11.4.2016 10:33

1824 πρόσφυγες και μετανάστες στη Χίο, 1495 αιτήματα ασύλου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ ΣΤΗ ΒΙ.ΑΛ. ΚΑΙ ΜΙΚΡΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ

Μηδενικές ήταν οι μεταναστευτικές ροές προς τη Χίο καθ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αφού το Λιμεναρχείο δεν επενέβη ούτε σε ένα περιστατικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών στο νησί βρίσκονται 1.824 πρόσφυγες και μετανάστες από τους οποίους οι 1.495 έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου. Από αυτούς οι 1.301 βρίσκονται στη ΒΙ.ΑΛ. ενώ οι υπόλοιποι σε Σούδα και ΔΗΠΕΘΕ, με την κατάσταση να κρίνεται διαχειρίσιμη προς το παρόν.

Να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη για σήμερα επαναπροώθηση στην Τουρκία τελικά δεν κατέστη δυνατή και είναι άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθεί αφού από όλα αυτά τα άτομα, μόνο 17 έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να επιστρέψουν στο Δικελί ενώ υπολογίζεται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες σχεδόν το 100% θα έχει υποβάλει αίτηση ασύλου.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι επί του παρόντος δεν έχει εξεταστεί κανένα από τα αιτήματα ασύλου.  

Μονομερείς ενέργειες από τον Δήμο

Μπροστά στην έλλειψη πρωτοβουλιών από την Κυβέρνηση ο Δήμος αποφάσισε και πάλι να λάβει μονομερώς πρωτοβουλίες με στόχο την βελτίωση της ΒΙ.ΑΛ. αλλά και της Σούδας, προς αποφυγή προβλημάτων αντίστοιχων των όσων συνέβησαν πριν από μία εβδομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο το πρωί του Σαββάτου συγκλήθηκε σύσκεψη στο Hotspot που εκτός από τα ζητήματα ενίσχυσης της ασφάλεια τέθηκε και το ενδεχόμενο δημιουργίας Mini Market από τον Δήμο, ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να μην μεταβαίνουν στο Χαλκειός για τα ψώνια τους.

Όπως ειπώθηκε το συγκεκριμένο Mini Market θα διαθέτει προϊόντα σε τιμές κόστους ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των κρατουμένων σε είδη πρώτης ανάγκης.

Επιπλέον και με δεδομένο το γεγονός ότι οι υποστηρικτικές δομές της πόλης έχουν γεμίσει ασφυκτικά μελετάται μικρής κλίμακας επέκταση της Σούδας ώστε η ανοιχτή δομή φιλοξενίας από 900 άτομα να μπορεί να δεχθεί περί τα 1100. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ