30.9.2015 16:19

170 χρόνια Αγίου Μάρκου Βροντάδου

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΕΛΕΣΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Τα 170 χρόνια από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Μάρκου στον Βροντάδο, εορτάστηκαν το πρωί της Τετάρτης, με την τέλεση της αρχαίας Θείας Λειτουργίας του Ευαγγελιστή Μάρκου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην Ορθόδοξη Θεολογική θεώρηση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

Ο Ιερός Ναός

Ο Ιερός Ναός βρίσκεται στη θέση όπου τον 16ο αιώνας βρισκόταν γενουάτικη έπαυλη με ναΰδριο του Αγίου Μάρκου. Με την αποχώρηση των Γενουατών από τη Χίο, ο Ναός περιέρχεται στους Ορθόδοξους και στα τέλη του 18ου αιώνας είναι δίκλιτος με παράβημα του Αγίου Κωνσταντίνου.

Καταστράφηκε στην σφαγή της Χίου το 1822 και στη συνέχεια ανεγέρθηκε νέος Ιερός Ναός τρίκλιτος με νέο παράβημα του Αγίου Νικολάου και εγκαινιάζεται στις 30 Σεπτεμβρίου από τον Μητροπολίτη Χίου Σωφρόνιο.

Υπέστη φοβερές ζημιές στο σεισμό του 1881 και ανακαινίσθηκε και εγκαινιάστηκε στις 25 Απριλίου 1889.

Στον Ιερό Ναό φυλάσσεται τεμάχιο υφάσματος με αίμα του Νεομάρτυα Αγίου Αγγελή του Αργείου. Ο Άγιος Μάρκος δέχθηκε πρόσφατα της ευλογητές επισκέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο Ιερός Ναός αποτελεί τη μία από τις δύο ενορίες του Βροντάδου στις οποίες διεξάγεται ο Ρουκετοπόλεμος ενώ στην ενορία λειτουργεί Ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Πνευματικό και Πολιτιστικόν Κέντρον Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Βροντάδου «ο Άγιος Μάρκος»». 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ