4.7.2016 11:40

1.978.812 ευρώ για 3 έργα πολιτισμού στη Χίο

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΥΚΟΥΣΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΑΠΕΔΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Μία σημαντική απόφαση για την ανάδειξη τριών μοναδικών μνημείων της Χίου υπέγραψε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, τα οποία θα ενταχθούν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014- 2020». Η συνολική δαπάνη για τα έργα αγγίζει σχεδόν τα 2 εκ. ευρώ.

Τα έργα

  • Το πρώτο έργο αφορά στην «Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Συκούση στη Χίο», προϋπολογισμού 882.812,57 ευρώ. Το έργο έχει διάρκεια υλοποίησης 20 μήνες, με ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου του 2016 και ολοκλήρωσης την 31η  Μαρτίου του 2018. Πρόκειται για βυζαντινό μνημείο, το νοτιοανατολικό τμήμα του οποίου ανήκει σε οκταγωνικού τύπου βυζαντινό ναό, που θεωρείται το πιστότερο αντίγραφο του Καθολικού της Νέας Μονής Χίου και επεκτάθηκε προς τα δυτικά και βόρεια κατά τους μεταβυζαντινούς χρόνους.
  • Το δεύτερο έργο αφορά στη «Συντήρηση μαρμαροθετημένων δαπέδων Καθολικού Νέας Μονής Χίου», προϋπολογισμού 296.000 ευρώ. Το έργο έχει διάρκεια υλοποίησης 2 έτη, με ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου του 2016 και ολοκλήρωσης την 31η Ιουλίου του 2018. Με το έργο θα συντηρηθούν και θα αναδειχθούν σπουδαία δείγματα δαπέδων της μεταβυζαντινής εποχής και παράλληλα θα ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης του Καθολικού της Νέας Μονής, μνημείου εγγεγραμμένου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
  • Το τρίτο έργο αφορά στην «Αποκατάσταση και ανάδειξη χερσαίων τειχών του Κάστρου Χίου», προϋπολογισμού 800.000 ευρώ. Το έργο έχει διάρκεια υλοποίησης 29 μήνες, με ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου του 2016 και ολοκλήρωσης την 31η  Δεκεμβρίου του 2018. Στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν ήπιες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις που θα αποκαταστήσουν και θα αναδείξουν τα χερσαία τείχη του Μεσαιωνικού Κάστρου της Χίου, που έχουν μέτωπο προς την πόλη.

«Αξιοποιώντας το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Βόρειο Αιγαίο 2014-2020”, χρηματοδοτούμε τέσσερα έργα ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στη Λέσβο και τη Χίο, δημιουργώντας, παράλληλα, ένα σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας», ανέφερε σε δήλωσή της η Χριστιάνα Καλογήρου. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ