1.4.2013 19:26

15 παραλίες προς αξιοποίηση από την Αστική Ακινήτων

ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ

Το χρόνο με αγωνία βλέπει πλέον η Αστική Ακινήτων, η εταιρεία του Δήμου Χίου στη δικαιοδοσία της οποίας έχει περάσει πλέον η διαχείριση των παραλιών. Η άνοιξη έχει μπει για καλά και οι ενδιαφερόμενοι για να μισθώσουν παραλίες ρωτούν συνέχεια στα γραφεία της. Ο χρόνος τους πιέζει για να προλάβουν να είναι έτοιμοι με το άνοιγμα της θερινής περιόδου, αλλά στην εταιρεία ακόμη περιμένουν την εγκύκλιο του υπουργείου με την οποία θα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις κ.λπ. εκμίσθωσης των παραλιών.

 ΟΙ ΟΤΑ διαχειριστές

Στους ΟΤΑ περνάει πλέον η διαχείριση των πλαζ και των παραλιών, καθώς με κοινή υπουργική απόφαση προβλέπεται η απευθείας παραχώρηση στους δήμους της απλής χρήσης του αιγιαλού, της παραλίας, της όχθης και της παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών της χώρας.

Αυτό είναι γνωστό σε όλους πλέον, όμως εκείνο που περιμένουν και το αρμόδιο υπουργείο έχει αργήσει χαρακτηριστικά είναι η αποστολή των διευκρινιστικών αποφάσεων, οι οποίες θα ξεκαθαρίσουν περαιτέρω το τοπίο των αρμοδιοτήτων των Δήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΥΑ συνοδεύεται από αναλυτικό παράρτημα τεχνικών προδιαγραφών. Σε αυτό περιγράφονται οι κατασκευές και οι διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων που επιτρέπεται να πραγματοποιήσουν οι μισθωτές. Στόχος είναι να διαφυλαχτεί η φυσική μορφολογία του αιγιαλού, να διατηρηθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας των όποιων έργων και να διευκολύνεται ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Θα υπάρχει ένας εκπρόσωπος της Κτηματικής Υπηρεσίας που θα συμμετέχει στη διαδικασία παραχώρησης από τους ΟΤΑ προς τρίτους. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος αυτός θα έχει λόγο ως προς τον καθορισμό του ανταλλάγματος. Οι μισθωτές υποχρεώνονται να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή στο Δημόσιο. Επίσης, οι κοινόχρηστοι χώροι που θα παραχωρούνται, θα αποτυπώνονται πλήρως ως προς τη θέση και το εμβαδόν στα μισθωτήρια συμβόλαια που θα συντάσσονται ανάμεσα στους δήμους και τους μισθωτές. Η αποτύπωση θα γίνεται σε ορθοφωτοχάρτες της Κτηματολόγιο Α.Ε. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα μπορούν να πραγματοποιούν τους ελέγχους που πρέπει οι κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες και να επιβάλλουν κυρώσεις, εάν εντοπίζονται παραβάσεις των όρων παραχώρησης.

Αγωνιά ο Φλάμος

Συμμερίζεται την αγωνία των ιδιωτών ο Π. Φλάμος , πρόεδρος της Αστικής ακινήτων αλλά πέρα από την τηλεφωνική επικοινωνία με την Κτηματική Υπηρεσία και με το υπουργείο δεν είναι πολλά τα περιθώρια κινήσεων του. «Γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης αλλά είμαστε εν αναμονή της εγκυκλίου. Ίσως να είναι εδώ τη Δευτέρα» είπε χαρακτηριστικά.

15 οι παραλίες

Μετά την «άφιξη» της εγκυκλίου , σχεδόν άμεσα η  Αστική Ακινήτων θα προχωρήσει στη δημοπράτηση των παραλιών. Πρόκειται για 15 συνολικά παραλίες, Καρφάς, Κώμη, Λιθί, Ν.Ο.Χ., Τάγμα Δεσπότη, Γλάροι, Γιόσσωνας και 3-4 στην περιοχή της Βολισσού. Οι εκμισθώσεις θα έχουν καταληκτική ημερομηνία τις 31/12/2-13.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ