5.5.2020 13:09

Προστασία από τον ήλιο, προτάσεις σκίασης με τέντες, περσίδες στόρια και ρόλερ

Σύγχρονες εφαρμογές στον τομέα της δόμησης αποτελούν τα μεγάλα παράθυρα και οι γυάλινες επιφάνειες. Προσφέρουν άπλετο φως στους χώρους και θέα στη φύση και το περιβάλλον, ειδικά όταν κατοικείται σε περιοχές με χαμηλό συντελεστή δόμησης όπως ο Γέρακας. Αίθρια με γυάλινα τοιχώματα παρατείνουν φαινομενικά την καλοκαιρινή περίοδο και με τη διαφανή οροφή τους συλλέγουν ακόμα περισσότερο φως. Όταν όμως φτάσει το καλοκαίρι, οι ακτίνες του ήλιου γίνονται ενοχλητικές. Ο αέρας μέσα σε ένα αίθριο μπορεί να φτάσει σε τόσο υψηλή θερμοκρασία, ώστε η παραμονή σ' αυτό να γίνει ανυπόφορη και η απαίτηση για ηλιοπροστασία επιτακτική, έστω και την τελευταία στιγμή. Οι ποικίλες λύσεις με συστήματα σκίασης και ειδικές τέντες που προσφέρονται για παράθυρα, τζαμαρίες, γυάλινες στέγες και για μεγάλες μπαλκονόπορτες θα σας ανακουφίσουν από την υψηλή ηλιοφάνεια. Ένας εξειδικευμένος τεχνίτης τεντών μπορεί να σας δώσει λύσεις και κατασκευάσει στα μέτρα σας ότι του ζητήσετε.

Πτυσσόμενα τεντόπανα για την οροφή του αίθριου.

Τα πτυσσόμενα τεντόπανα, η συνηθισμένη διακόσμηση σε παράθυρα, τοποθετούνται πανεύκολα κάτω από την γυάλινη οροφή ενός χειμερινού αίθριου. Αυτό το σύστημα ηλιοπροστασίας κατασκευάζεται από τεντόπανο με ανεξίτηλο χρώμα, το οποίο πλένεται και δεν μαζεύει. Κινούνται με συρματόσχοινα, τοποθετούνται κάτω από την οροφή του αίθριου και παραμένουν σταθερά σε κάθε θέση ρύθμισης. Το ύφασμα κάθεται κατά πλάτος, στριφώνεται και αποκτά πιέτες ανά 35 εκ., οι οποίες θα δεχτούν τις λεπτές αλουμινένιες σωληνωτές ράβδους των 6 χλσ. Οι ράβδοι σταθεροποιούν το ύφασμα και ταυτόχρονα υποδέχονται τις βίδες-κρίκους που οδηγούν το ύφασμα στο συρµατόσχοινο. Το τελευταίο έχει πάχος 1 χλσ., στερεώνεται στις εσωτερικές πλευρές των δοκών της οροφής και συγκρατείται από εντατήρα.

Περσίδες - ηλιοπροστασία στα μέτρα σας.

Οι περσίδες, είναι η μοντέρνα λύση στα καλοκαιρινά παράθυρα, για όλους τους χώρους του σύγχρονου σπιτιού. Μεταλλικές ή συνθετικές, οι περσίδες διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σε πλούσιο διαστασιολόγιο. Είναι η ιδανική κάλυψη για όλες τις κάθετες γυάλινες επιφάνειες. Διαθέτουν ένα δικό τους μηχανισμό που μπορεί να δώσει στις περσίδες την κατάλληλη κλίση, έτσι ώστε να περνάει όλος ο εξωτερικός φωτισµός στο εσωτερικό του σπιτιού.

Οι περσίδες κυκλοφορούν με φύλλα ποικίλου πλάτους (16, 25 και 35 χλσ.) και σε πολλές αποχρώσεις. Μπορείτε να τις προμηθευτείτε στα τυπικά τους μεγέθη ή να τις παραγγείλετε βάσει εκατοστών ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου. Για να παραμείνουν τα φύλλα κοντά στα τζάμια σε πόρτες ή ανοιγόµενα παράθυρα, οι περσίδες πρέπει να συγκρατούνται με μαγνήτη στο κάτω τμήμα τους ή να οδηγούνται με πλευρικά, τεντωμένα κορδόνια. Τα ειδικά στηρίγματα του φορέα βιδώνονται με λαµαρινόβιδες στο κούφωμα ή στο παράθυρο. Οι φορείς των περσίδων μπορούν να στερεωθούν στην οροφή, στην κάσα του παραθύρου ή απευθείας στο πλαίσια της επιφάνειας, αν πρόκειται για κινούμενα παράθυρα και πόρτες. Οι περσίδες που κυκλοφορούν στην αγορά ξεκινούν από αρκετά χαμηλές τιμές, όταν πρόκειται για κομμάτια με τυποποιημένες διαστάσεις, όταν όμως πρόκειται για ειδικές παραγγελίες, τότε είναι πάντοτε πιο ακριβές. Αν λοιπόν στο εμπόριο, δεν βρίσκετε περσίδες στα μέτρα των δικών σας παραθύρων, σκεφτείτε πρακτικά. Αγοράστε τις λίγο μεγαλύτερες και στρωθείτε στη δουλειά! Αν οι περσίδες είναι περισσότερες, Θα πρέπει να τις αφαιρείτε ώστε να μη στοιβάζονται στο κάτω μέρος σ' ένα παχύ στρώμα. Επίσης, αν είναι φαρδιές, μπορείτε να τις στενέψετε στο άνοιγμα του δικού σας παραθύρου.

Εξωτερική σκίαση

Η πλέον αποτελεσματική - αλλά, δυστυχώς, όχι και τόσο οικονομική - είναι η σκίαση της οροφής από την εξωτερική πλευρά της. Οι τέντες κόβονται στις επιθυμητές διαστάσεις και συναρµολογούνται από ειδικευμένους τεχνίτες τεντών. Η κίνηση τους γίνεται αυτόματα, με μανιβέλα ή με ηλεκτρικό μηχανισμό.

•  Οι τέντες συγκρατούν αποτελεσματικά την ηλιακή θερμότητα και κυκλοφορούν σε πολλά σχέδια.

•  Στα αυτόματα συστήματα η εντολή λειτουργίας πραγματοποιείται από αισθητήρες για φως αέρα ή θερμοκρασία.

Ρόλερ - Πρακτικό και οικονομικό

Το ρόλερ τοποθετείται αμέσως, έχει εύκολο χειρισμό και χαμηλό κόστος - αυτά τα πλεονεκτήματα προσφέρει το ρόλερ. Χάρη στην πλούσια γκάμα χρωμάτων και σχεδίων προσαρμόζεται σε κάθε παράθυρο. Κυκλοφορεί σε βασικά πλάτη. Για ενδιάμεσες διαστάσεις, επιλέγετε το αμέσως μεγαλύτερο μέγεθος και μειώνετε το πλάτος του ρόλου. Σήμερα, τα είδη των ρόλερ με ελατηριωτό μηχανισμό ανταγωνίζονται το μηχανισμό με σφαιροειδή αλυσίδα που αποδεικνύεται πιο αξιόπιστος και πρακτικός. Τα στηρίγματα των φορέων του ρόλερ τοποθετούνται απευθείας στο πλαίσιο του παραθύρου ή στην κάσα του παραθύρου. Το μόνο που απομένει είναι η ανάρτηση του ρόλερ. Την κίνηση του αναλαμβάνει η σφαιροειδής αλυσίδα.

Στόρια για παράθυρα και οροφή

Πρόκειται για ένα σχετικά απλό σύστημα σκίασης. Το λεπτό υλικό - ανεξίτηλο συνθετικό πανί - ενισχύεται κατά την κατασκευή του με μια λεπτή στρώση αλουμινίου, η οποία αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία συγκρατώντας τη θερμότητα. Το υλικό δημιουργεί πτυχές (πιέτες) και κυκλοφορεί σε ημιδιαφανή ή αδιαφανή έκδοση. Αν και τα στόρια φτάνουν στα 2 μ. όταν είναι ανοιγμένα, το ύψος τους φτάνει μόνο 5,4 εκ. σε κλειστή θέση. Η ποικιλία τους είναι μεγάλη σε χρώματα και σχέδια. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα με οδηγούς, προφίλ και ιμάντες εξασφαλίζει την απροβλημάτιστη λειτουργία του συστήματος σε κάθετη ή οριζόντια τοποθέτηση. Το στόρια παραγγέλλονται με βάση τις διαστάσεις του χώρου και παραδίδονται με τα σχετικά εξαρτήματα. Η συναρμολόγηση τους είναι απλούστατη και δεν απαιτεί ειδικά εργαλεία. Η συναρμολόγηση και ο χειρισμός στα στόρια είναι απλός. Η ανοδική και καθοδική κίνηση τους εξασφαλίζεται από κορδόνια. Σε οριζόντια τοποθέτηση ανοίγουν και κλείνουν με την υποστήριξη οδηγού.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ