18.5.2017 12:14

Στο φως το ναυάγιο της Ναυαρχίδας του Καρά Αλή

ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΠΟΛΗΣΗΣ της ναυαρχίδας από την ερευνήτρια Λ. Παπαδημητρίου και το συνεργάτη της Θ. Πολύδωρα

«Στη Χίο είναι ζωντανή η ιστορία, γεμάτη αρχοντιά και πόνο. Όπου πας  τα πάντα σου μιλάνε, έχουν μια ιστορία να σου πουν, αλλά πρέπει τα μνημεία σας να προβληθούν καλύτερα».

 Ο Θάνος Πολύδωρας έχει σπουδάσει δημοσιογραφία,  δουλεύει σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης,  κάνει ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους, είναι βοηθός παραγωγής των εκπομπών του Δαυίδ Ναχμία στην ΕΡΤ. Παράλληλα είναι και συνεργάτης της Πανεπιστημιακού φιλόλογου καθηγήτριας Λίλας Παπαδημητρίου, η οποία ερευνά και καταγράφει Ελληνικά ιστορικά ντοκουμέντα.

Επί του προκειμένου ο Θάνος  ασχολήθηκε με την ηλεκτρονική καταγραφή και οπτικοποίηση της εργασίας που ανέθεσε στη Λ. Παπαδημητρίου ο Σύλλογος Χίων Κηφισιάς με θέμα τη ζωή του Κανάρη και την ανατίναξη της ναυαρχίδας, εργασία την οποία παρουσίασε σε συνέδρια και ημερίδες, μεταξύ των οποίων και στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» το καλοκαίρι του 2016. Όταν ήλθαν το 2016 στη Χίο συνειδητοποίησαν ότι υπήρχαν πολύ περισσότερα στοιχεία τα οποία έπρεπε να συμπεριληφθούν στην εργασία και αποφάσισαν, σε συνεργασία με  Ίδρυμα των Αθηνών που χρηματοδότησε την εργασία, να τη μετατρέψουν σε ντοκιμαντέρ για να παραδοθεί στο Σύλλογο ολοκληρωμένη εργασία και να διαθέτει η ερευνήτρια ένα ολοκληρωμένο έργο στα χέρια της.

Τις δύο μέρες που έμεινε στη Χίο περπάτησε πολύ στην πόλη και κατάγραψε ό,τι είναι ορατό και έχει σχέση με την ιστορία του πρώτου Ολοκαυτώματος στον κόσμο, την Σφαγή της Χίου το 1822,  με επίκεντρο τη βύθιση της Ναυαρχίδας του Καρά Αλή και τα ευρήματα που έχουν ανελκυσθεί αλλά δεν προβάλλονται.

« Όταν έβλεπα τα ιστορικά ντοκουμέντα ένοιωθα ρίγος. Το καταπληκτικό  είναι ότι εντάξαμε στοιχεία που έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας».

Ευρήματα

Πρώτη φορά προβάλλονται σε ντοκυμαντέρ υποθαλάσσιες  φωτογραφίες του ναυαγίου, που έχουν καταγραφεί από το συνεργείο που μετείχε το 1987 στις εργασίες εντοπισμού του  και ανέλκυσης  πολύτιμων αντικειμένων, όπως είναι το κανόνι που έχει εναποτεθεί στην αυλή του Τζαμιού στην πλατεία Βουνακίου, η άγκυρα που ανελκύστηκε από ειδικό γερανό της εταιρίας  Φραγκάκη, διάφορα πολύτιμα σκεύη,  και άλλα.

«Γιατί δεν προβάλλονται για να λειτουργήσουν ως φάροι προσέλκυσης ιστορικού τουρισμού»,  ρώτησε, αλλά κατανόησε το πρόβλημα όταν  πληροφορήθηκε Τουρκική παρέμβαση που ακύρωσε τους σχετικούς σχεδιασμούς.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ