Ιστορίες

29/1/18 20:29

τελ. ενημ.: 30/1/18 10:17

Τσάκος γεννιέσαι, δεν γίνεσαι

Πόση αξία έχει μια λεπτομέρεια…. Πολλώ δε μάλλον όταν οι λεπτομέρειες αυτές αθροίζονται πολλές σε έναν εγκέφαλο και του χαρίζουν το μοναδικό εκτόπισμα ενός χαρακτήρα Τσάκου.

Σκηνή πρώτη: Απροειδοποίητα, μαζί με τον καπ. Παναγιώτη, έφτασαν το Σάββατο το πρωί στη Χίο και οι εγγονούλες του. Μάθημα πατριδογνωσίας, λογικά τους είπε, πριν τις πάρει μαζί του. Μόλις τις είδε το επιτελείο του Ιδρύματος σκίστηκε να βρει δυο επιπλέον θέσεις στις πρώτες σειρές καθισμάτων της Μαθητικής Στέγης για τις … διαδόχους. Οι μικρές στρογγυλοκάθισαν, έλα όμως που οι επίσημοι είχαν υπερβεί τον αριθμό των προβλέψεων. «Σηκωθείτε απ’ τις θέσεις σας, ήρθαν άνθρωποι και πρέπει να τους περιποιηθούμε», διέταξε ο παππούς Παναγιώτης κι οι μικρές, υπάκουες, την πέρασαν όρθιες σχεδόν επί 1,5 ώρα, όσο κράτησε η τελετή του Σαββάτου.

Σκηνή δεύτερη: Ότι είχε ολοκληρωθεί ο αγιασμός. Ο καπ. Παναγιώτης έγνεφε στους ιερείς. «Δεν άκουσα τίποτα για το Δεσπότη…». «Θα μου επιτρέψετε να πω πρώτος δυο λόγια…», είπε ο Σεβσασμιώτατος και μόλις τέλειωσε το ευφυές μάθημα του για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, είδε τον καπ. Παναγιώτη να παρατά τους δυο πρεσβευτές Κορέας και Βραζιλίας κι αρπάζοντας το μικρόφωνο να αρχίζει το «Μάρκου του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου, της Αγιοτάτης Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών, Οινουσσών και Καρδαμύλων…». Εκεί την ώρα που έψαλε το Καρδαμύλων, μαζί με τους ιερείς, γελούσαν τα μουστάκια του. Για αυτό ταξίδεψε απ’ την Αθήνα, φαίνονταν. Λίγα λεπτά αργότερα, αγκαλιάζοντας τις εγγονές του, τους έλεγε στο αυτί: «είστε Καρδαμυλίτισσες…»

Σκηνή τρίτη, τέταρτη, πέμπτη και πάει λέγοντας. Αμέτρητες οι σκηνές. Ένας φτασμένος και διεθνώς αναγνωρισμένος γίγαντας της ναυτιλίας να επιτρέπει στο μάτι του να γυρίζει και στη γλώσσα του να διατάσσει σαν να ήταν ο μετρ της εκδήλωσης. Πόση ένταση να έχει η ηχητική εγκατάσταση, να υπάρχει νερό στο βάθρο για τους ομιλητές, να ρωτά αν μοιράστηκαν σε όλους κομματάκια από τη βασιλόπιτα.

Σκηνή τελευταία: Λίγο πριν καθίσει στη στριμωγμένη από τον πολύ κόσμο αίθουσα περνά από το τραπέζι και ρίχνει κατά λάθος κάτω την εικόνα του Αγίου Νικολάου. Σκύβει, τη φιλά ευλαβικά, αλλά δεν περιορίζεται εκεί. Συνομιλεί με τον Άγιο, του ζητά τρεις φορές συγγνώμη και μετά κάθεται με τους καλεσμένους του.

Κάπως έτσι γεννιέσαι Τσάκος. Τόσο απλά…

Σχόλια άρθρου: 0