22.9.2012 11:08

22 Σεπτεμβρίου - Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

 
Η 22 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα «Στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητο μου».Είναι γεγονός ότι τα κυκλοφοριακά προβλήματα, οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι και το πράσινο και η ηχορύπανση, απασχολούν όλο και περισσότερο τους πολίτες. Και η Χίος έχεισοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό, ενώ ο αριθμός των οχημάτων διαρκώς αυξάνει. Αποτέλεσμα, η συνεχής υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε και με παλιότερες παρεμβάσεις μας τοποθετηθεί για την ανάγκη ενεργοποίησης όλων μας για να κάνουμε τις πόλεις μας καλύτερες. Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη βιώσιμη μετακίνηση, οργανώνονται και φέτος σε πολλές εκατοντάδες πόλεις της Ευρώπης και σε λίγες ελληνικές. Στα νησιά μας για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι δεν θεωρούν το γεγονός άξιο ούτε καν για τις δημόσιες σχέσεις της δημοτικής αρχής. Βέβαια σε κάθε περίπτωση, οι επετειακές εκδηλώσεις δε μπορούν να συγκαλύπτουν ούτε την καθημερινή καταπάτηση των δικαιωμάτων των πεζών και των ποδηλατών (κατάληψη πεζοδρομίων, καθημερινή διακινδύνευση της ζωής των ποδηλατών) ούτε την τελμάτωση της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας με την ακόμα υπαρκτή ασυνέπεια στα δρομολόγια.
Μια γρήγορη βόλτα στην πόλη μας δείχνει πολλά στραβά και ανάποδα.
Στην πόλη της Χίου έχουμε ανάγκη από μέτρα που βοηθούν τον πεζό και τον  ποδηλάτη. Χρειάζεται ένα δίκτυο ποδηλατόδρομων και πεζοδρομίων. Χρειάζονται περιφερειακά δημοτικά πάρκιγκ και μεγαλύτερη ενίσχυση του ρόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Υπάρχει  ανάγκη σεβασμού στον πεζό, στον πολίτη, στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Να δώσουμεέμφαση στην κυκλοφοριακή αγωγή και κουλτούρα. Να περιοριστούν οι ταχύτητες μέσα στην πόλη και να μπουν αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης. Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του ποδηλάτου με την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, εκεί όπου μπορούν να γίνουν. Λειτουργικές ανάγκες πρώτα σε χώρους στάθμευσης, μέτρα κυκλοφορίας, πάρκα και ελεύθερους χώρους. Προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο «περιπατητικών διαδρομών» στο κέντρο της πόλης, για την προβολή και παρουσίαση της πολιτισμικής της κληρονομιάς.
Σε καιρούς ακριβής βενζίνης και μειωμένων εισοδημάτων, έχουμε ένα ακόμη λόγο να απαιτήσουμε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην κυριαρχία του αυτοκινήτου, με θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την τσέπη μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για φιλόδοξους στόχους για τη συγκοινωνία, το περπάτημα και το ποδήλατο, ώστε κάθε μέρα στην πόλη να είναι για όλο και περισσότερους "μέρα χωρίς αυτοκίνητο".

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ