Ιστορίες

22/8/18 21:32

τελ. ενημ.: 22/8/18 21:36

Όταν ο Ιάπωνας Πρέσβης εξυμνεί τη «δική του» Χίο

Η Χίος για τον Πρέσβη Yasuhiro Shimizu ήταν πράγματι εμπειρία ζωής

Έφτασα στην Αθήνα για να αναλάβω τα καθήκοντά μου ως πρέσβης το καλοκαίρι του 2017 και από εκείνη τη στιγμή δεν σταμάτησα να δουλεύω. Δούλευα πολύ σκληρά, αρκετά θέματα ήθελαν την προσοχή μου, ενώ οι υποχρεώσεις μου απαιτούσαν την παρουσία μου σε πολλές συναντήσεις, συσκέψεις, σε κοκτέιλ και επίσημα δείπνα. Πέρασαν σχεδόν έξι μήνες για να συνειδητοποιήσω πως δεν είχα δει τίποτα από την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά, εκτός από ένα επαγγελματικό ταξίδι στη Λευκάδα, τον τόπο που γεννήθηκε ο διάσημος ελληνο-ιρλανδός συγγραφέας Λευκάδιος Χερν, ο οποίος αργότερα έλαβε την ιαπωνική υπηκοότητα και έγινε γνωστός από τα αμέτρητα βιβλία του για την Ιαπωνία, τους θρύλους της αλλά και τις ιστορίες φαντασμάτων, που έγραψε στις αρχές του 20ού αιώνα με το όνομα Γιακούμο Κοϊζούμι. 

Τον Φεβρουάριο του 2018 υποσχέθηκα στον εαυτό μου να εξερευνήσω όσο περισσότερα ελληνικά νησιά μπορούσα. Από τότε ταξίδεψα στην Κρήτη, τη Χίο, τη Ρόδο, τη Σύμη, την Κέρκυρα, την Αίγινα, την Ύδρα, τον Πόρο, τη Σάμο και την Πάτμο, νησιά που πραγματικά με εντυπωσίασαν. Μου είναι λοιπόν πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο από αυτά, όμως, αν με ρωτήσετε ποια ήταν η πιο αξέχαστη εμπειρία μου σε ελληνικό νησί, θα σας έλεγα ο τρελός ρουκετοπόλεμος στη Χίο, το Πάσχα. Φτάσαμε στο χωριό Βροντάδο την παραμονή του «πολέμου». Οι τοπικές αντίπαλες ομάδες δούλευαν με πυρετώδεις ρυθμούς και αφοσίωση τις χειροποίητες ρουκέτες τους, που θα στόχευαν τις αντικριστές εκκλησίες. Οι δύο μάλιστα εκκλησίες βρίσκονται στο κατοικημένο κέντρο του χωριού. Οι κάτοικοι, στους ίδιους ρυθμούς, τοποθετούσαν τη σιδερόφραχτη προστασία στα ευάλωτα σημεία των σπιτιών τους. 

Η εκτόξευση των ρουκετών ξεκίνησε στις 9 το βράδυ. Πλησιάσαμε μία από τις εκκλησίες αλλά ήταν πολύ επικίνδυνο να σταθείς εκεί γιατί οι ρουκέτες χτυπούσαν παντού γύρω από την εκκλησία. Προτιμήσαμε να ακολουθήσουμε τους πολλούς ακόμη θεατές σε «ψηλότερο» έδαφος, όπου ήταν πιο ασφαλές να παρακολουθήσουμε το συναρπαστικό έθιμο. Οι εικόνες ήταν μαγευτικές, σαν χιλιάδες αστέρια να πέφτουν στη γη, όταν πια άρχισαν και τα πυροτεχνήματα κατά τις 12 τα μεσάνυχτα. Ήταν πράγματι μια εμπειρία ζωής. Όσοι από τους γενναίους φίλους μας δεν έχουν επισκεφθεί ακόμα τη Χίο, τους συνιστώ ανεπιφύλακτα να το κάνουν το επόμενο κιόλας Πάσχα.

* Ο Yasuhiro Shimizu είναι ο Ιάπωνας Πρέσβης στην Αθήνα.

 

Σχόλια άρθρου: 0