30.9.2013 14:46

12 Χιωτάκια στο Στρασβούργο

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΧΙΟ ΚΑΙ ΛΕΣBΟ ΣΤΗΝ EUROSCOLA 2013-2014

Δώδεκα μαθητές της Β΄ και  Γ΄ Λυκείου από σχολεία της Χίου και ένας καθηγητής έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν στην Ημερίδα Euroscola 2013-14.
Με το πρόγραμμα αυτό προσφέρεται η δυνατότητα σε νέους Ευρωπαίους να συναντηθούν να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εμπειρίες τους και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος, στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες, και παίρνουν τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Οργανώνονται πολλές φορές το χρόνο με τη συμμετοχή μαθητών Λυκείου από τα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης, αλλά και από υποψήφια για ένταξη κράτη.

Ποιοι πάνε Στρασβούργο

Οι Χιώτες μαθητές επιτυχόντες που εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στην Ημερίδα είναι οι εξής:
ΑριέτταΧαλλιορή του Ιωάννη 3ο ΓΕΛ Χίου
ΖαχαρίαςΚρητικό του Χαράλαμπου 2ο ΓΕΛ Χίου
Κουτσοδόντη Μυρτώ του Ιωάννη 3 ΓΕΛ Χίου
Μαρία Φαρμάκη του Ευάγγελου 3ο ΓΕΛ Χίου
Στυλιανή Βαγιάνου του Στεφάνου ΓΕΛ Βροντάδου
Ηλίας Μαυριάνος του Χρήστου ΓΕΛ Βροντάδου
ΜαρκέλαΚαλογερά του Σωτήρη 2ο ΓΕΛ Χίου
Αγγελική Καλούδη του Γεωργίου 3ο ΓΕΛ Χίου
Νικόλαος Μυλωνάς του Αντωνίου 3ο ΓΕΛ Χίου
Δέσποινα Αγγελίδη του Δημητρίου 2ο ΓΕΛ Χίου
Παναγιώτης Τσιαρας του Χρήσου 2ο ΓΕΛ Χίου
Στυλιανή Πουλερέ του Νικολάου 3ο ΓΕΛ Χίου

Ο εκπαιδευτικός που θα συνοδεύσει στο Στρασβούργοτους Χιώτες μαθητές είναι ο Στ. Καφετζής από το 3ο ΓΕΛ Χίου.

Η διαδικασία

Σε κάθε Euroscola, αφού έχουν προετοιμαστεί πρώτα στα σχολεία τους, συγκεντρώνονται στο ΕK και συγκεκριμένα στο Στρασβούργο, 500 περίπου έφηβοι-για να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, για να ευαισθητοποιηθούν στο ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης.Από τη στιγμή που θα εισέλθουν στο ΕΚ, παύουν να αντιπροσωπεύουν το σχολείο τους και εντάσσονται σε πολύγλωσσες ομάδες των 100 περίπου μαθητών. Η επιλογή των ομάδων και των θεμάτων που θα συζητηθούν γίνεται στα σχολεία πριν από τη μετάβαση στο Στρασβούργο. Τα παιχνίδια - ερωτηματολόγια - σφυγμομετρήσεις οργανώνονται με τέτοιο τρόπο που να απαιτούν τη συλλογική προσπάθεια παιδιών διαφορετικής γλωσσικής και εθνικής προέλευσης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι συμμετέχοντες, προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους ομολόγους τους από τις άλλες χώρες, καλούνται να χρησιμοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις γλωσσικές τους γνώσεις.
 

«Αυτή η Ευρώπη δεν μας εκφράζει»

Η Μ. Φαρμάκη είναι ένα από τα δώδεκα παιδιά από τη Χίο που γράφοντας μια έκθεση που διακρίθηκε με θέμα «Τη συμβολή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος», θα  ταξιδέψει στο Ευρωκοινοβούλιο στις 11 Οκτωβρίου.
Γράφοντας δεν επέλεξε να «δει» το θέμα επιφανειακά. «Ήθελα να γράψω κάτι διαφορετικό. Δεν ακολούθησα αυτά που μας έδωσαν Ήθελα να γράψω μια έκθεση που να εκφράζει τα δικά μου πιστεύω και αυτό έκανα», λέει εξηγεί στον «π».
Πλέον έχοντας εξασφαλίσει το ταξίδι σκοπεύει να αξιοποιήσει με κάθε τρόπο αυτή την εμπειρία, αφού θα της επιτρέψει, όπως υποστηρίζει, να δει πώς σκέφτονται αυτοί που μας κυβερνούν ενώ παράλληλα θα της δώσει την ευκαιρία να βρεθεί με διάφορα παιδιά από άλλες χώρες να συζητήσουν για τα κοινά τους προβλήματα, τα ζητήματα που τους απασχολούν, το σχολείο,
τις σπουδές.
«Θα έλεγα γενικά ότι η κατάσταση που έχουμε στην Ευρώπη σήμερα είναι πολύ κακή. Και στην Ελλάδα ακόμη χειρότερα. Η Ενιαία Ευρώπη σήμερα δεν έχει καμιά σχέση με το αρχικό όραμα των εμπνευστών της. Είναι η Ευρώπη των μεγάλων. Δε σέβονται την ιδιαιτερότητα μας όπως και των υπόλοιπων λαών του Νότου της Ευρώπης. Η Ευρώπη υποτίθεται ότι είναι ενιαίο κράτος χωρίς διαχωρισμούς κι αυτό δεν το  βλέπουμε, αφού έχει χωριστεί σε δυο στρατόπεδα του δυνατούς και τους αδύνατους. Η δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι σήμερα πρέπει να αλλάξει, όπως  και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού επιτελεί πια ρόλο διακοσμητικό και οι αποφάσεις λαμβάνονται μόνο από τους ισχυρούς»

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ