27.1.2013 11:01

100χρόνια Χιώτες Πρόσκοποι

 

Τέλη του 1912, αρχές του 1913 η ελεύθερη ελληνική Χίος πρωτοέρχεται σε επαφή με την παγκοσμίως ραγδαία εξαπλούμενη προσκοπική κίνηση. Μόλις 6 χρόνια μετά την ίδρυση του προσκοπισμού (1907, Αγγλία) και 3 από την ίδρυση του Ελληνικού Προσκοπισμού (1910), τα Xιωτόπουλα γνωρίζουν τα οφέλη και τις χαρές που η νέα αυτή παγκόσμια κίνηση υπόσχεται να προσφέρει.

Με πρωτεργάτες την εποχή εκείνη τον έφεδρο ανθυποπλοίαρχο Νικόλαο Πασπάτη και τον Γεώργιο Χωρέμη και με τη βοήθεια του γυμνασιάρχη Ιωάννη Χαντέλη και του γυμναστή Θεόδωρου Σπερδούκλη, σχηματίζεται η πρώτη ομάδα μαθητών προσκόπων, η απαρχή μιας συνεχούς χιακής προσκοπικής παρουσίας μέχρι τις μέρες μας. Μιας παρουσίας που αγκάλιασε από το ξεκίνημά της η χιακή κοινωνία και που από τις τάξεις της πέρασαν γενιές και γενιές επώνυμων και ανώνυμων. Ιστορικές μορφές του χιακού προσκοπισμού ο Λεωνής Καλβοκορέσης, ο Παντελής Μαθιούδης, πρώτος Περιφερειακός Έφορος Χίου και ο Πάνος Γανιάρης, ο υποστηρικτής του ναυτοπροσκοπισμού και θεμελιωτής του Προσκοπικού Κέντρου «Μάναγρος» στη Βολισσό.

Εθελοντική κίνηση ο προσκοπισμός, συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση παιδιών και νέων, με «όπλα» τις αρχές, το νόμο του προσκόπου και την υπόσχεση και με σκοπό να προσφέρει στην κοινωνία χρήσιμους πολίτες. Έννοιες όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η προσφορά, η αγάπη για τη φύση, ήταν, είναι και θα είναι για τον προσκοπισμό σημεία αναφοράς.

Συμπληρώνοντας εκατό χρόνια ιστορίας, ο χιακός προσκοπισμός διαγράφει τη δική του τροχιά, παράλληλη με τη νεότερη ιστορία της Χίου. Είναι παρών σε δύσκολες εποχές αλλά και σε μεγάλες γιορτές. Ζει και εξελίσσεται μαζί με τα παιδιά που του δίνουν ζωή. Κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα όπου εκτιμάται ιδιαίτερα, αλλά και στο εξωτερικό. Διακρίνεται με το ήθος του. Συμμετέχει και συμβάλλει για ένα καλύτερο αύριο. Κάνει το «Έσο Έτοιμος» ουσία.

Έτσι, η Περιφερειακή Εφορία Προσκόπων της Χίου θα δώσει στο 2013 ένα γιορτινό τόνο. Με εκδηλώσεις όλη τη χρονιά θα προσπαθήσει να ξεσκονίσει τις μνήμες ενός αιώνα, να δείξει το σύγχρονο πρόσωπο του χιακού προσκοπισμού, να κάνει το «Αιέν Αριστεύειν» εφαλτήριο για το μέλλον του.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πριν 2 ημέρες

SUPER FALL OFFERS στα Entos