6.9.2016 16:04

1,5 μήνα τίποτα!

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΟΜΗ ΨΑΧΝΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΧΙΟΥ

Παθογένειες καλά βγαλμένες από ένα γραφειοκρατικό σύστημα που αρνείται να διορθωθεί, να απλουστευθεί και να  προσφέρει πραγματικά άμεσες λύσεις στις ανάγκες που προκύπτουν επιδεικνύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς ενάμιση μήνα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στα νοτιόχωρα, οι αρμόδιοι έχουν μείνει στα λόγια και οι πληγέντες στις υποσχέσεις.

Η λέξη «άμεσα» δια στόματος του υπουργού Ευαγγ. Αποστόλου δεν μεταφράζεται σε ακριβή χρόνο, μιας και εδώ και καιρό δείχνουν να αναζητούν από που και με ποιο τρόπο θα προσφέρουν τις λύσεις που υποσχέθηκαν στους πληγέντες από τις φωτιές, την ώρα που τα περιθώρια δείχνουν να στενεύουν, οι μαστιχοκαλλιέργειες που κάηκαν δεν αποκαθίστανται και τα αναγκαία έργα (αντιπλημμυρικά και άλλα) ευτυχώς έχουν περιέλθει στην δικαιοδοσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. 

 

Με προτάσεις η Καλογήρου στο υπουργείο

Διαβλέποντας ότι το πρόβλημα με τον χαμένο χρόνο μπορεί να δημιουργήσει κλυδνισμούς σε πολλαπλά επίπεδα, η Περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου βρέθηκε εκτάκτως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είχε συνάντηση με τον Βαγγ. Αποστόλου, προκειμένου το τοπίο των άμεσων πρωτοβουλιών να ξεκαθαρίσει άμεσα.

Η κα. Καλογήρου ζήτησε μεν την επιτάχυνση των διαδικασιών των πληγέντων αγροτών με αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ωστόσο παρέδωσε σαφείς προτάσεις για το πως πρέπει να κινηθεί το υπουργείο προκειμένου να προκύψουν εξελίξεις.

Η Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες αγρότες, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη καταστροφή του φυσικού και βιοτικού περιβάλλοντος, ενημέρωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις άμεσες ενέργειες τις οποίες έχει ήδη προωθήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως π.χ. η Πρόσκληση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο» για δράσεις αντιπλημμυρικής προστασίας, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα επισήμανε την ιδιαίτερη ανάγκη να μην παρέλθει άκαρπος ο χρόνος και οι αναγκαίες διαδικασίες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

«Υπάρχει το πρόγραμμα, βγάλτε χρήματα»

Αναφερόμενη στη σύσκεψη η κα. Καλογήρου τόνισε στον «π»: «Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης προσφέρει άμεσες λύσεις, κυρίως σε ότι αφορά στην ανάγκη να αναδασωθεί μέσω μαστιχοκαλλιεργειών η περιοχή της νότιας Χίου. Υπάρχουν χρήματα για να γίνει άμεσα αυτό. Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να αποθαρρύνουμε σε αυτή τη φάση τους μαστιχοκαλλιεργητές να πιάσουν ξανά τα χωράφια τους. Αν καθυστερήσουμε θα βρουν άλλες διεξόδους. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε άμεσα με αυτό και παράλληλα να δώσει το υπουργείο ακόμη πιο ευνοϊκούς όρους για τα προγράμματα επιδότησης νέων αγροτών στη Χίο και ειδικά στα καμένα. Πρέπει να υπάρξουν περισσότερα κίνητρα για να φέρουμε νέους κοντά στον πρωτογενή τομέα. Εμείς ως Περιφέρεια θέσαμε και τις δικές μας υπηρεσίες στη διάθεση του υπουργείου, αν χρειαστεί κάτι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Περιμένουμε και άλλα

Παράλληλα με τα  αναγκαία που περιγράφει και η κα. Καλογήρου, εκκρεμούν οι διαβεβαιώσεις του υπουργού προς την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών για την επίσπευση των διαδικασιών επιδότησής της από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, όπως και μια σειρά άλλων δεσμεύσεων αναφορικά με τις φορολογικές απαλλαγές των πληγέντων.

Όλα αυτά μένουν να αποτυπωθούν. Και ο υπουργός να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.... 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ