19.11.2012 19:11

400.000 (plus) το «μαύρο κουτί» της ΕΝΑ Χίου

ΝΕΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ Η ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ

Κάτι περισσότερο από 400.000 ευρώ καταλήγει να είναι το οικονομικό άνοιγμα της ΕΝΑ Χίου, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από τον έλεγχο των εκκαθαριστών, ο οποίος παραδίδεται επίσημα άμεσα. Το ποσό αυτό, που είναι τουλάχιστον τριπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις, αφορά μισθοδοσίες προσωπικού, υποχρεώσεις προς τρίτους και τα έξοδα που προκύπτουν από την οικονομική εκκαθάριση της Εταιρείας. Διευρύνθηκε φυσικά από την σε  καταστολή διατήρηση της Εταιρείας περισσότερο από ένα χρόνο, χωρίς να παράγει.
Ο πολύμηνος έλεγχος των εκκαθαριστών, Π. Φλάμου και Ν. Πιτσιλού, προσδιορίζει πια με ακρίβεια τη «μαύρη τρύπα» της βασικής μέχρι πρότινος αναπτυξιακής Εταιρείας στο νομό και γράφει τον επίλογο μιας πορείας αναντίστοιχης της φιλόδοξης εκκίνησης της και της αρχικής προσφοράς της στο νομό. Η Εταιρεία που φέρει τη σφραγίδα της σε μια σειρά αναπτυξιακών έργων στη Χίο, με λανθασμένες πολιτικές τα τελευταία χρόνια έχασε τη δυναμική της, φορτώθηκε οικονομικές υποχρεώσεις που δεν της ανήκαν και τελικά κλείνει τον κύκλο της αφήνοντας άνεργα τα εναπομείναντα στελέχη της. Παρά την πρόθεση της Περιφερειακής Ενότητας Χίου να απορροφήσει το προσωπικό, οι δυνατότητες είναι ανύπαρκτες. Οι τρεις συνεχείς αρνητικές οικονομικές χρήσεις κλείνουν ως ζημιογόνα την Εταιρεία και οδηγούν στην ανεργία τα στελέχη της.
Ηθική υποχρέωση
Η νομική μορφή της ΕΝΑ Χίου, ως Ανώνυμη Εταιρεία, επιτρέπει στους μετόχους να την κλείσουν ως ζημιογόνα και να μην εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. «Νόμιμα μπορεί να στέκει, ηθικά όμως είναι ανέντιμο η Αυτοδιοίκηση να μεταβιβάσει τα λάθη της στην τοπική αγορά. Να δώσει εκείνη το παράδειγμα του μπαταξή», επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης, Κ. Γανιάρης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου να καταθέσει την ποσοστιαία συμμετοχή της στην κάλυψη των ζημιών.
Ανάλογο βάρος θα πρέπει να επωμιστεί και ο Δήμος της Χίου, ο οποίος θα πρέπει να συμμετέχει με ποσό της τάξης των 150.000 ευρώ.
«Δεν θα είναι εύκολο να πληρωθούν μονομιάς οι υποχρεώσεις, ίσως απαιτηθεί να γίνει τμηματικά, αλλά πάντως είναι υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης να αποπληρώσει το λογαριασμό της», σημειώνει ο κ. Γανιάρης. Πρόθεση του είναι το πόρισμα των εκτιμητών να κατατεθεί στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο, να παρουσιαστεί πλήρης εικόνα των οικονομικών αναγκών και να πάρει το «πράσινο φως» για την κάλυψη τους στο ποσοστό που αφορά τη μεριδιακή συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. «Τα χρήματα αυτά θα περικοπούν από τους επόμενους προϋπολογισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Χίου», εξηγεί ο κ. Γανιάρης, ο οποίος θεωρεί ότι μέρος τους θα καλυφθεί αν άμεσα μεταστεγαστούν στο Συνεδριακό Κέντρο «Γ. Καλουτάς» διάσπαρτες σήμερα υπηρεσίες της Περιφέρειας.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ