29.6.2016 16:42

200.000 ευρώ στον Δήμο Χίου και υποσχέσεις για αποσυμφόρηση του νησιού [ΒΙΝΤΕΟ]

• ΑΝΑΖΗΤΑ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΟΥΔΑΣ ΚΑΙ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

200.000 ευρώ και προθέσεις αποσυμφόρησης της Χίου από πρόσφυγες και μετανάστες περιείχαν οι βαλίτσες του Γιάννη Μουζάλα που επισκέφθηκε το νησί μας το πρωί της Τετάρτης.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής άνοιξε πολλαπλά μέτωπα, με κυριότερο από αυτά το σχέδιο αποσυμφόρησης της Χίου αλλά και της διακοπής λειτουργίας της Σούδας και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με την αντίστοιχη δημιουργία νέου καταυλισμού εκτός πόλης, πιθανότατα στον πρώην σκουπιδότοπο στη θέση Ρεπάνα Καμποχώρων.

Οι εξαγγελίες

Οι προσδοκίες του Δήμου για επιχορήγηση από το Υπουργείο τελικά αποδείχθηκαν βάσιμες με τον Γ. Μουζάλα να απαντά σε ερώτημα του «π» ότι: «προβλέπεται η επιχορήγηση του Δήμου». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ζήτησε επιχορήγηση ίση με τη δεύτερη δόση του δανείου που απαιτείται για την αγορά της ΒΙ.ΑΛ., δηλαδή 235.000 ευρώ, με το Υπουργείο να ανταποκρίνεται και να δεσμεύεται για άμεση επιχορήγηση 200.000 ευρώ.

Παράλληλα ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει το σενάριο καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες κατοίκους των Καμποχώρων, κάτι που θα οριστικοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό που ωστόσο έγινε γνωστό είναι ότι τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά στον καταυλισμό της Σούδας στις αρχές Ιουνίου θα αποζημιωθούν με χρήματα που θα καταβάλει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο νέος χώρος

Απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων για τη συνέχιση ή όχι της λειτουργίας της Σούδας και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι εξετάζεται η απομάκρυνση των δομών από το κέντρο, κάτι που θα ευοδωθεί με την εύρεση νέου χώρου εκτός κέντρου.

Συμπληρώνοντας τον Υπουργό, ο Μανώλης Βουρνούς επανέλαβε τον σχεδιασμό που υπάρχει για τη μεταφορά μεταναστών στον Χ.Α.Δ.Α. λέγοντας ότι όλα θα κριθούν από τους ελέγχους ανεξάρτητων φορέων που θα υποδείξουν αν ο χώρος είναι κατάλληλος για τη διαμονή ατόμων.

«Υπομονή και τα πράγματα θα φτιάξουν»

Ο Γιάννης Μουζάλας απεύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους στης Χίου, καλώντας τους να επιδείξουν ανθρωπιά και να μην πέφτουν σε προκλήσεις είτε σκόπιμα είτε από τις συνθήκες.

«Είμαστε εδώ για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Οι κάτοικοι θα πρέπει να γνωρίζουν τον σχεδιασμό μας. Θα προσπαθήσουμε να διώξουμε τα ασυνόδευτα παιδιά, να προωθήσουμε στην ενδοχώρα όσους έχουν ήδη το δικαίωμα υποβολής ασύλου και θα αξιοποιήσουμε ένα πρόγραμμα του διεθνούς οργανισμού μετανάστευσης για όσους επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους. Αυτοί οι οποίοι δημιουργούν φασαρίες ή εμπλέκονται στα επεισόδια, θα απομακρύνονται από το νησί και θα οδηγούνται σε προαναχωρησιακά κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα.  Η βάση όλων των παραπάνω είναι η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Χωρίς αυτή τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα», δήλωσε ο κ. Μουζάλας εξερχόμενος από το γραφείο του δημάρχου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ