8.10.2013 15:25

37.000 ευρώ αποζημίωση για δυο σπίτια

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΙΩΤΗ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΣΤΗ ΦΑΡΚΑΙΝΑ ΑΦΟΥ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΔΕΝ MΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΛΛΟ

Η σκόνη της υπόθεσης της επέκτασης του αεροδρομίου σκεπάζει πολλά ανθρώπινα δράματα. Αρκετοί επένδυσαν στο έργο και κέρδισαν τεράστια ποσά. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι  παλιοί μόνιμοι κάτοικοι, αλλά άλλοι ως κληρονόμοι, άλλοι ως ιδιοκτήτες, άλλοι ως διαχειριστές, κατάφεραν να πάρουν σημαντικότατα χρηματα ποσά από τις απαλλοτροιώσεις. Υπάρχουν όμως και οι αδικημένοι.

 Οι οικογένειες που ζημιώθηκαν και δεν μπορούν να αγοράσουν σπίτι σε άλλη περιοχή σε αντίστοιχη τιμή επειδή απο κάποιες ιδιομορφίες του νόμου, εισέπραξαν πολύ μικρά ποσά, αφού το κράτος αν και τους πήρε οικόπεδα και σπίτια, τους αποζημίωσε με πολύ λίγα χρήματα!

Η πενταμελής οικογένεια του Μανώλη και της Σμαράγδας Καραμπουρνιώτη, από τις τελευταίες που εξακολουθούν να μένουν στην απαλλοτριωμένη πρώην ιδιοκτησία τους είναι από τις αδικημένες της υπόθεσης, όπως βεβαιώνουν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής.

Το κράτος τους παίρνει δύο σπίτια και το οικόπεδο, ότι έχουν και δεν έχουν στη διασταύρωση της λεωφόρου Ενώσεως με την αεροπόρου Ροδοκανάκη και τους αποζημιώνει μόνο για το ένα σπίτι με 37.000 ευρώ!

«Δεν θα φύγουμε από εδώ, αν δεν βρούμε κάτι να μείνουμε. Είναι ξεσπίτωμα, είμαστε οι πιο αδικημένοι, με 37.000 ευρώ δεν μπορούμε να αγοράσουμε σπίτι.

Έχουμε ψάξει όλη τη Χίο, για δεύτερη φορά η πατρίδα μας κάνει πρόσφυγες.

 Οι γονείς μου φύγανε από την Αγ. Παρασκευή το 1922 για να μην τους σκοτώσουν οι Τούρκοι, τώρα μας κάνουν για δεύτερη φορά πρόσφυγες, αλλά  θα φύγουμε από το σπίτι μας μόνο αν μας σκοτώσουν!», λένε πικραμένοι από την αντιμετώπιση του κράτους.

«Ο Μανώλης έφαγε τη ζωή του στη θάλασσα για να χτίσουμε ένα σπιτάκι. Εδώ είναι το πατρικό μου, στο ίδιο οικόπεδο χτίσαμε  πριν σαράντα χρόνια το μικρό μας σπίτι, τώρα φιλοξενούμε και το γιό μας με την οικογένεια του. Η οικονομική κρίση δεν μας επιτρέπει να πληρώνουμε ενοίκια», ισχυρίζεται η γυναίκα του.  Ψάχνουν και για να νοικιάσουν, αλλά δεν βρίσκουν σε προσιτή τιμή ένα οίκημα που να καλύπτει τις ανάγκες τους.

Στη φαρέτρα τους έχουν φαρμακερά βέλη για όλους, ακόμη και για τις  δημοτικές αρχές Χίου που διαχειρίστηκαν την υπόθεση.

«Μόνο ο σύμβουλος του Γιάννη Μπουμπάρη Αλέκος Πλωμαρίτης είπε ότι αυτός δεν υπογράφει να ξανακάνει νέους πρόσφυγες και τήρησε το λόγο του. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί μας παίρνουν οικόπεδο και σπίτια και μας αποζημιώνουν μόνο για το ένα σπίτι με τόσο χαμηλή τιμή».

Μη μας πιέζει

Έχουν κουραστεί να αγωνίζονται 32 χρόνια, ξέρουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα πια, αλλά στέλνουν  ένα μήνυμα:

«Θα φύγουμε όταν βρούμε κάπου να μείνουμε. Μη μας πιέζει η πολιτεία, γιατί είμαστε απελπισμένοι και η απελπισία μπορεί να μας οδηγήσει σε απρόβλεπτες ενέργειες».                                                                                                                        

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ