26.5.2012 12:21

10 θεματικά πάρκα στη Θεσσαλονίκη

Ούτε τα μεγέθη, ούτε οι δυνατότητες είναι όμοια ανάμεσα σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη ή τα Χανιά, με τη Χίο για να υπάρχουν ανάλογες απαιτήσεις. Ας παίρνουμε τουλάχιστον μια … τζούρα καινοτόμων πρακτικών από εκεί, σε καλό θα μας βγει γενικώς για την όσμωση.
 
Στη συμπρωτεύουσα το «Πράσινο Ταμείο» χρηματοδοτεί δέκα νέα πάρκα, σε ελεύθερους και απεριποίητους έως σήμερα χώρους του κέντρου. Από τα σχέδια ξεχωρίζουν: το πάρκο Ελληνικής Βιοποικιλότητας στο Πεδίον του Άρεως, όπου προβλέπεται να αναμορφωθούν πολλοί χώροι με νέες φυτεύσεις επιλεγμένων ιθαγενών φυτών και το πάρκο Εθελοντισμού στην οδό Αλκμήνης όπου οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα προμηθεύονται και θα φυτεύουν με δική τους πρωτοβουλία τα φυτά. Επίσης, στα άμεσα πλάνα είναι να υλοποιηθεί το πάρκο Γης, Νερού και Αέρα, στη συμβολή των οδών Λαγκαδά και Αγίου Δημητρίου, με έμφαση στα στοιχεία του περιβάλλοντος, το πάρκο Μάθησης στην οδό Ελευθερίας και Δ. Γληνού όπου θα διαμορφωθούν χώροι για διάφορες ηλικίες παιδιών και σχεδιάζονται ειδικά παιχνίδια για την ψυχαγωγία των μικρών πολιτών και ο αμπελώνας Καυταντζογλείου όπου θα κατασκευαστεί αστικός αμπελώνας και θα φυτευτούν οπωροφόρα δέντρα.
 
Τα άλλα πέντε πάρκα που συμπληρώνουν το «παζλ» είναι: ο Κήπος Αναμνήσεων, ο Κήπος αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, ο Κήπος Καινοτομίας, το πάρκο στην αλάνα της Τούμπας και τα πάρκα αδελφοποιημένων πόλεων.
 
Οι παρεμβάσεις αναπλάσεων θα γίνουν σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ και θα αποτελούν πρότυπα σχεδιασμού και ανάπτυξης του πρασίνου της πόλης.
 
 
 
Πόρτα – πόρτα μαζεύουν τα σκουπίδια στα Χανιά
 
Ένα νέο πρόγραμμα με στόχο η παλιά πόλη των Χανίων να είναι καθαρή σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, εφαρμόζει η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων Χανίων. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού οι καταστηματάρχες δεν θα αφήνουν πλέον απορρίμματα στους μεγάλους κάδους, αλλά ο κάθε ένας θα έχει ανάλογα με την επιχείρησή του, ατομικούς κάδους.
 
Η αποκομιδή θα γίνεται από ειδικά μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα της ΔΕΔΙΣΑ που θα συγκεντρώνουν τα απορρίμματα από κάθε κατάστημα που έχει κάδους. Ήδη η ΔΕΔΙΣΑ, έχει ολοκληρώσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την απόσυρση των μεγάλων κάδων και έχει προμηθεύσει τους καταστηματάρχες με τους μικρούς, ατομικούς, ανά επιχείρηση κάδους.
 
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιχείρησης «θα υπάρξει αποκομιδή και των σύμμεικτων απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων και του γυαλιού. Θα υπάρχουν τρεις διαφορετικοί κάδοι». H αποκομιδή των απορριμμάτων θα είναι συνεχής, υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται ακόμα και ανά ώρα και από τις πρώτες ώρες εφαρμογής το νέο σύστημα έχει θετικά αποτελέσματα.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ