20.5.2013 14:59

1.025.000 ευρώ χρωστά ο Δήμος Χίου στη ΔΕΥΑΧ

ΤΑ ΤΖΑΜΠΑΤΖΙΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΩΝ ΖΗΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΘΩΣ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Ένα κάρο λεφτά καλείται να πληρώσει ο Δήμος στη ΔΕΥΑΧ από τις απλήρωτες οφειλές των πρώην δήμων προς την εταιρία που ουδέποτε καταβλήθηκαν κυρίως για την χρήση του βιολογικού.
Το πρόβλημα είχε αναδειχθεί και στην προ Καλλικράτη εποχή όμως όπως διαφαίνεται, οι δημοτικές αρχές άλλαζαν η μια μετά την άλλη, όμως οι υποχρεώσεις αντί να πληρώνονται, συσσωρεύονταν. Έτσι σήμερα υπάρχουν εκκρεμείς υποχρεώσεις προς τη ΔΕΥΑΧ ύψους μεγαλύτερου από 1εκ. ευρώ, που διακιολογημένα η εταιρία ζητά να της καταβληθούν.
Πρώτος πρώην δήμος και με διαφορά στις οφειλές είναι η Ομηρούπολη. Χρωστάει τέλη σύνδεσης και χρήσης με το βιολογικό καθαρισμό από το 1999, το 2000, από το 2001 έως και το 2005 και το 2010.
Ακολουθεί ο έτερος πρώην προβληματικός δήμος Αγίου Μηνά του οποίου οι οφειλές για τον ίδιο λόγο ανέρχονται σε 240.000 για την περίοδο χρήσης 2001-2005.

Παρείχε σύνδεση και έμενε απλήρωτη!

Η ΔΕΥΑΧ αν και προσπαθεί να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια -ως ανεξάρτητη επιχείρηση- εντούτοις αδυνατούσε και αδυνατεί να αποφύγει τις πολιτικές πιέσεις, από τις οποίες είναι απόλυτα εξαρτώμενη. Διαφορετικά, δεν υπάρχει λογική στην ανοχή που επέδειξε προς τους πρώην Δήμους να την αφήνουν από την μια απλήρωτη, την ίδια ώρα που η εταιρία συνέχειζε να παρέχει έργο. Αυτό δύσκολα εξηγείτε….
Σήμερα τα πράγματα φαντάζουν ακόμη δυσκολότερα καθώς μόνο μέσω ενός μακροχρόνιου συμβιβασμού θα μπορέσουν να αποδωθούν αυτά τα χρήματα στη ΔΕΥΑΧ, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Χίου.
Άραγε έχει συνετιστεί η εταιρία μετά από τα φέσια που τις μετέφεραν οι “πολιτικοί προϊστάμενοι” της (Δήμοι) ή συνεχίζει με την ίδια πρκατική να λειτουργεί και σήμερα;
Όπως πάντως αναφέρεται σχετικά στην εισήγηση του θέματος στο επόμενο Δ.Σ. της εταιρίας,
“για τους λόγους α) παραγραφής και, κυρίως, β) αστικής ευθύνης και καταλογισμού σε βάρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ για την είσπραξη των παραπάνω πρέπει να ζητηθεί από τον Δήμο Χίου δι’ εγγράφου η έναρξη εξοφλήσεως των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο Δήμος Χίου πρέπει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να δεσμευτεί για την καταβολή των οφειλομένων (χρόνος και ποσό), διότι διαφορετικά θα πρέπει να προβούμε σε δικαστική εκτέλεση κατά του Δήμου Χίου για αυτές τις οφειλές”.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ