21.9.2012 8:40

17 ποινικές διώξεις για τη Συνεταιριστική Τράπεζα

ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ

 
Ποινικές διώξεις σε μια σειρά προσώπων που έπαιξαν ή θεωρείται ότι έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση Μπεμπεδέλλη, ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 10 άτομα κατηγορούνται για απιστία διά παραλείψεως κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, 5 άτομα κατηγορούνται για άμεση συνεργία σε βαθμό κακουργήματος και, τέλος, 2 άτομα για ηθική αυτουργία σε βαθμό κακουργήματος.

Κρίσιμο ρόλο στην παραπάνω εξέλιξη φαίνεται ότι έπαιξε το πόρισμα που κατατέθηκε στον ανακριτή από την εκκαθαριστή και το νομικό σύμβουλο της Συνεταιριστικής, αλλά και η αποφασιστικότητα της αντιεισαγγελέα κ. Χρα που παρακολουθεί την υπόθεση, κι οποία δείχνει - με τις ενέργειές της - πως θέλει η υπόθεση να φθάσει στο ακροατήριο.

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, ο φάκελος της υπόθεσης θα σταλεί στον ανακριτή, ο οποίος θα πρέπει να καλέσει τους κατηγορουμένους σε απολογία. Μετά τη λήψη των απολογιών, είναι πιθανό να πάψει η δίωξη για ορισμένους από τους κατηγορουμένους ή να προστεθούν νέοι. Δηλαδή είναι πολύ πιθανό να τροποποιηθεί ουσιαστικά ο κατάλογος των κατηγορουμένων.

 

Ας σημειωθεί ότι η πλήρης λίστα των ονομάτων όσων κατηγορούνται για την υπόθεση Μπεμπεδέλλη βρίσκεται στα χέρια της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ», ωστόσο δεν τη δημοσιεύουμε γιατί ορισμένοι είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί στην πορεία ότι συνέβαλαν ουσιαστικά στην αποκάλυψη του σκανδάλου.

 

 

Δικαίωση

Η άσκηση ποινική δίωξης κατά συγκεκριμένων προσώπων αποτελεί μια πρώτη δικαίωση για το «ΕΜΠΡΟΣ», που μόνο του είχε σηκώσει το βάρος της αποκάλυψης στις αρχές τού 2005. Είχε δεχθεί σωρεία επιθέσεων τότε, από κύκλους που συνειδητά ή μη στήριζαν τις πρακτικές και τους ανθρώπους που οδήγησαν σε κατάρρευση τη Συνεταιριστική Τράπεζα το 2012.

 

Όλα αυτά τα χρόνια, εμείς παρακολουθούσαμε τα όσα συνέβαιναν στην Τράπεζα και ενημερώναμε με συνέπεια και υπευθυνότητα τους αναγνώστες μας. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και από εδώ και πέρα, γιατί η υπόθεση δεν κλείνει.

Δικαίωση θα πρέπει να αισθάνονται κι όσοι συνέβαλαν στην αποκάλυψη της υπόθεσης Μπεμπεδέλλη, όσοι την οδήγησαν στη Δικαιοσύνη κι όσοι σε κρίσιμες ώρες προέβαλαν αντιστάσεις.

 

Τα μέλη της Συνεταιριστικής Τράπεζας που τον περασμένο Μάρτιο είδαν να εξανεμίζονται οι οικονομίες που είχαν επενδύσει σε μια συλλογική προσπάθεια, θα πρέπει να παρακολουθήσουν στενά τις εξελίξεις. Γι’ αυτούς η ηθική δικαίωση θα έλθει μόνο όταν οι υπεύθυνοι του σκανδάλου τιμωρηθούν. Τότε πιθανότατα θα μπορέσουν να διεκδικήσουν και κάποιες αποζημιώσεις.

 

ΠΗΓΗ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ/ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΜΠΡΟΣ" ΛΕΣΒΟΥ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ