13.5.2016 11:31

200 στελέχη της Europol έρχονται στα νησιά

ΣΤΗ ΧΙΟ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΔΥΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

Την αποστολή 200 Ευρωπαίων αστυνομικών στα hotspots στα ελληνικά νησιά και αλλού, ώστε να διενεργούν ενδελεχείς ελέγχους και να διακριβώνουν ύποπτες κινήσεις τρομοκρατών, αποφάσισε η Europol. Με αυτόν τον τρόπο η Europol θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου μετά τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι αστυνομικοί, ειδικευμένοι σε θέματα μετανάστευσης και τρομοκρατίας, δεν θα έχουν την ευθύνη των ελέγχων συνολικά αλλά σε ένα δεύτερο επίπεδο θα εξετάζουν όσους θεωρούνται ύποπτοι. Οι πρώτοι αστυνομικοί αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα τον Ιούνιο ενώ στη Χίο βρίσκονται ήδη από τον προηγούμενο μήνα 2 Ευρωπαίοι Αστυνομικοί

Στο μεταξύ, σχετική αύξηση παρουσιάζουν οι μεταναστευτικές ροές από Τουρκία, την ίδια ώρα που τα hotspots και τα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά είναι ασφυκτικά γεμάτα. Το τελευταίο 24ωρο έφθασαν στα ελληνικά νησιά 130 άτομα, εκ των οποίων οι 79 στη Χίο και οι 49 στη Σάμο. Συνολικά, σε όλη τη χώρα καταμετρήθηκαν χθες 54.542 μετανάστες και πρόσφυγες. Στην Ειδομένη παραμένουν 9.341 άτομα, αρκετοί αποκλείοντας τις σιδηροδρομικές γραμμές. Χθες, ο εκπρόσωπος για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αδειάσει η Ειδομένη χωρίς όμως να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως, στα νησιά, ιδιαίτερα στη Χίο όπου παραμένουν 2.332 μετανάστες και πρόσφυγες και στη Λέσβο όπου καταμετρήθηκαν χθες 4.287 μετανάστες και πρόσφυγες, τα προβλήματα διογκώνονται, καθώς από τη μία στα κέντρα ο συνωστισμός και η αναμονή δημιουργούν μεγάλες εντάσεις, ενώ οι τοπικές κοινωνίες έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους.

Με πληροφορίες από Kathimerini.gr 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ