7.3.2014 11:43

2 εκ. ευρώ διαθέσιμα για τις αναστηλώσεις του Κάστρου

• ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Α.Σ. Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν από σήμερα οι απαραίτητες παρεμβάσεις στα τείχη του Κάστρου της Χίου, παράλληλα με το φωτισμό τους, έπειτα από την ομόφωνη έγκριση που έτυχε η μελέτη του έργου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στην τέταρτη κατά σειρά άφιξη του θέματος σε συνεδρίαση του, έπειτα από τρεις συνεχόμενες αναβολές.

Η εξέλιξη σκόρπισε χαμόγελα ικανοποίησης στο Δήμο και την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς περιορίζονται αισθητά οι κίνδυνοι κατάρρευσης τμημάτων του τείχους, όπως συνέβη πρόσφατα με το μαρμάρινο οικόσημο των Ιουστινιάνι, αν ξεκινήσουν σύντομα οι αναστηλωτικές εργασίες.

Το ύψος του έργου φτάνει τα 1,95 εκ. ευρώ και η προένταξη του ήδη στο μέτρο των «Αστικών Αναπλάσεων» δίνει το δικαίωμα στη δημοτική αρχή να κινήσει αίτημα έγκρισης δημοπράτησης από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας.

 Η ιδιαιτερότητα του έργου επιβάλλει την αυστηρή εποπτεία των εργασιών από την 3η Ε.Β.Α.. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη συναφθεί Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο και την Αρχαιολογία κι όλοι προσδοκούν ότι η συνεργασία τους μπορεί να αποδώσει καρπούς αντάξιους των αποτελεσμάτων που υπάρχουν στις έως τώρα τοπικές επεμβάσεις του Κάστρου, χωρίς τη χρονική καθυστέρηση που παρουσιάστηκε στην αποκατάσταση της γέφυρας μπροστά στη Πύλη Magiore.

«Νοιώθουμε συνεπής με την υπόσχεση μας προ καιρού και στο Σωματείο Φίλων του Κάστρου και προς όλους τους συμπολίτες μας. Η έγκριση της μελέτης από το Κ.Α.Σ., το πιο δύσκολο τμήμα του έργου για όσους γνωρίζουν από έργα επεμβάσεων σε μνημεία, είναι το καθοριστικότερο βήμα ώστε να αλλάξει μορφή το Κάστρο μας, να είναι περήφανη η πόλη για την αντοχή του στο χρόνο και να μετατραπεί σε βασικό πόλο έλξης για το νησί μας», ανέφερε περιχαρής ο Πολ. Λαμπρινούδης.

Ας ευχηθούμε η εμπλοκή της 3ης Ε.Β.Α. στην εκτέλεση του έργου να εγγυάται ότι θα γίνουν βήματα ουσίας κι όχι άμεσου εντυπωσιασμού. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ