20.9.2017 13:07

Πολύτιμα τα «Ημερολόγια ασυρμάτου» του Πάνου Καρασούλη

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ που επιμελήθηκε η κόρη του Σοφία Μίλομπαρ.

Πολύτιμη αποδείχτηκε η καταγραφή των αναμνήσεων στη μνήμη του Παναγιώτη Καρασούλη αλλά και σε άψυχα χαρτιά, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και πρόσφατα.                         Τα άψυχα χαρτιά «ζωντάνεψαν», αρχικά με την έκδοση του βιβλίου «1943-44 Συμμαχική Στρατιωτική Αποστολή και Εθνική Αντίσταση» σε δύο εκδόσεις.

Ένα βιβλίο- χρονικό της τελευταίας περιόδου της Γερμανικής κατοχής από τον ίδιο ως ασυρματιστή της αποστολής Collate και συνεργάτη του Ιάσονα Καλαμπόκα. Ένα ιστορικό οδοιπορικό του συγγραφέα υπό τύπον ημερολογίου.                                                               Ήδη είναι έτοιμο ένα ακόμα πολύτιμο βιβλίο του Παναγιώτη Καρασούλη, με την επιμέλεια της κόρης του Σοφίας και πρόλογο του Δημήτρη Φρεζούλη. Πολύτιμο γιατί αποτελεί το ατομικό, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις γενικότερο, οδοιπορικό του συγγραφέα στον 20ο αιώνα που τόσες εκπλήξεις επεφύλαξε.                                               «Ημερολόγια ασυρμάτου» ο τίτλος του, με μνήμες ιστορίας και μνήμες ζωής. Μνήμες αποτυπωμένες με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και υπό τύπον ημερολογίου από τον Πάνο Καρασούλη, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Οι αναμνήσεις του ξεκινούν από την εποχή που ήταν μικρό παιδί και συνεχίζονται και τα χρόνια που ακολούθησαν.

«Είμαι τυχερή που έχω αυτές τις σημειώσεις, που μου έδωσαν τη δυνατότητα να επιμεληθώ τη δημιουργία του ημερολογίου του πατέρα μου», λέει η Σοφία.

Μια ζωή που κυλά σα μυθιστόρημα, μόνο που δεν είναι, αφού ο Καρασούλης έζησε σε δύσκολες εποχές και βίωσε δίσεκτες καταστάσεις.                          Μέσα από τα ημερολόγιά του παρελαύνουν γεγονότα και συμβάντα που σημάδεψαν τον τόπο ανεξίτηλα.                                                                                Ο εμβληματικός παππούς, ο «Δυναμίτης», η ζωή στον Κάμπο, κάποιες άλλες εποχές, σχολικές αναμνήσεις, φοιτητικά χρόνια, η πείνα της Κατοχής, η απόδραση στη Μέση Ανατολή, η επέτειος της απελευθέρωσης από τους Γερμανούς, τα πέτρινα μεταπολεμικά χρόνια, τα θαλασσινά ταξίδια του, η μετάβασή του και τα χρόνια που έμεινε στις ΗΠΑ, η επιστροφή στη Χίο και το «Ράδιο Καρασούλης», η Χούντα, η Μεταπολίτευση, η ανέγερση του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης…

Το διαχρονικής αξίας βιβλίο του Πάνου Καρασούλη θα παρουσιαστεί στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής» την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 19:30.                                                 Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Κώστας Μερούσης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Κοραή, ο Δημήτρης Ψωμαδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού – Παράρτημα Χίου και η κόρη του συγγραφέα Σοφία Καρασούλη – Milobar.                                                            Κατά την εκδήλωση που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Φρεζούλης, θα προβληθεί δεκάλεπτο video από την εκπομπή του Δημήτρη Φρεζούλη με παλαιότερη συνέντευξη του Παναγιώτη Καρασούλη.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ