20.8.2012 6:53

3η μέρα καταστροφής... (ΔΙΑΡΚΗΣ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ)

Συνεχίζεται και σήμερα για τρίτη μέρα η άνιση μάχη με τις φλόγες. Η φωτιά συνεχίζει στις περιοχές Ανάβατο- Προβατά, Λιθί Καρύντα, στα Μαστιχοχώρια Καλαμωτή Πυργί Ολύμποι. Οι άνεμοι πνέουν με ένταση που ξεπερνά τα 8 μποφόρ σε ορισμένες περιοχές. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και με τη συμβολή 5 εναέριων μέσων που έχουν ήδη ξεκινήσει τις ρίψεις.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

 

08.45: Στην Παναγία Σικελιά η φωτιά σε ενιαίο μέτωπο με εκείνο της Καλαμωτής. 

08.45: Εξακολουθεί το πρόβλημα με τον εφοδιασμό των αεροσκαφών που παίρνουν νερό από τον κόλπο της Γέρας στη Μυτιλήνη. 

08.46: Στην μάχη με τις φλόγες επιχειρούν τόσο αεροπλάνα όσο και ελικόπτερα. 

08.48: Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου η ζημιά στις μαστιχοκαλλιέργειες υπολογίζεται στο 35% - 40%. 

08.50: Όπως συμπλήρωσε ο κ. Γανιάρης στο "Ράδιο Αλήθεια", υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ ζητώντας να σταλεί κλιμάκιο στη Χίο για μια πρώτη καταγραφή. 

08.51: Στα πόστα τους οι κυνηγοί αφού ο Δασάρχης Κ. Μπέλλας δεν μπήκε καν στον κόπο να ανακοινώσει την διακοπή της κυηγετικής περιόδου!. 

08.54: Όπως επισημαίνεται, εάν η φωτιά περάσει προς την πλευρά των Δοτίων- Βρουλιδίων, η μαστιχοπαραγωγή θα πληγεί σε καίριο και ανεπανανόρθωτο βαθμό αφού σε εκείνες τις περιοχές εντοπίζονται οι μεγαλύτερες καλλιέργειες. 

08.59: Βόρεια πορεία λαμβάνει το μέτωπο του Αναβάτου- Ελίντας που καίει ασταμάτητα απο χτες. 

09.41: Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπαρχηγού της Πυροσβεστικής κ. Παναγιωτόπουλου που συντονίζει το έργο της κατάσβεσης, το πλέον επικίνδυνο μέτωπο εντοπίζεται από Αυγώνυμα- Ανάβατο προς Σιδηρούντα. Εκεί επιχειρούν τώρα τα εναέρια μέσα, ενώ η βραχώδης και απρόσιτη φισιογνωμία του εδάφους δυσχαιρένει την πρόσβαση από τα πεζοπόρα τμήματα. 

09.45: Παραμένει το πρόβλημα στο νοτιοανατολικό μέτωπο του νησιού (Καλαμωτή- Πυργί) ενώ εκεί επιχειρούν τα δύο ελικόπτερα ρωσικής κατασκευής. "Υπάρχουν ανοικτά μέτωπα σε όλη την Ελλάδα. Ζάκυνθο, Πήλιο, Μάνη, Άνδρο, ωστόσο το πλέον χειρότερο είναι εκείνο της Χίου και σε αυτό εστιάζεται όλη η προσοχή μας", ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος. 

09.55: Τεράστιες οι ζημιές και για τους μελισσοκόμους του νησιού. 50 χρόνια θα χρειαστούν για να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει γίνει στις μέλισσες. 

10.04: Το συντονισμό, την έλλειψη πυορσοβεστικών μέσων και την άσχημη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Πυργί καταγγέλλουν οι κάτοικοι με δηλώσεις τους στο www.politischios.gr. 

10.05: Στο ύψος της παραλίας της Παχειάς Άμμου στη Σιδηρούντα έχει φτάσει η πυρκαγιά στο βόρειο μέτωπο. 

10.09: Οι κάτοικοι του Πυργίου υποστηρίζουν πως η ζημιά στην παραγωγή μαστίχας είναι τεράστια. 

10.10: Επιπλέον οχήματα από τη Σάμο αναμένονται στη Χίο. 

10.31: Επέτρεψε το κυνήγι στη Βόρεια Χίο ο Δασάρχης Μπέλλας. 

10.31: Σύμφωνα με δηλώσεις του, όταν η φωτιά σβήσει θα απαγορευτεί το κηνύγι και στα καμένα. 

10.32: Είναι δεδομένο πως τα θηράματα των νότιων περιοχών που κάηκαν έχουν μεταφερθεί βόρεια, στην περιοχή όπου από σήμερα επιτρέπεται το κυνήγι. 

10.44: "Από αύριο θα αναζητηθούν ευθύνες" αναφέρει ο βουλευτής Χίου Κ. Τριαντάφυλλος. 

10.47: "Αντί να πάνε στο κυνήγι να πάνε στη φωτιά", προτρέπει του κυνηγούς ο Πρόεδρος του Συλλόγου τους Ν. Μπουμπάρης, επισημαίνωντας ότι εκείνοι που βγήκαν για θηράματα σήμερα είναι ελάχιστοι. Στις 13.00 θα συγκεντρωθούν οι κυνηγοί έξω από το εκτροφείο του Συλλόγου στην Καρδαμάδα για να μεταβούν στη φωτιά των Αυγωνύμων. 

11.05: Δράμα στην περιοχή Αναβάτου- Σιδηρούντας καθώς η φωτιά καίει τις αναδασωτέες εκτάσεις που είχαν αναδασωθεί με δεντράκια από την πυρκαγιά του 1987.

 

11:40: Σε έλεγχο το μέτωπο Κοντυλώπου- Πυργίου – Καλαμωτής αλλά με αρκετές αναζωπυρώσεις. Ασυντόνιστες ενέργειες καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής που επέτρεψαν να καεί ο κάμπος.

11: 42: Μεγάλο μέτωπο κατακαίει την Καρίντα και τα Κάτω Φανά. 

11:50: Πρόβλημα με τα εναέρια μέσα καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι δεν επιτρέπουν την προσθαλάσσωση των Canadair. Κατά περίσταση επιχειρούν τα πυροσβεστικά ελικόπτερα. Δελτίο θυελλωδών ανέμων από την ΕΜΥ. 

 

11:58: Έκκληση από την ΑΣΔΕΝ και το Δήμαρχο Χίου για εθελοντές που έχουν αλυσοπρίονα να σπεύσουν στο Μετόχι για δημιουργία αντιπυρικής ζώνης στο βουνό. Στο σημείο δυνάμεις του Στρατού. Απέκλεισαν την επέμβαση από αέρος οι στρατιωτικές αρχές. 

12:23: Λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς, που έπληξε το νησί μας, και της δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε όλοι μας,  αναβάλλεται η προγραμματισμένη  για την Τέταρτη 22 Αύγουστου , μουσική βραδιά στον Βροντάδο.

Τα έξοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την αναδάσωση των πληγέντων περιοχών. 

12.27: Ακόμη μια άσχημη τροπή για την πυρκαγιά που κινείται προς την περιοχή του "18" και προς Κατάβαση. Άκρως επικίνδυνο αποδεικνύεται το μέτωπο της φωτιάς της κεντρικής προς βόρεια Χίου. 

12.39: Σηκώνει μέχρι και αυτοκίνητα ο αέρας στο Μετόχι της Σιδηρούντας. 

12.40: "Τραγική η εικόνα στη Σιδηρούντα και τον Ανάβατο" δηλώνει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής. 

12.41: "Έπρεπε το Δασαρχείο να έχει μεριμνήσει για τις αντιπυρικές ζώνες. Ο κόσμος έχει χάσει τις περιουσίες του", αναφέρει ο κ. Γιακαλής, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για ένα ξεκάθαρο έγκλημα. 

12.42: "Δεν μπορούν να λένε ότι απαγορεύεται να ανοικτούν δρόμοι και να απειλούν με πρόστιμα. Όλα αυτά και κυρίως η δουλειά του Δασαρχείου θα αξιολογηθούν", υποστηρίζει στις δηλώσεις του. 

12.45: Κάθε λεπτό που περνάει η φορά της φωτιάς αλλάζει, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί η πορεία της. 

12.46: Αναζωπύρωση στους Ολύμπους τώρα. 

12.52: Κόβουν δέντρα για να πιάσουν τη φωτιά σοτ μέτωπο της βόρειας Χίου. Περίεργη η τροπή του αέρα καθώς διαπιστώνονται διαστήματα άπνοιας και αμέσως μετά η φορά αλλάζει. 

12.53: Καμένη ολοσχερώς η Ελίντα. 

12.53: Ανεφοδιασμό στο αερόδρόμιο της Χίου κάνουν τα αεροσκάφη πυρόσβεσης. 

12.54: Ως μια από τις δυσκολότερες φωτιές που έχουν αντιμετωπίσει στην καριέρα τους περιγράφουν τα ανώτερα στελέχη της Πυροσβεστικής την κατάσταση της Χίου. 

13:04: Έκκληση εκ μέρους του Επιμελητηρίου στους επαγγελματίες να μεταφέρουν νερά-χυμούς-ξηρά τροφή στο Επιμελητήριο μέχρι τις 3.00 το μεσημέρι για να διατεθούν το απόγευμα στις δυνάμεις πυρόσβεσης. 

13.09: Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ βορείων και νοτίων οικισμών προκαλούν οι μετακινήσεις των πυορσβεστικών δυνάμεων προς το μέτωπο της Σιδηρούντας. Οι κάτοικοι των νοτιοχώρων ζητούν οι δυνάμεις να παραμείνουν στη δική τους περιοχή για την προστασία της μαστίχας. 

13.26: με εντολή του Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά ο Κ. Μουσουρούλης θα παραμείνει στο νησί για όσο απαιτείται.

13.27:  Άμεσα μέτρα για τους πυρόπληκτους μελετά η Κυβέρνηση. 

13:39: Κόλαση πυρκαγιάς στη Σιδηρούντα. Τραυματισμός Πυροσβέστη στην Σιδηρούνται. Του βγήκε το γόνατο. Έκκληση για ασθενοφόρο.

13.45: Ανύπαρκτη η προσφορά ασθενοφόρων από το Νοσοκομείο στα μέτωπα της πυρκαγιάς. 

13.46: Με καρότσα μεταφέρεται στο νοσοκομείο ο τραυματισμένος πυροσβέστης. 

13.52: Το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου του Δήμου Χίου αναλογιζόμενο τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν στο νησί μας και με την καταστροφική πυρκαγιά ακόμα να μαίνεται, αποφάσισε την ακύρωση των εξής προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων:

 

  1. Δευτέρα 20 Αυγούστου -Μουσική βραδιά με την Φιλαρμονική Δήμου Χίου στη Συκιάδα.
  2. Τρίτη 21 Αυγούστου - Μουσική βραδιά με την Φιλαρμονική Δήμου Χίου στο Βασιλεώνοικο.
  3. Τρίτη 21 Αυγούστου - Συναυλία με τη Γιάννα Φαφαλιού και αδελφούς Πούπαλου, καλωσόρισμα στην Αegean Regatta στην πλατεία Βολισσού.
  4. Παρασκευή 24 Αυγούστου – 2o Φεστιβάλ Χορευτικών Συγκροτημάτων στην πλατεία Βουνακίου.

13.53: Καίγεται το δάσος στο Γιαννάκι, ορατές πλέον οι φλόγες και από τη Βολισσό. 

14.21: ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ. ΥΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΟΜΙΚΡΟΝ ΟΣΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΝΑΙ  ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 15.00 ΣΤΟ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΟΡΝΙΑ ΣΤΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟ. ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΜΑΚΡΥ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙ ΚΑΙ ΜΠΛΟΥΖΑ, ΜΑΣΚΑ ΚΑΙ ΜΠΟΤΑΚΙΑ

14.26: Καθηλωμένα λόγω των θυελλωδών ανέμων τα αεροπλάνα, αναζητούν διέξοδο για να συνεχίζουν τις ρίψεις. 

14.32: Το σκάφος του Ναυτικού Ομίλου Χίου "Cleopatra" με κυβερνήτη την Αλεξάνδρα Χουλάκη αποχώρησε από τους αγώνες της Aegean Regatta και επιστρέφει τη Χίο σε μια κίνηση συμβολική για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. 

14.38: Στο μέτωπο της Ελίντας επιχειρούν τα ελικόπτερα προσπαθώντας να συγκρατήσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς. 

14.38: Σε περίπου 15 λεπτά καταφθάνει το πλοίο "Μυτιλήνη" από τη Σάμο με 3 αυτοκίνητα- βυτία και 15 εθελοντές. 

14.51: Στη διάθεση των δυνάμεων πυρόσβεσης θέτει ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία το ειδικό Ταξί ιδιοκτησίας του Συλλόγου. 

15.27: Προς το δάσος στο Γιαννάκη σπεύδει ομάδα εθελοντών προκειμένου με αλυσοπρίονα να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη. 

15.30: Επισυνάπτεται φωτογραφία από την περιοχή της Ελίντας όπου η φωτιά δείχνει να βρίσκεται υπό κάποιο μερικό έλεγχο. 

16.13:Τρία χιλιόμετρα έξω από τη Σιδηρούντα είναι το μέτωπο της φωτιάς.

16.45: Έπρεπε να μεσολαβήσει το άγριο "κράξιμο" δεκάδων πολιτών, ακόμη και κυνηγών για να εκδοθεί Απόφαση Απαγόρευσης Κυνηγίου μέχρι και τις 27/8. Η σχετική απόφαση κοινοποιήθηκε μόλις πριν λίγα λεπτά στον "π". 

17.34: Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις ανησυχύν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Νότια Χίο. Εξακολουθούν και μαίνονται οι φωτιές στους Ολύμπους και στην Καρύντα. 17.38: Υπερπροσπάθεια να κρατηθεί η φωτιά στο ίδιο σημείο και να μην ξεφύγει προς Δότια.

17.37: Προς το Ρέμα Κουρούναινας και "18" κινείται το μέτωπο της φωτιάς του Αναβάτου. Εθελοντές της ομάδας "Ο" παραμένουν στην περιοχή για να την αναχαιτήσουν, ενώ τα ελικόπτερα συνεχίζουν τη ρίψη.

18:19: Η πυρκαγιά από Αυγώνυμα κινείται προς το 18. Στο σημείο δυο ελικόπτερα, τρία πυροσβεστικά και εθελοντικές ομάδες. Το μέτωπο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

18.40: Η φωτιά όπως φαίνεται από το Γιαννάκη, επισυνάπτεται στην κάτω δεξιά φωτογραφία. 

19:35: Συνεχίζει να καίει η φωτιά στον Ανδρόλακο, η οποία ενισχύεται από τους βόρειους ανένους. Στοίχημα για τους πυροσβέστες ο έλεγχος του μετώπου μέχρι την απομάκρυνση των εναέριων μέσων σε λίγη ώρα. Στο σημείο μεγάλη κινητοποίηση από κατοίκους του Πιτυούς και εθελοντές. 4 οχήματα της πυροσβεστικής και πυροσβέστες από Μυτιλήνη δίνουν μάχη. 

20:51: Επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής: σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18/08/2012 στις 02:25 στις Καρυές Χίου, με το κύριο μέτωπο κοντά στην περιοχή Αυγώνυμα-Αναβατό, όπου θα συνεχίσουν να επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές και 79 στρατιώτες, 11 υδροφόρα οχήματα (Ο.Τ.Α. και ιδιωτικά), 5 Ε/Π και 1 Chinook. Επίσης με απόφαση του Αρχηγού του Π.Σ. τέθηκε σε γενική επιφυλακή το πυροσβεστικό προσωπικό των Π.Δ.Π.Υ. Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, ενώ σε μερική επιφυλακή τέθηκε το πυροσβεστικό προσωπικό στις υπόλοιπες Π.Δ.Π.Υ. της χώρας.

22:30: Μεγάλη αναζωπύρωση στον Προβατά, καίγονται οι Ψιλές στην Κατάβαση, ενισχύεται το μέτωπο του Ανδρόλακου. Μεγάλη πυρκαγιά έξω από το Πυργί απέναντι από το Κέντρο Υγείας.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ