22.4.2015 10:52

368 μετανάστες έφτασαν σε ένα 24ωρο στη Λέσβο

Εξι επιχειρήσεις του Λιμενικού έσωσαν από τη θάλασσα 232 μετανάστες μέσα σε μόλις 12 ώρες, στα ανοιχτά της Λέσβου, ενώ το τελευταίο 24ωρο βγήκαν στο νησί συνολικά 368 μετανάστες.

«Τα νούμερα είναι πλέον απρόβλεπτα και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τίποτα. Είναι σαν να έχει κυκλωθεί η Λέσβος από μετανάστες. Σε όλες τις ακτές υπάρχουν άτομα που έχουν βγει από τη θάλασσα. Πρόκειται για ένα εθνικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί με μια συνολική εθνική πολιτική», τονίζει ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός

Σε μια δύσκολη επιχείρηση, την οποία δυσχέραιναν το σκοτάδι και η θαλασσοταραχή, χθες στις 6 το πρωί λιμενικοί μπήκαν μέσα στο νερό και έβγαλαν στη στεριά 45 άτομα, ανάμεσά τους δύο βρέφη και δύο μικρά παιδιά.

Hταν δύο μωρά 2 μηνών και 17 μηνών, αλλά και δύο παιδιά 3 και 4 χρόνων μουσκεμένα ως το κόκαλο, αλλά στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου μεταφέρθηκαν, διαπιστώθηκε ότι ήταν πολύ καλά στην υγεία τους και χθες το πρωί επέστρεψαν στην αγκαλιά των γονιών τους.

Η επιχείρηση αυτή έγινε στη θαλάσσια περιοχή Αγριλιά, όπου έφτασαν οι 45 μετανάστες με καταγωγή από τη Συρία και ξαφνικά η λέμβος τους άρχισε να μπάζει νερά και να παίρνει επικίνδυνη κλίση. Μέσα σε λίγα λεπτά βρέθηκαν όλοι στη θάλασσα, ενώ έγιναν πολύ γρήγορα αντιληπτοί από σκάφος του λιμενικού που έκανε περιπολία.

Αμέσως στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για την ασφαλή μεταφορά τους στην ξηρά. Ενα τέταρτο νωρίτερα σε παρόμοια επιχείρηση διασώθηκαν άλλοι 42 μετανάστες στα ανοιχτά του αεροδρομίου Μυτιλήνης. Στην ίδια περιοχή λίγο μετά τα μεσάνυχτα χθες πλωτό σκάφος του λιμενικού εντόπισε μία μικρή βάρκα με 42 άτομα, όλοι άντρες, από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, και τους μετέφερε στο λιμάνι.

Χθες το πρωί σε μια ερημική ακτή στην περιοχή Παναγιούδα, βόρεια της Μυτιλήνης, εντοπίστηκαν 14 μετανάστες παγωμένοι και ταλαιπωρημένοι, σε άλλη παραλία στα βόρεια του νησιού βρέθηκαν άλλα 34 άτομα, ενώ σε επιχείρηση του Λιμενικού το μεσημέρι διασώθηκαν 55 άτομα που έπεσαν από σκάφος στη Σκάλα Συκαμιάς.

Αλλοι 136 μετανάστες εντοπίστηκαν προχθές το απόγευμα στην ακτογραμμή από τη Σκάλα Συκαμιάς ως τον Μανταμάδο στη διάρκεια περιπολιών του λιμενικού και μελών της Ομάδας Διάσωσης του νησιού.

«Αυτή η εισβολή μεταναστών πρέπει κάποτε να σταματήσει. Τα νούμερα είναι πλέον απρόβλεπτα και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τίποτα. Είναι σαν να έχει κυκλωθεί η Λέσβος από μετανάστες. Σε όλες τις ακτές υπάρχουν άτομα που έχουν βγει από τη θάλασσα. Πρόκειται για ένα εθνικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί με μια συνολική εθνική πολιτική», δήλωσε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Οπως μας ενημέρωσε ο κ. Γαληνός, δεν υπάρχουν πλέον οι εικόνες των προηγούμενων ημερών με εκατοντάδες μετανάστες να στοιβάζονται στο λιμάνι, καθώς όλοι μεταφέρονται στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια, δυναμικότητας περίπου 800 ατόμων. Εκεί με συνοπτικές διαδικασίες, λαμβάνουν τα ειδικά χαρτιά και μέσα σε 2-3 μέρες αναχωρούν με τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά.

Χθες εξάλλου, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Πυθαγόρειο της Σάμου οι 42 μετανάστες που περισυνελέγησαν το πρωί από σκάφη του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου. Τους μετανάστες εντόπισε στη θάλασσα, πάνω σε μία μισοβυθισμένη λέμβο, σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και αμέσως οργανώθηκε επιχείρηση για τη σωτηρία τους. Ανάμεσά τους ήταν 7 παιδιά και 6 γυναίκες.

Επίσης άλλοι 52 μετανάστες εντοπίστηκαν χθες σε ακτή στο Παλαιόκαστρο της Σάμου και μεταφέρθηκαν στο Βαθύ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ