Ιστορίες

14/5/18 14:10

τελ. ενημ.: 14/5/18 14:12

Σάλπαρε για το τελευταίο του ταξίδι ο τυφλός ψαράς της Λαγκάδας

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Caravanproject.org | Στράτος Βογιατζής
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Caravanproject.org | Στράτος Βογιατζής

Έφυγε για το τελευταίο του ταξίδι, πλήρης ημερών ο τυφλός ψαράς της Λαγκάδας Γιάννης Κουκούμιαλος. Γεννημένος στον ναυτότοπο της Λαγκάδας έχασε την όραση και το χέρι του σε ηλικία 11 χρονών από ξεχασμένη νάρκη του πολέμου το 1940.

 Μετά από τον τραυματισμό και την ανάρρωσή του και έχοντας στο μυαλό του όποια γνώση του έχει τυπωθεί μέχρι αυτή την ηλικία γύρω απ’την ναυτοσύνη, συνέχισε να βρίσκεται μέσα σε ψαροκάικα έχοντας όμως πλέον μια διαφορετική παράμετρο στη ζωή του, αυτή της επίκτητης αναπηρίας του.

Σε ηλικία είκοσι χρονών πήγε σε σχολή τυφλών στην Αθήνα όπου και κάθησε για δύο χρόνια και ξαναεπιστρέφει στη Χίο γιατί δεν μπορεί να συνηθίσει τον αστικό τρόπο ζωής. Συμβιβασμένος πλέον με τις δυσκολίες που γεννώνται από την απώλεια της όρασής του και του χεριού του, συνεχίζει να ψαρεύει έχοντας πλάι του έναν δικό του άνθρωπο και συγγενή του, την Πλουμή, στην οποία και μεταδίδει όλες τις γνώσεις του ψαρέματος. Η στιγμή όμως που θα αρχίσει και μόνος του πλέον να ταξιδεύει και να ψαρεύει, δεν αργεί να έρθει.

Με εικόνες πραγματικές, αυτές των παιδικών του χρόνων, με έναν κόσμο ταξινομημένο και οργανωμένο που κατασκεύασε στο μυαλό του, με τη διαίσθησή του και μια δύναμη θεική…όπως έλεγε και ο ίδιος, συνέθεσε το χάρτη του και παρέα μ’αυτόν ταξίδευε τα τελευταία εβδομήντα χρόνια μες τη θάλασσα.

Πηγή φώτο και πληροφοριών: Caravanproject.org | Στράτος Βογιατζής

Blind Fisherman (trailer) from Caravan Project on Vimeo.

Σχόλια άρθρου: 0