2.4.2015 10:43

2 μέρες, 1 νύχτα

ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνεις ένα κοινωνικά καίριο και ευσυνείδητο σινεμά ή να επιχειρήσεις να αντιμετωπίσεις με όρους κινηματογραφικούς προβλήματα που βλέπεις να πλήττουν καθημερινά γύρω σου τον κόσμο, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας σου.

Τις περισσότερες φορές οι τρόποι αυτοί καταλήγουν στη δημαγωγία, στην απλούστευση και στην πομπώδη ρητορεία ή ενδίδουν στις παγίδες του μελοδράματος.

Για τους βελγικής καταγωγής σκηνοθέτες, το ζήτημα του κοινωνικού σινεμά και η ανάγκη διήγησης μιας ειλικρινούς ιστορίας δεν αποτελούν απλώς προτεραιότητα αλλά πράξη συμπαράστασης και αγάπης από μέρους τους.

Με την καινούργια τους ταινία, οι Νταρντέν εξακολουθούν και εμπλουτίζουν το ίδιο συμπαγές όραμα πάνω στο οποίο έχουν δομήσει, εδώ και εφτά πλέον ταινίες το έργο τους. Ένα σινεμά των απλών ανθρώπων, των καθημερινών ηρωισμών που συνήθως περνούν απαρατήρητοι και της παραδοχής ενός αδυσώπητου μοντέρνου κόσμου, στον οποίο η μόνη ελπίδα σωτηρίας είναι η δυνατότητα για λίγη ανθρωπιά.

Αυτή την ταινία επέλεξε η κινηματογραφική Λέσχη Χίου να προβάλει αύριο Παρασκευή στις 20.30 στο Ομήρειο.

Η υπόθεση

Η Σαντρά, νεαρή σύζυγος και μητέρα, εργάζεται σε ένα εργοστάσιο σε μια μικρή πόλη του Βελγίου. Κατά την απουσία της, οι συνάδελφοι της συνειδητοποιούν ότι μπορούν να καλύψουν τη βάρδια της με μικρές υπερωρίες και χρηματικά μπόνους. Η μοίρα της Σαντρά βρίσκεται στα χέρια 16 εργατών, τους οποίους πρέπει να πείσει να αρνηθούν τα μπόνους για να κρατήσει τη δουλειά της.

Δομημένο σαν ένα θρίλερ, με τις ώρες να μετράνε αντίστροφα για την ηρωίδα και τον θεατή, οι Νταρντέν ακολουθούν τη Σαντρά καθώς αυτή θα πρέπει να συναντήσει έναν- έναν τους συναδέλφους της και να τους πείσει να μην ψηφίσουν υπέρ της απόλυσής της, πριν ξημερώσει η Δευτέρα. Με την καινούργια τους ταινία, οι Νταρντέν εξακολουθούν να εμπλουτίζουν ένα σινεμά των απλών ανθρώπων, των καθημερινών ηρωισμών που συνήθως περνούν απαρατήρητοι αντλώντας από αυτούς τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες αυτογνωσίας. Η Μαριόν Κοτιγιάρ είναι για άλλη μία φορά εκπληκτική στην ερμηνεία της, μη φοβούμενη να τσαλακωθεί παίζοντας μία καταθλιπτική εργαζόμενη μητέρα.

Μπρεσόν.Δραματική/Βέλγιο,Ιταλία,Γαλλία/2014/95’
Σκηνοθεσία–Σενάριο:Ζαν-ΠιερΝταρντέν,ΛικΝταρντέν
Πρωταγωνιστούν: Μαριόν Κοτιγιάρ, Φαμπρίτσιο Ροντζιόνε

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ