5.7.2017 18:54

«Στα Ψαρά η επένδυση έχει ειδική αξία»

ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ και από αστός στην πρωτεύουσα μόνιμος κάτοικος Ψαρών

Η  πίστη ότι μπορεί να ζήσει στον τόπο του, να «χτίσει» γερά θεμέλια πάνω στα τοπικά προϊόντα και την ιστορία του, ήταν το κλειδί που έπεισε τον Ανδρέα Καραγιώργη να επιστρέψει και να επενδύσει στα Ψαρά. Το θυμάρι του  είναιάριστο και από την αρχαιότητα το νησί είναι φημισμένο για το μέλι του.

Ο Αντρέας γεννήθηκε στον Πειραιά, υπηρέτησε φαντάρος στα Ψαρά, εκτίμησε την ποιότητα της ζωής και αποφάσισε να μείνει. Μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Ψαρών, με τη μέτρηση να αποδεικνύεται σταδιακά όλο και πιο ελιποβαρής για την πρωτεύουσα. Πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο Δήμο, αλλά έφυγε γρήγορα. Τότε ήταν που έγειρε αποφασιστικά η πλάστιγγα προς τη μελισσοκομία. Έχει σπουδάσει οικονομολόγος, αλλά από το 2014 είναι επαγγελματίας μελισσοκόμος.

« Η επένδυση στα Ψαρά αξίζει, έχει ειδική αξία, δίνεις ζωή στον τόπο σου», υπογραμμίζει.

Επέμεινε, πάει καλά και τώρα πλέον με τους άλλους ντόπιους μελισσοκόμους προσπαθούννα εκσυγχρονίσουν τις επενδύσεις τους. Παράλληλα, έχει αναλάβει και συνεχίζει το βαρύ αλλά ωραίο έργο του συλλόγου της «Αδελφότητας των Ψαριανών». Έδωσε πνοή στο Σύλλογο που έχει ιδρυθεί λίγα χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα του 1824 στη Σύρο από Ψαριανούς που ξανάφτιαξαν εκεί τη ζωή τους, μέσα από τις στάχτες του νησιού τους. Το 1940 επεκτάθηκε και στον Πειραιά, μετονομάστηκε σε «Φίλοι των Ψαρών», αλλά μετά από κάποια χρόνια  η λειτουργία του ατόνησε.

Επανιδρύθηκε  το 1977 από τους Ψαριανούς του Πειραιά και από τότε είναι πολύ δραστήριος, έχει προσφέρει και  εξακολουθεί να οδηγείται από τις ανάγκες που τον ίδρυσαν.

Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Δημήτρης Ανδριάνας, που με τη σειρά του έκανε ό,τι μπορούσε για να θυμηθούν ο κόσμος και οι υπεύθυνοι ότι υπάρχουν και τα Ψαρά, αλλά και να μάθουν σωστά την ιστορία τους

«Η Αδελφότητα είναι τεράστιο κεφάλαιο για το νησί,  έχει προσφέρει και εξακολουθεί να προσφέρει τεράστιο έργο. Ό,τι βλέπει ο κόσμος, μνημεία, κατασκευές, αναπλάσεις έχουν γίνει από το Σύλλογο. Γυμνάσιο, Λύκειο, ύδρευση, αγάλματα, προτομές ηρώων. Με εράνους και με πιέσεις κάναμε και κάνουμε έργο».

Σημαντικό είναι και το ότι μετά από πιέσεις που άσκησαν, κατάφεραν  να μετατραπεί από κοινότητα σε Δήμο, τιμής ένεκεν. Γνωρίζει τα πάντα που αφορούν την ιστορία του νησιού του και δεν φείδεται κόπου και ώρας να τα γνωστοποιεί στους ενδιαφερόμενους.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ