29.5.2017 11:09

Ταξίδια στον πολιτισμό μας με… μέντορα έναν Χιώτη

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΣΥΝΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ MENTOR, αναλύει την προσέγγιση του για έναν διαφορετικού τύπου τουρισμό και τις επαφές του με τη Χίο

Ένα διαφορετικό περίπτερο περίμενε τους εκθέτες στην «ΠΡΟΤΑΣΗ 2017». Το χαμόγελο του Γιάννη Παππά προσκαλούσε σε γνωριμία με ένα άγνωστο στη Χίο είδος τουρισμού, τον πολιτιστικό. Συνιδρυτής της MENTOR ο Γιάννης τολμά να χτυπήσει την πόρτα της Χίου, παρά την εξαφάνιση της από τον τουριστικό χάρτη, γνωρίζοντας ότι το ιστορικό της αποτύπωμα είναι πανίσχυρο και σε θέση να προσελκύσει με ευκολία ειδικές μορφές τουρισμού. Ήδη ξεκίνησε τις επαφές με θεσμικούς φορείς, καταθέτοντας τους τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας του. Διαπιστευτήρια η MENTORέδωσε ήδη, συμβάλλοντας στο marketingκαι την επικοινωνία της προσπάθειας επιλογής της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Επιθυμία της να εδραιωθεί και στη Χίο και να εμπλουτίσει τις τουριστικές παροχές του νησιού μας.

WHO IS WHO

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

Είναι Χιώτης, απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Δίπλωματος επιπέδου MasterII στη Διερμηνεία Συνεδρίων και τη Μετάφραση από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Διαθέτει πολύχρονη πείρα ως διερμηνέας/μεταφραστής στην ελεύθερη αγορά.

-Πως ξεκίνησε η ιδέα της Mentor;

Γ.Π.: Η Mentor ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές του 2015 με αντικείμενο τον εισερχόμενο πολιτιστικό (αρχαιολογικό/εκπαιδευτικό) τουρισμό, τον στρατηγικό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης περιοχών με έντονο πολιτισμικό χαρακτήρα, καθώς και τη διοίκηση πολιτισμικών μονάδων. Η εθελοντική ενασχόλησή μας με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, που είχαν ως αντικείμενο την ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, μας έφερε σε επαφή με πανεπιστήμια και οργανισμούς του εξωτερικού, που έτρεφαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αρχαιολογικό της χώρο. Το κενό που υπήρχε στη ζήτηση ξένων ιδρυμάτων για υπηρεσίες που άπτονται του πολιτισμού και της εκπαίδευσης ήταν μια εξαίσια ευκαιρία να μετατρέψουμε το χόμπι μας σε επάγγελμα και τα πιστεύω μας σε πράξη.

 

- Με ποιο τρόπο όμως το χόμπι έγινε επάγγελμα;

Γ.Π.: Μπήκαμε στη διαγωνιστική διαδικασία του προγράμματος καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας egg - enter•grow•go, προϊόν συνεργασίας της Eurobank με το CoralliaClustersInitiative, ενώ συγχρόνως, αποτελούσαμε μέλη της ομάδας διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης με την υποψηφιότητα της Ελευσίνας. Μετά από ένα διάστημα σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης, η Mentor κατάφερε και πέρασε στον 4ο κύκλο του egg, ενώ μετά από 2 διαγωνιστικές διαδικασίες μεταξύ δεκατεσσάρων ελληνικών πόλεων είχαμε την τιμή να είμαστε μέρος της ομάδας που έφερε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 στην Ελευσίνα.

 

- Ποια ήταν δηλαδή η δική σας συμβολή στην ανακήρυξη της Ελευσίνας;

Γ.Π.: Η εταιρεία μας ανέλαβε τον στρατηγικό σχεδιασμό του marketing και της επικοινωνίας, τόσο κατά τη διάρκεια της διετούς διαγωνιστικής διαδικασίας, καθώς και μετά την επιτυχή ανακήρυξή της Ελευσίνας στις 11/11/2016. Μέσω της διαχείρισης των socialmedia, της δικτύωσης με οργανισμούς, φορείς και ομάδες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και της χρήσης καινοτόμων εφαρμογών στην επικοινωνία και την προβολή, συντάξαμε τον στρατηγικό σχεδιασμό του marketing και της επικοινωνίας του εγχειρήματος, με στόχο τη μετάδοση του οράματος της Ελευσίνας 2021 εντός και εκτός Ελλάδας.

 

- Ποιο ακριβώς το αντικείμενο μιας ενασχόλησης με τον πολιτιστικό τουρισμό;

Γ.Π.: Σχεδιάζουμε και προσφέρουμε θεματικές περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας, σε συνδυασμό με διαδραστικά εκπαιδευτικά σεμινάρια από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες. Με κύριο άξονα τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, στόχος μας είναι να προσφέρουμε στον κάθε επισκέπτη, όχι μία συμβατική τουριστική βόλτα στους συναρπαστικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελλάδας, αλλά μία ανεπανάληπτη βιωματική εμπειρία. Οι οργανωμένες θεματικές περιηγήσεις, «Οι 5 Ιερές Πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας», ο «Ελληνιστικός Κόσμος: Ο Κόσμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου», «Ομηρικές Διαδρομές» και η «Ιστορία των Αρχαίων & Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων» αλληλοεπιδρούν με βιωματικά σεμινάρια στη φιλοσοφία, το αρχαίο ελληνικό θέατρο, την αρχαία ελληνική γλώσσα, την Ιπποκράτειο Ιατρική και Διατροφή, την αγγειοπλαστική κ.α., με απώτερο στόχο την παροχή στον επισκέπτη ενός ουσιαστικού ταξιδιού ζωής, μέσω της γνώσης και των εμπειριών που θα έχει αποκομίσει.

 

- Υπάρχουν σκέψεις για τη μελλοντική ανάπτυξη της Mentor;

 Γ.Π.: Στόχος της εταιρείας είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να αποτελεί τον κύριο broker του πολιτιστικού/εκπαιδευτικού τομέα για φορείς και πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ήδη, έχουμε συνάψει αποκλειστική συνεργασία με το Hellenic-American University της Αμερικής και το Hellenic-American College που προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ελλάδα, προσφέροντας σε Αμερικανούς, Αυστραλούς και γενικότερα αγγλόφωνους φοιτητές, θεματικές περιηγήσεις γύρω από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Την ίδια στιγμή υπάρχει ανοιχτός διάλογος με πανεπιστήμια της Ευρώπης (Ιταλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία) και από τα μέσα του 2018 προβλέπεται άνοιγμα στις αγορές της Ρωσίας και της Κίνας. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες στην Ελευσίνα 2021, όσον αφορά στο marketing και την επικοινωνία του φορέα, ενώ σχεδιάζονται και οι στρατηγικές τουριστικής ανάπτυξης σε ένα νησιωτικό σύμπλεγμα και μια περιφέρεια της ηπειρωτικής Ελλάδας.

 

- Γιατί συγκεκριμένα το ρίσκο ενασχόλησης με τη Χίο;

Γ.Π.: Έπαιξε ρόλο η δική μου εντοπιότητα αλλά κυριότερα, εξαιτίας του αδιαμφισβήτητου πολιτισμικού της πλούτου. HMentor ξεκίνησε ήδη τις επαφές της με πρόσωπα και φορείς του νησιού, με σκοπό την ανάδειξη της ξεχωριστής της ταυτότητας, τη δημιουργία βιωματικής πολυήμερης περιήγησης για φοιτητές πανεπιστημίων του εξωτερικού, καθώς και την κατάθεση προτάσεων που αφορούν στην τουριστική της ανάπτυξη μέσα από το πρίσμα της ιστορίας και του πολιτισμού.

 

 @

web: mentoringreece.com

email: info@mentoringreece.com

facebook.com/MentorInGreece

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ