσι ημερών.

«Εκεί που στο παρελθόν οι δικαιούχοι έπαιρναν ότι δικαιούνται σε διάστημα τριών μηνών, εμείς το έχουμε μειώσει, κάθε δύο μήνες παίρνουν κάτι με το συνδυασμό των προγραμμάτων και ελπίζουμε να καταφέρουμε από το καλοκαίρι  οι συμπολίτες μας να παίρνουν κάθε μήνα  κάτι από το κοινωνικό παντοπωλείο».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ