24.4.2017 11:32

Οι χυδαιοπαίκτες να αφήσουν χώρο στους νέους μουσικούς

Οι χυδαιοπαίκτες να αφήσουν χώρο στους νέους μουσικούς

«H μουσική εκδικήθηκε τους Χιώτες μουσικούς, αγκάλιασε τους νέους που είναι αλώβητοι μουσικά και πιο φρέσκοι από ποτέ άλλοτε. Το μουσικό μέλλον του τόπου μας θα είναι καλύτερο από το παρόν».

Ο Δημήτρης Τζούμας εκφράζει την  απογοήτευση του για το μουσικό παρόν και τους μουσικούς του τόπου μας, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον με θεμέλιο τη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου.

«Σήμερα η μουσική του τόπου μας περνάει μέσα από τη μηχανή του κιμά, αλέθεται και όλοι παίζουν τα ίδια», δηλώνει ευθαρσώς.

«Έχουμε ένα μουσικό ιδίωμα που είναι ντροπή για τον τόπο μας. Πρέπει να φύγουν οι χυδαιοπαίκτες  και να αφήσουν χώρο να δουλέψουν τα νέα παιδιά που μαθαίνουν σωστά τη μουσική στα μουσικά σχολεία. Ζω γι’ αυτή τη στιγμή», λέει και τα μάτια του πετούν φλόγες.

Μουσικά σχολεία

 «Τα μουσικά σχολεία και οι φωτισμένοι δάσκαλοι  βγάζουν νέους ταλαντούχους μουσικούς. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα,  το μέλλον της μουσικής στη Χίο θα είναι καλύτερο από το άσχημο παρόν», επιμένει.

Η μουσική παράδοση μας εξαφανίστηκε μετά τη σφαγή του 1822. Υπάρχει μόνο η καταγραφή των τραγουδιών που ηχογράφησε ο περιηγητής Ουμπέρ Περνώ τα οποία μελοποίησε ο συνθέτης Χριστόδουλος Χάλαρης.

«Τα παραδοσιακά όργανα της Χίου είναι το τσέμπαλο, το βιολί, το σαντούρι, το τουμπί και η τσαμπούνα. Τα άλλα ήλθαν από τη δεκαετία του 1960, αλλά οι μουσικοί τα χρησιμοποιούν ως μέσον εμπορίου», προσθέτει.

Έμποροι

«Όλοι κυνηγάνε το χρήμα. Οι αρχαίοι δημιουργούσαν τέχνη και πολιτισμό από το περίσσευμα του χρόνου τους. Τώρα προσπαθούν να  βγάλουν χρήματα από το έλλειμμα του χρόνου τους χωρίς  να παράγουν τέχνη», επισημαίνει.

Τα βήματα του

Μεγάλωσε στην Ελευσίνα, ήταν παρέα  με το Γιάννη Ζουγανέλη, το Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ, ως μέλος της «Βαβούρα μπάντ». Στη Χίο ξεκίνησε από το 1990 με τον Παναγιώτη Γιαννίρη, το Βαγγέλη Μάσχα, το Μιχάλη Πονηρό, το Μανώλη Κλήμη, το Γιάννη Λιγνό και τον Ηλία Εγγλέζο, τον οποίο αποκαλεί τεράστια σχολή. Αργότερα  «ταίριαξε» με το Νίκο Κουριά, την οικογένεια Νεαμονιτάκη και το συνθέτη Γιάννη Φακίρη

 Κατάγεται από το Καστέλλο. Μουσικό ήταν το σόι της μητέρας του με ρίζες από το Μανταμάδο Λέσβου και το Αϊβαλί.Δεν έχει στεγανά στη μουσική, παίζει «ό,τι έχει ψυχή και ακούγεται καλά».

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ