3.10.2023 9:18

Τα χειροποίητα φωτιστικά του Κωνστάντιου Τραυλού

Γήινα και βιομηχανικά υλικά, πλάθονται στα χέρια του Κωνστάντιου Τραυλού και στολίζουν τα ωραιότερα σπίτια από την Έδεσσα ως την Μονεμβασιά και από την Κρήτη ως την Κωνσταντινούπολη. Τα μοναδικά χειροποίητα φωτιστικά του Κωνστάντιου Τραυλού κοσμούν μοναδικούς επαγγελματικούς χώρους και οικείες και εδώ στη Χίο. Οικείες και επαγγελματικοί χώροι ιδιαίτεροι και μοναδικοί που μόνο στολίδια φτιαγμένα από το χέρι του Κωνστάντιου Τραυλού μπορούν να αποδώσουν το ύφος, το στυλ και την αισθητική τέτοιων χώρων άλλοτε μοντέρνων και άλλοτε παραδοσιακών.

Ο Κωνστάντιος ξεκίνησε να κατασκευάζει χειροποίητα φωτιστικά το 2011 στην Αθήνα αφήνωντας μια σταδιοδρομία ως διακοσμητής εσωτερικών χώρων (Δίπλωμα ΑΚΤΟ) & διακοσμητής βιτρίνας (Δίπλωμα inDesign). Η χειροποίητη κατασκευή είναι ένας τρόπος έκφρασης αφού εξωτερικεύει την ομορφιά τη ψυχής και τις ανησυχίες μας. Πάλεψε με τις διάφορες τεχνικές των υλικών, κατανόησε και μαγεύτηκε από τα αποτελέσματα του μετασχηματισμού τους, έβαλε μπόλικο μεράκι, γνώσεις και αγάπη και παραδίδει τα φωτιστικά του για να τα απολαύσετε.

Ο μετασχηματισμός της ύλης και το παιχνίδι με το φως είναι μια διαδικασία που αποζητά δέσμευση, δημιουργικότητα και μεγάλες δόσεις φαντασίας. Ένα ταξίδι ονειρικό που ξεκινά με την γέννηση της ιδέας και ολοκληρώνεται (εάν μπορούμε να δεχτούμε ότι υπάρχει ολοκλήρωση…) με την φώτιση.

Αν δεν τον βρεις στο εργαστήριο του να πειραματίζεται με υλικά και ιδέες, θα τον βρεις έξω, να αναζητά δρόμους, διαδρομές. Η αέναη μάχη του φωτός να κάνει τα σκοτάδια να λάμψουν έχει σύμμαχό του τη δημιουργία που πηγάζει μέσα από το φως.

Ας τον αφήσουμε να μας συστηθεί μέσα από την ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο https://konstantioslighting.gr/

Ονομάζομαι Κωνστάντιος Τραυλός με καταγωγή από την Χίο. Εγκεκριμένος και πιστοποιημένος χειροτέχνης από το τμήμα εμπορίου και βιομηχανίας τους Ελληνικού κράτους (ΕΒΕΑ).

Κατασκευάζω φωτιστικά από διάφορα υλικά γήινα και βιομηχανικά, για επαγγελματικούς και ιδιωτικούς χώρους.

Αναλαμβάνω ο ίδιος την μελέτη χώρων για την σωστή απόδοση του φωτός ανάλογα τη χρήση και το ύφος που θέλουμε να αποδώσουμε (αρχιτεκτονικό, ατμοσφαιρικό κοκ), σύμφωνα πάντα με την αρχιτεκτονική και την αισθητική κάθε χώρου.

Παραδίδω προτάσεις σε τρισδιάστατα σχέδια υπολογιστή όπου αποτυπώνεται σε αυτά ο χώρος όπως ακριβώς είναι ή όπως επιθυμείτε να τον μετατρέψετε (σε περίπτωση ανακαίνισης) με τα φωτιστικά και την ακριβή απόδοση του φωτός τους σε αυτόν.

Τα βήματα του ξεκινάνε από κει που οι περισσότεροι καλλιτέχνες βαδίζουν. Στους πεζόδρομους της Αθήνας στα πλακόστρωτα στο Μοναστηράκι και στην Αρεοπαγίτου πουλώντας τα χειροποίητα φωτιστικά του ως καλλιτέχνης του δρόμου και συμμετείχε σε διάφορες εκθέσεις χειροποίητων ειδών τόσο σε ατομικές εκθέσεις όσο και σε εκθέσεις για την UNESCO.

Επειδή όμως η άσκηση τέχνης για κάποιους ανθρώπους είναι κάτι πιο εσώτερο και περισσότερο από το να δημιουργείς για να παρουσιάσεις τη δουλειά σου στο κοινό αποκομίζοντας τα όποια οφέλη, η Αθήνα, η πολυκοσμία, το χάος αλλά και σημαντικά άλλα καλά όπως ο εύκολος δρόμος της γνωστοποίησης και οι καλλιτεχνικές γνωριμίες που θα σε σπρώξουν μπροστά δεν ήταν πράγματα που με γέμιζαν ως άνθρωπο, απεναντίας με ωθούσαν όλο και περισσότερο μακριά από την ψυχή μου. Από τα τέλη του 2013 έως και σήμερα ζω στο νησί μου, την Χίο. Ήταν αυτό που ήθελα. Ένας ήσυχος και φυσικός τόπος.

Ένα κελί ησυχαστήριο και ο χρόνος στο πλευρό μου. Περνάω πάρα πολύ χρόνο στο εργαστήριο μου από ευχαρίστηση αλλά και ανάγκη επιβίωσης καθώς το εργαστήριο μου είναι το ησυχαστήριο μου παρά τους θορύβους από τα εργαλεία. Τόπος ιερός όπου η μυρουδιά από το λιβάνι αντικαθίσταται από τις μυρουδιές των υλών καθώς το φλεγόμενο ξύλο ή το μέταλλο στην καύση τους αναδύουν υπέροχες μυρουδιές στο χώρο. Μέσο επικοινωνίας με τον θεό όπου δημιουργώντας τα χέρια μου, το πνεύμα μου αφήνεται ελεύθερο στο σύμπαν και στην επικοινωνία με την ψυχή μου.

Για την κατασκευή των φωτιστικών μου χρησιμοποιώ απλά εργαλεία και ηλεκτρικά εργαλεία χειρός που μπορεί να έχει ο καθένας στο εργαστήριο του. Αν και υπάρχουν μηχανήματα όπως λέιζερ κοπής που θα μπορούσαν να μου επιταχύνουν και διευκολύνουν τη ζωή μου εν τούτοις είμαι πιστός προς την τέχνη και κυρίως τον εαυτό μου / την ψυχή μου απολαμβάνοντας την δημιουργία, την κατασκευή φωτιστικών σε όλο της το μεγαλείο, κατασκευάζοντας από την αρχή τα τμήματα των φωτιστικών ως και την ολοκλήρωση τους.

Ο Κωνστάντιος είναι ο καλλιτέχνης που η τέχνη γι' αυτόν είναι απελευθέρωση του μυαλού και επικοινωνία της ψυχής με το σύμπαν. Η πραγμάτωση του άυλου - της ιδέας, σε σώμα εγκόσμιο... υπαρκτό.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ